GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

V.B.Z. objavio tri grafička romana europskih autorica

V.B.Z. objavio tri grafička romana europskih autorica
ROMANI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.02.2021 / 17:49
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Nakladnička kuća V.B.Z. objavila je u sklopu projekta Na margini tri nagrađivana grafička romana mladih europskih autorica koje govore o svojim iskustvima, životima svojih bližnjih, odrastanju, traumama i pobjedama.

"Mi žene smo uvijek dobro" grafički je roman Ane Penyas koji, ističe nakladnik, daje glas ženama starije dobi koje su život provele kao domaćice, ušutkane i nevidljive, posvećene svojim obiteljima, a sada svoje dane provode uglavnom same.

Junakinje stripa, koji je V.B.Z. objavio u prijevodu Nikole Pezića, dvije su udovice u osamdesetim godinama - Maruja i Herminia, autoričine bake.

Penyas je za roman 2018. dobila Nacionalu španjolsku nagrade za strip, a prilikom dodjele rekla je kako je manje važno to što je ona prva žena kojoj je dodijeljena ta ugledna španjolske nagrade, a mnogo važnije što je nagradu osvojila priča o ženama, i to onima starije generacije.

Obrazlažući nagradu žiri je istaknuo da je riječ o grafičkom romanu koji "daje glas jednoj ušutkanoj generaciji žena te uvodi inovacije u grafičkoj umjetnosti i integrira poetiku stripa s elementima iz drugih umjetničkih medija".

V.B.Z. je objavio i grafički roman rumunjsko-britanske autorice Marije Stoian "Shvati to kao kompliment" u kojemu autorica svojim riječima i ilustracijama prenosi niz anonimnih priča različitih ljudi dajući glas žrtvama seksualnog nasilja iz svih dobnih i rodnih skupina.

Riječ je o višestruko nagrađivanom stripu, zbirci dvadeset priča koje progovaraju o seksualnom nasilju i uznemiravanju, seksualnom nasilju u bliskim odnosima i zlostavljanju djece. Priče su prikupljene putem interneta i online-intervjua, a svaka je priča oblikovana u drugačijem narativnom i ilustrativnom stilu, kako bi se naglasili jedinstven glas i iskustvo svake žrtve nasilja. Strip je objavljen u prijevodu Tatjane Jambrišak.

Treći strip objavljen u sklopu projekta Na margini strip je za tinejdžere "Pssst – doba tajni" norveške ilustratorice i animatorice, oskarovke, Magnhild Winsnes koja sugestivnim ilustracijama oslikava osjetljivo vrijeme prelaska iz djetinjstva u adolescentsko doba. Objavljen je u prijevodu Bekima Sejranovića.

"Pssst" je osvojio gotove sve važne norveške nagrade za knjige za djecu i mlade, a u njemu autorica s puno humora, ali i ozbiljnosti, prikazuje proces odrastanja, ono krhko i nesigurno vrijeme između djetinjstva i puberteta te sve burne emocije koje ga prate.

Biblioteka Na margini, ističu iz V.B.Z.-a trogodišnji je projekt pod pokroviteljstvom programa Kreativna Europa Europske Unije koji se fokusira na objavljivanje vrhunskih djela europske književnosti i to uglavnom manje zastupljenih književnih vrsta (poezija, grafički romani, dječje knjige, kratke priče).

Jedan od naglasaka projekta je i prijevod hrvatskih autora na strane jezike. Djela uvrštena u projekt otvaraju teme o problemima s kojima s suočavaju manjinske i marginalizirane društvene skupine. Druga godina projekta posvećena je ženskim glasovima i iskustvima, ističe nakladnik.

Tagovi: Nakladnička kuća V.B.Z., Ana Penyas, Marija Stoian
PROČITAJ I OVO
Počinje 5. VukovART festival
FESTIVALI
Počinje 5. VukovART festival
VUKOVAR - Od 15. svibnja do 15. lipnja u Vukovaru se održava peti street art festival VukovART pod sloganom "Uplovi u luku", najavljeno je u petak na konferenciji za novinare organizatora festivala.
Killers potvrdili svoj nastup na INmusicu iduće godine
POTVRDA
Killers potvrdili svoj nastup na INmusicu iduće godine
ZAGREB - Američka rock grupa The Killers potvrdila je svoj dolazak na odgođeno izdanje INmusic festivala najavljeno za lipanj 2022. godine, što će biti njihov premijerni nastup u Hrvatskoj
Hrvatsko društvo filmskih kritičara pokreće portal Zona filma
PROJEKTI
Hrvatsko društvo filmskih kritičara pokreće portal Zona filma

ZAGREB - Hrvatsko društvo filmskih kritičara predstavlja svoj novi projekt "Strujanja".

Festival europske kratke priče od 6. do 11. lipnja
DOGAĐAJI
Festival europske kratke priče od 6. do 11. lipnja
ZAGREB - Dvadeseti Festival europske kratke priče održat će se od 6. do 11. lipnja dijelom online, a dijelom uživo u Zagrebu, te na Visu i Hvaru na temu "Otoci", o kojoj će s domaćim autorima i autoricama razgovarati američki gosti Paul Auster, Siri Hustvedt, Lydia Davis i Lorrie Moore.
Za poticanje stvaralaštva vizualnih umjetnika 2,5 milijuna kuna
POTPORE
Za poticanje stvaralaštva vizualnih umjetnika 2,5 milijuna kuna
ZAGREB - Ministarstvo kulture i medija objavilo je rezultate Javnog poziva za poticanje stvaralaštva vizualnih umjetnika u 2021. godini, kojim je za 183 programa odobreno više od 2,5 milijuna kuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE