GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Umro redatelj Wolfgang Petersen

Umro redatelj Wolfgang Petersen
IN MEMORIAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.08.2022 / 23:14
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Wolfgang Petersen, njemački redatelj koji je režirao filmove "Air Force One" i "Oluja svih oluja", umro je u 81. godini.

Umro je u petak od raka gušterače, okružen obitelji u svome domu u Los Angelesu, rekao je njegov asistent agenciji dpa u utorak. Njegova supruga Maria bila je uz njega.

Petersen je bio vrlo cijenjen u Kaliforniji u kojoj je živio, kao i svojoj domovini, radeći sa zvijezdama poput Clinta Eastwooda, Dustina Hoffmana, Harrisona Forda, Georgea Clooneyja, Brada Pitta, Rene Russo i Glenn Close tijekom svoje desetljećima duge karijere.

Epska filmska priča "Podmornica" o posadi njemačke podmornice tijekom Drugog svjetskog rata, s Juergenom Prochnowom i Herbertom Groenemeyerom u glavnim ulogama, nominirana je za šest Oscara te je otvorila Petersonu put u Hollywood.

Peterson, tada u ranim 40-ima, nominiran je za režiju i adaptaciju scenarija, a film je nominiran i za kameru, montažu, zvuk i montažu zvuka. Naposljetku je "Gandhi", kojeg je režirao Britanac Richard Attenborough bio veliki dobitnik Oscara. "Podmornica" je tada ostala po strani, ali je to za Petersona bio početak velike holivudske karijere.

Veliki hit bila je i "Beskrajna priča", nakon koje je uslijedio znanstvenofantastični film "Neprijateljski rudnik".

Politički triler "Na vatrenoj liniji" s Clintom Eastwoodom kao tajnim agentom bio je veliki hit 1993. godine. Tijekom narednog desetljeća uspjesi su se nastavili ubrzano nizati: "Izvan kontrole" s Dustinom Hoffmanom, "Air Force One" s Harrisonom Fordom, "Oluja svih oluja" s Georgeom Clooneyjem i "Troja" s Bradom Pittom.

Petersen se sa suprugom Marijom smjestio u Los Angelesu 1987. godine.

Tagovi: Wolfgang Petersen, Clin Eastwood, George Clooney, Brad Pitt, Dustin Hoffman, Harrison Ford
PROČITAJ I OVO
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE