GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Uprava HNK-a Zagreb odbacuje optužbe za zanemarivanje zdravlja djelatnika

Uprava HNK-a Zagreb odbacuje optužbe za zanemarivanje zdravlja djelatnika
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.11.2020 / 16:50
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Uprava Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu odbacila je optužbe dijela zaposlenika da se u tome teatru ne provode propisane epidemiološke mjere, ocijenivši iste zlonamjernim pokušajem opstrukcije rada kazališta i nepotrebnog stvaranja panike kod publike.

U priopćenju objavljenom u povodu medijskih napisa nakon anonimnog pisma djelatnika Opere HNK-a Zagreb, u kojemu se navodi kako se u tome kazalištu ne provode epidemiološke mjere te se širi zaraza Covida 19, što je rezultiralo podizanjem Kaznene prijave protiv intendantice Dubravke Vrgoč, ističe se kako su od službenog proglašenja pandemije do danas poduzete sve predviđene mjere sprječavanja širenja bolesti.

Odlukom od 16. ožujka osnovan je krizni stožer koji je na svakodnevnim sastancima promptno reagirao na sve odluke nacionalnog stožera i pratio razvoj situacije. Nakon lockdowna, kazalište je u svibnju ponovno otvoreno za gledatelje, slijedeći sve aktualne epidemiološke preporuke Stožera koje su se striktno provodile za djelatnike HNK i publiku, ističu.

Detaljno navodeći mjere koje se provode u kazalištu, među kojima su obavezno mjerenje temperature, obavezno nošenje maski za gledatelje i sjedenje po epidemiološki utvrđenim razmacima te obavezna dezinfekcija u svim prostorima, iz HNK ističu da je uvedena i procedura u slučaju samoizolacije zbog bliskog kontakta s osobom pozitivnom na Covid 19, a od rujna su svi djelatnici administracije i tehnike u uredima razmješteni na distanci od 2 metra.

Rad vatrogasne službe prilagođen je odlukama Stožera, a kazalište je imenovalo i koordinatore za zaštitu od bolesti Covid 19. Odlukom o Kućnom redu detaljno se specificira ponašanje u HNK-u Zagreb za vrijeme pandemije, a u nju su uključene odluke Vlade o poduzimanju mjera u tijelima državne uprave za sprječavanje širenja epidemije od 2. studenoga.

"Tim Kućnim redom specificirali smo postupke pri boravku u kazalištu za zaštitu djelatnika od širenja zaraze kao i procedure koje djelatnici moraju poduzeti u slučaju zaraze", ističu iz HNK-a Zagreb.

Od 9. studenoga na snazi je i Odluka o zaštiti zaposlenika i posjetitelja od zaraze uzrokovane Covidom 19 koja se tiče dezinfekcije prostora u slučaju da je u njemu boravila pozitivna osoba. Uz redovito dezinficiranje svih prostora HNK, za usluge sanitarske zaštite, dezinfekcijskih sredstava i pribora potrošeno je dosad 167 tisuća kuna vlastitih prihoda, dodaju.

Donesena je i Odluka o postupanju kojom se uređuje način povratka u kazalište djelatnika nakon bolovanja, odnosno nakon samoizolacije ili izolacije.

"Razvidno je iz svih tih odluka, koje su izvješene na svim dostupnim prostorima u kazalištu te proslijeđene svim direkcijama, kako je naše postupanje bilo u skladu s preporukama", stoji u priopćenju.

Ističu kako su sve osobe u slučaju pojave simptoma ili pozitivnog testa uvijek bile obaviještene da se moraju javiti epidemiologu i/ili liječniku opće prakse kako bi im oni dali upute o daljnjim postupcima.

U priopćenju potkrijepljenom dokumentacijom o podnijetim izviješćima o propisanim mjerama za ansamble Drame, Opere i Baleta, kao i tehnike, zaštite, marketinga i scene HNK-a u Zagrebu, ističe se da se u radu kazališta slijede sve epidemiološke upute, te se odbacuju navodi kako nije poduzeto sve prema čemu su se djelatnici morali ravnati u svezi bolesti Covid-19.

"Držimo da su optužbe za nepridržavanje mjera te nesuzbijanje i širenje zaraznih bolesti zlonamjerne, posebno što su osobe koje su istupile u javnost upoznate sa svim naprijed iznesenim", ističe Uprava HNK-a Zagreb u priopćenju. Smatraju kako one u ovom trenutku, kada kazalište kao i sve državne i javne službe rade, "znače opstrukciju i želju da se zatvore što bi ostavilo nesagledive posljedice za hrvatsku kulturu, a posebno za građane Grada Zagreba".

"Naglašavamo da se konstantnim medijskim prozivanjem HNK pokušava stvoriti panika kod publike tako da je se na dulje vrijeme udalji od kazališta, a umjetnicima onemogući rad. U vrijeme svjetske pandemije koja je zahvatila sve djelatnosti, a našu pokazala izrazito krhkom, mi smo, koliko nam je poznato, jedino kazalište u svijetu s kaznenom prijavom za širenje te pandemije. Brojka 14 pozitivnih djelatnika od 503 koliko je zaposleno u HNK ni po čemu nije indikator za stvaranje dojma o HNK-u kao opasnom izvoru zaraze", poručuju iz HNK-a Zagreb.

Djelatnici Opere HNK u Zagrebu uputili su u subotu anonimno pismo medijima u kojemu tvrde da je Uprava te kazališne kuće prekršila važeće propise vezano uz epidemiološku situaciju u zemlji. Upravu optužuju da je izbjegla zaštititi djelatnike, te ih svjesno izložila riziku tako što je "odbila obavijestiti ansamble o statistu zaraženom" Covidom 19. Također tvrde da Uprava filtrira i modificira informacije nadležnog epidemiologa, te da su prisiljeni raditi u nepropisnim uvjetima, bez poštivanja propisane distance i bez maski, bez osigurane dezinfekcije i bez stanki za provjetravanje.

Tagovi: Hrvatsko narodno kazalište Zagreb, HNK Zagreb, Dubravka Vrgoč
PROČITAJ I OVO
Grand Prix 35. Salona mladih osvojila Ivana Tkalčić
NAGRADE
Grand Prix 35. Salona mladih osvojila Ivana Tkalčić
ZAGREB - Grand Prix 35. Salona mladih, čije je trajanje produženo do 3. siječnja, osvojila je Ivana Tkalčić za rad "Why Am I Seeing This?", koji je rezultat je umjetničkog istraživanja provedenog u suradnji sa Zajedničkim istraživačkim centrom Europske komisije u Ispri.
Novogodišnji koncert Bečke filharmonije bez publike
NEOBIČNO
Novogodišnji koncert Bečke filharmonije bez publike
BEČ - Novogodišnji koncert Bečke filharmonije održat će se 1. siječnja, kao i svake godine, ali ovaj put bez publike zbog pandemije koronavirusa.
Glumci u pismu premijeru upozoravaju na tešku situaciju samostalnih umjetnika
PISMO
Glumci u pismu premijeru upozoravaju na tešku situaciju samostalnih umjetnika
ZAGREB - Glumci zagrebačkih kazališta i udruge u kulturi u otvorenom pismu predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću te ministrima Zdravku Mariću i Nini Obuljen Koržinek upozoravaju na nezavidnu situaciju u kojoj su se zbog pandemije našli samostalni umjetnici na nezavisnoj sceni.
Coppola kreirao redateljsku verziiju Kuma III
AUTORI
Coppola kreirao redateljsku verziiju Kuma III
NEW YORK - "Stvorio sam novi početak i novi kraj. Filmu je udahnut novi život", rekao je Francis Ford Coppola najavljujući “rediteljsku verziju” trećeg nastavka filma “Kum” kome je dao i novo ime: "Koda Kuma: Smrt Michaela Corleonea".
Gabi Novak nagrada za životno djelo Elle Style Awards
PRIZNANJA
Gabi Novak nagrada za životno djelo Elle Style Awards
ZAGREB - Gabi Novak, Jadranka Sloković, Nika Turković, Marija Kulušić, Klisab, Monika Zubović (Seadro), Inicijativa #spasime na čelu s Jelenom Veljačom, Glorija Lizde, Maria Burić, Yvonne te Studio Up dobitnici su ovogodišnjih nagrada za najveća dostignuća na području mode, dizajna i kulture – Elle Style Awards.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE