GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Umro Nikola Albaneže, likovni kritičar i upravitelj Strossmayerove galerije

Umro Nikola Albaneže, likovni kritičar i upravitelj Strossmayerove galerije
IN MEMORIAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.01.2022 / 19:47
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U Zagrebu je u ponedjeljak u 62. godini umro Nikola Albaneže, upravitelj Strossmayerove galerije starih majstora Hrvatske akademije znanosti i umjetnost, potvrdio je za Hinu likovni kritičar Milan Bešlić.

U ime likovne zajednice i kolega likovnih kritičara Bešlić je rekao da je njegovom smrću pogođena akademska zajednica i da će na likovnoj sceni ostati velika praznina.

Rekao je kako se zasad ne zna kad će biti pokop ni komemoracija, a HAZU će se od Albaneža, dodao je, dostojno oprostiti, "prijatelji i suradnici odat će mu dužnu počast, hommage, jer je to svojim životom i radom zaslužio“.

Direktor Galerije "Forum" Feđa Gavrilović je rekao kako je osobno vrlo pogođen tom tužnom vijesti jer je Albaneže bio „najzanimljiviji i ponajvažniji današnji likovni kritičar i povjesničar umjetnosti koji nije slijedio srednjostrujaške ocjene i ucjene u likovnoj kulturi“.

„Na svoj je neovisan način opisivao i Karasa, Šestića, Pricu, Glihu i sve druge umjetnike o kojima je pisao, ne robujući ucjenjivačima, certifikatorima, jer se nije dao povinovati interesnim procjenama i ucjenama u likovnoj kulturi“, rekao je Gavrilović.

Nikola Albaneže je dužnost upravitelja Strossmayerove galerije starih majstora HAZU-a preuzeo u listopadu prošle godine po imenovanju Predsjedništva HAZU-a, nakon provedenoga javnog natječaja.

U životopisu uz javni natječaj HAZU je tada objavio da je Nikola Albaneže rođen 1960. u Zagrebu, gdje je 1991. na Filozofskom fakultetu diplomirao povijest umjetnosti i ruski jezik i književnost te završio dodiplomski studij muzeologije. Status višeg kustosa stekao je 2001. Od 1994. do 2000. radio je u Gradskom muzeju Karlovac kao kustos odjela kulturne povijesti i voditelj galerije Vjekoslav Karas i u tom je razdoblju realizirao tridesetak likovnih i tematskih izložaba te je ponovno otvoren stalni muzejski postav 1996.

Od 2000. do 2002. radio je u Kabinetu grafike HAZU-a, od 2003. u Art magazinu Kontura i Aukcijskoj kući Kontura, a od 2006. u neprofitnoj ustanovi Academia Cravatica za koju je osmišljavao i provodio muzeološke projekte.

Autor je projekta Muzej kravata, a organizirao je i međunarodnu umjetničku izložbu "Izazov kravate", postavljenu u nekoliko europskih i svjetskih gradova, te didaktičku izložbu "Priča o kravati".

Od 2004. do 2008., u statusu vanjskog suradnika predavao je muzejske izložbe na Katedri za muzeologiju Odsjeka informacijskih znanosti zagrebačkoga Filozofskog fakulteta, a tijekom 2013./2014. predavao je muzeologiju na poslijediplomskom studiju Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Autor je više retrospektivnih izložaba, među kojima se ističu Retrospektiva Ljudevita Šestića (2001.) i Retrospektiva Vjekoslava Karasa (2001.), obje u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu, te Retrospektiva Zlatka Price u Klovićevim dvorima 2016.

Bio je predsjednik Studijske sekcije ULUPUH-a u dva mandata od 2006. do 2014.

Među ostalim, 2017. godine povjereno mu je autorstvo i koncepcija za 52. zagrebački salon posvećen primijenjenim umjetnostima pod naslovom (Ne)primjenjivost primijenjenih umjetnosti, a 2021. bio je autor izložbe 5. međunarodnog trijenala autoportreta, zasnovane na koncepciji pod nazivom "Ja – između zbilje i imaginacije".

Fotografija: Akademija-Art

Tagovi: Umro Nikola Albaneže, Strossmayerova galerija
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE