GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Uspjeh mladog hrvatskog pijanista Lovra Marušića u SAD-u

Uspjeh mladog hrvatskog pijanista Lovra Marušića u SAD-u
USPJESI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.08.2021 / 07:26
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatski pijanist Lovre Marušić osvojio je drugu nagradu i srebrnu medalju na međunarodnom klavirskom natjecanju 2021. Cleveland International Piano Competition, u Clevelandu u SAD-u, plasiravši se u finale među gotovo 300 pijanista iz cijeloga svijeta.

Cleveland International Piano Competition, u američkoj državi Ohio, jedno je od najprestižnijih pijanističkih natjecanja na svijetu koje se održava svake dvije godine od 1975., priopćeno je.

Prethodni laureati tog natjecanja svjetska su pijanistička imena poput Sergeya Babayana, Nicholasa Angelicha, Jean-Yves Thibaudeta te hrvatske pijanistice Martine Filjak.

Ove godine, gotovo tri stotine pijanista iz cijeloga svijeta prijavilo se na to prestižno natjecanje, a samo osmero ušlo je u polufinalni krug, koji se održao uživo u Clevelandu.

U finale su ušla najbolja četiri natjecatelja, uključujući mladog hrvatskog pijanista Lovru Marušića. On je nastupio s eminentnim gudačkim kvartetom Escher, izvevši Šostakovičev klavirski kvintet u Gartner Auditorium u sklopu The Cleveland Museum of Art te nastup s The Cleveland Orchestra, najboljim američkim orkestrom u legendarnom Severance Hall-u, gdje je izveo Beethovenov 4. koncert za klavir i orkestar.

Finalisti su se natjecali za četiri glavne nagrade i čak jedanaest specijalnih nagrada. Druga nagrada se sastoji od 25.000 američkih dolara i brojnih nastupa i angažmana.

Finale se moglo pratiti uživo na web stranici natjecanja, pa su ga pratili milijuni gledatelja diljem svijeta.

Uz natjecanje u Clevelandu, hrvatski pijanist Lovre Marušić plasirao se u završnice 63. Ferrucio Busoni International Piano Competition u Bolzanu (Italija) te The Leeds International Piano Competition u Leedsu (Ujedinjeno Kraljevstvo), koje se održavaju u kolovozu i rujnu ove godine.

Lovre Marušić (Omiš, 1992.) završio je Centralnu muzičku školu pri Državnom konzervatoriju P. I. Čajkovski u Moskvi, a diplomirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje je trenutno zaposlen u zvanju asistenta na Klavirskom odjelu.

Dobitnik je Rektorove i Dekanove nagrade Sveučilišta u Zagrebu te brojnih nagrada na uglednim pijanističkim natjecanjima.

Kao solist i komorni glazbenik nastupa na raznim festivalima i koncertnim ciklusima diljem svijeta.

Na glasovitom Međunarodnom pijanističkom natjecanju Hamamatsu u Japanu 2016. godine plasirao se među 24 najbolja pijanista iz cijeloga svijeta.

Tagovi: Lovre Marušić, gudački kvartet Escher, Cleveland International Piano Competition
PROČITAJ I OVO
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE