GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Umrla baletna umjetnica Irena Milovan

Umrla baletna umjetnica Irena Milovan
IN MEMORIAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.07.2020 / 15:15
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Međunarodno priznata balerina i baletna pedagoginja Irena Milovan umrla je 16. srpnja u Madridu, u 84. godini.

Irena Milovan rodila se 5. siječnja 1937. u Zagrebu, gdje je s deset godina upisala školu klasičnoga baleta te sa sedamnaest postala članica baleta Hrvatskoga narodnog kazališta.

Godine 1957. odlazi u Pariz gdje usavršava klasičnu baletnu tehniku, a nakon toga jednu sezonu pleše u Würtembergische Staatstheatru u Stuttgartu.

Od 1959. do 1966. solistica je u Teatro Municipal u Santiago de Chileu gdje je 1960. osnovala prvu državnu baletnu školu. Od 1966. do 1973. solistica je u Opernoj kući u Zürichu, a od 1973. do 1977. u Opernoj kući u Bonnu.

Od 1977. do 1986. pedagoginja je i baletna majstorica Baleta opere u Lyonu, tada pod vodstvom Milka Šparembleka i Françoise Adret, a od 1986. do 1991. stalna baletna pedagoginja u Netherlands Dans Theater, koji je tada pod umjetničkim vodstvom Jirija Kyliana.

Godine 1991. odlazi u Madrid gdje je do 2002. stalna baletna pedagoginja u Compañía Nacional de Danza pod umjentičkim vodstvom Nacha Duata, no gostuje i redovito drži vježbe u Netherlands Dans Theater, Cullberg Ballet, Frankfurt Ballet, Gulbenkian Ballet i Lyonskoj operi.

"Svi koji su surađivali s Irenom Milovan pamte je kao visokoprofesionalnu, iznimno profinjenu i baletnoj umjetnosti do srži posvećenu osobu. Balet je bio njezin život i u toj je umjetnosti ostala aktivna do posljednjega trenutka", ističe plesna teoretičarka Katja Šimunić.

Irena Milovan umrla je od teške bolesti, a vijest o njezinoj smrti objavljena je i u španjolskom dnevnom listu El Pais.

Kako navodi španjolski dnevnik, u dugoj i bogatoj baletnoj karijeri, Irena Milovan plesala je Giselle i Coppéliju u Royal Opera House, "Vragolastu djevojku" u American Ballet, a Serge Lifar za nju je postavio posebnu verziju svojega baleta "Aubade" na Poulencovu glazbu.

U Zürichu je nekoliko puta nastupila s Rudolfom Nurejevim, a švedska koreografkinja Birgit Cullberg za nju je postavila "Gospođicu Juliju".

"Bila je potpuno posvećena profesiji, a njezin je rad bio cijenjen u haaškom Nederlands Dans Theateru pod Jirijem Kilianom, Frankfurtskom baletu (William Forsythe), i stockholmskom baletu Cullberg pod vodstvom Matsa Eka te lisabonskom baletu Gulbenkian. Dvadeset godina bila je vezana za madridsku Compañía Nacional de Danza de España koju je od 1990. do 2010. vodio Nacho Duato i gdje je baletnoj tehnici poučavala i profesionalne i mlade plesače", napisao je El Pais.

Tagovi: Irena Milovan, balet, Rudolf Nurejev, Katja Šimunić, Netherlands Dans Theater, Cullberg Ballet, Frankfurt Ballet, Teatro Municipal, Würtembergische Staatstheater
PROČITAJ I OVO
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE