GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Umjetnički paviljon obilježava obljetnicu potresa izložbom Iris Lobaš Kukavičić

Umjetnički paviljon obilježava obljetnicu potresa izložbom Iris Lobaš Kukavičić
IZLOŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.03.2022 / 13:10
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Umjetnički paviljon u Zagrebu obilježit će drugu godišnjicu zagrebačkog potresa izložbom Iris Lobaš Kukavičić, koja se otvara 22. ožujka i predstavlja ambijentalnu instalaciju "Odakle dolazimo? Što smo mi? Kamo idemo?" koja će se projicirati na pročelju zgrade.

Multimedijalna video instalacija "Odakle dolazimo? Što smo mi? Kamo idemo?” svojevrsna je refleksija i poticaj masovne kolektivne svijesti i preispitivanja vlastitog identiteta u aktualnom vremenu, ističe se u najavi.

Rad se sastoji od 12 stiliziranih drvenih figura koje su animirane te video radom postavljene u suodnos s glazbom Srđana Berdovića Yamato uta/Pjesma Japana, koju izvode japanske perkusionistice, Fujii trio.

Kratki video rad najprije upućuje na vrijeme zatvorenosti i osame, no s intenziviranjem tempa glazbe nastaje "mravinjak” koji aludira na posvemašnje ludilo i neizvjesnost današnjice. "Instalacija ne nudi odgovore, nego nastoji potaknuti promatrača na introspekciju i traženje odgovora unutar vlastitog bića", dodaje se.

Po riječima Anite Ruso Brečić, naizgled neoštećeno pročelje Umjetničkog paviljona krije vrlo oštećenu unutrašnjost čija će obnova dugo potrajati, a umjetnica ga pretvara u monumentalno platno za animirani film čiji akteri naizgled isijavaju nadu i optimizam prema obližnjim ulicama i njihovim šetačima.

Kako je ustvrdila u predgovoru, projekcija figura čiji pokreti prate uzlazeći ritam skladbe ničim ne odgovara osjećajima razočaranja, nemoći i tuge s kojima se čovječanstvo hrva posljednje dvije godine, već je riječ o plesu čija živost djeluje kao sveobuhvatni iscjeljujući odgovor na sve što je ispisano tragičnim jezikom stradanja i patnje.

"Međutim, posvetimo li im malo više vremena otkrivamo da u određenom trenutku oni postaju dijelom ludila u kojem živimo, otimaju se kontroli kao lutke na koncima na kojima je netko odlučio izbaciti svu frustraciju. Kao da u pozadini infantilnog naivnog smijeha čujemo odzvanjanje ciničnog grohota koji izaziva duboku nelagodu", zaključila je.

Iris Lobaš Kukavičić (1976., Dubrovnik) diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, nastavnički odjel, magistrirala 2008. na Akademiji likovnih umjetnosti u Mostaru, gdje je obranila i doktorsku disertaciju. Radi na Odjelu za umjetnost i restauraciju Sveučilišta u Dubrovniku. Postavila je više javnih skulptura u zemlji i inozemstvu i imala dvadeset samostalnih izložbi i niz grupnih izložbi.

Njezina izložba bit će otvorena do 27. ožujka.

Riječ je o prvoj ovogodišnjoj izložbi iz ciklusa Umjetnost ispred Umjetničkog paviljona koji se održava drugu godinu za redom, a pokrenut je nakon zatvaranja izložbenog prostora uslijed oštećenja od potresa.

Fotografija: Damir Fabijanić

Tagovi: Umjetnički paviljon, Iris Lobaš Kukavičić
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE