GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Uskoro otvaranje filmskog ureda u Dubrovniku

Uskoro otvaranje filmskog ureda u Dubrovniku
FILM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.12.2021 / 16:55
Autor: SEEbiz / H
DUBROVNIK - U sklopu 5. festivala filmova snimljenih u Dubrovniku "Tišina molim!" u četvrtak je u dubrovačkim Lazaretima održana panel rasprava o otvaranju filmskog ureda u Dubrovniku.

Ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Chris Marcich odao je priznanje ideji o osnivanju filmskog ureda čije će ostvarenje biti dobro za Dubrovnik i Hrvatsku.

"Dosad smo jako dobro iskoristili naš potencijal, ali imamo još prostora za rast te izvlačenje dodatne vrijednosti iz tih ulaganja, kad bismo imali bolje mogućnosti za postprodukciju i studijski prostor, onda bismo imali još veću korist. U Europi nedostaje studijskog prostora", rekao je Marcich.

Zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić izjavila je kako je Dubrovnik već više od sto godina filmska kulisa, a nedostaje središnje mjesto gdje bi se rješavala brojna pitanja koordinacije.

"Ured će donijeti bolju koordinaciju i afirmirat će se brojne mlade snage. Uz to, dodatno ćemo promovirati Dubrovnik kao atraktivnu lokaciju. Pravilnik iz 2018. godine uredio je odnos prema filmskoj industriji, ali važno je imati ljude koji će producentima olakšati organizaciju snimanja", istaknula je Tepšić.

Filmski producent iz Dubrovnika Maro Kocković istaknuo je kako je sama ideja o osnivanju filmskog ureda stara, ali je trebalo sazrijeti vrijeme za realizaciju.

"Dobro je da nije sve koncentrirano samo na Dubrovnik, koji je za to premalen, već će pokrivati šire područje naše županije. Imat će smisla ako ured bude imao moć rješavati razne dozvole, odnos s lokalnim stanovništvom, parkiranjem", rekao je Kocković.
Voditelj Ljetne škole filma i organizator Dubrovačkog filmskog festivala Šipan Miro Bronzić istaknuo je kako će filmski ured biti koordinator svih koji se na jugu Hrvatske bave filmskom djelatnosti.

"Vidim to kao pomak jer je uvijek problem nedostatak vremena u administrativnim poslovima i organizaciji. Tu bi ured mogao puno pomoći, a posebno u pogledu financiranja. Na koncu će to podići i kvalitetu programa i bolje filmove", izjavio je Bronzić.
Organizator festivala "Tišina Molim!" Miran Dilberović istaknuo je kako Dubrovnik privlači brojne hollywoodske produkcije pa bi se organizacijom filmskog ureda na najbolji način iskoristile sve veze ljudi koji su svoju karijeru ostvarili u inozemstvu.
"Taj bi ured trebao biti poveznica svih dionika, odnosno filmske produkcije i Grada Dubrovnika, kao netko tko razumije film raditi u interesu u Dubrovnika", zaključio je Dilberović.

Tagovi: filmski ured u Dubrovniku, Maro Kocković, Chris Marcich, Jelka Tepšić, Hrvatski audiovizualni centar
PROČITAJ I OVO
Leteći Gruzijci u Lisinskom će nastupati dva dana zaredom
BALET
Leteći Gruzijci u Lisinskom će nastupati dva dana zaredom
ZAGREB - Nacionalni balet iz Gruzije Sukhishvili već skoro 80 godina oduševljava svijet, a u Hrvatsku stiže u travnju.
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE