GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Umro redatelj Wolfgang Petersen

Umro redatelj Wolfgang Petersen
IN MEMORIAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.08.2022 / 23:14
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Wolfgang Petersen, njemački redatelj koji je režirao filmove "Air Force One" i "Oluja svih oluja", umro je u 81. godini.

Umro je u petak od raka gušterače, okružen obitelji u svome domu u Los Angelesu, rekao je njegov asistent agenciji dpa u utorak. Njegova supruga Maria bila je uz njega.

Petersen je bio vrlo cijenjen u Kaliforniji u kojoj je živio, kao i svojoj domovini, radeći sa zvijezdama poput Clinta Eastwooda, Dustina Hoffmana, Harrisona Forda, Georgea Clooneyja, Brada Pitta, Rene Russo i Glenn Close tijekom svoje desetljećima duge karijere.

Epska filmska priča "Podmornica" o posadi njemačke podmornice tijekom Drugog svjetskog rata, s Juergenom Prochnowom i Herbertom Groenemeyerom u glavnim ulogama, nominirana je za šest Oscara te je otvorila Petersonu put u Hollywood.

Peterson, tada u ranim 40-ima, nominiran je za režiju i adaptaciju scenarija, a film je nominiran i za kameru, montažu, zvuk i montažu zvuka. Naposljetku je "Gandhi", kojeg je režirao Britanac Richard Attenborough bio veliki dobitnik Oscara. "Podmornica" je tada ostala po strani, ali je to za Petersona bio početak velike holivudske karijere.

Veliki hit bila je i "Beskrajna priča", nakon koje je uslijedio znanstvenofantastični film "Neprijateljski rudnik".

Politički triler "Na vatrenoj liniji" s Clintom Eastwoodom kao tajnim agentom bio je veliki hit 1993. godine. Tijekom narednog desetljeća uspjesi su se nastavili ubrzano nizati: "Izvan kontrole" s Dustinom Hoffmanom, "Air Force One" s Harrisonom Fordom, "Oluja svih oluja" s Georgeom Clooneyjem i "Troja" s Bradom Pittom.

Petersen se sa suprugom Marijom smjestio u Los Angelesu 1987. godine.

Tagovi: Wolfgang Petersen, Clin Eastwood, George Clooney, Brad Pitt, Dustin Hoffman, Harrison Ford
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE