GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Umjetnički paviljon će do obnove izlagati ispred zgrade

Umjetnički paviljon će do obnove izlagati ispred zgrade
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.03.2021 / 23:37
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - Umjetnički paviljon od sljedećeg tjedna kreće s novim ciklusom izložbi koje postavlja ispred zgrade, s obzirom na to da je nakon potresa i velikih oštećenja izložbeni prostor do daljnjega zatvoren.

Pod nazivom "Umjetnost ispred Umjetničkog paviljona" program će se održavati na platou ispred ulaza u Paviljon, gdje će se ove godine prirediti četiri izložbe, počevši od one osječkog kipara srednje generacije, Tihomira Matijevića, koja se predstavlja 8. ožujka.

"Prošla nas je godina suočila s brojnim izazovima. Uz dosad neviđenu globalnu epidemiološku situaciju, Zagreb je u ožujku pogodio i potres koji nam je nanio velika oštećenja i tako privremeno onesposobio ustanovu za održavanje regularnog izložbenog programa", podsjećaju iz Umjetničkog paviljona.

Stoga su umjetničke produkcije izmještene u prostor ispred Paviljona koji je do sada služio kao pristup samoj zgradi, no nekoliko puta i "postao“ izlagačkim prostorom za umjetnička djela, bile su tu izložbe Dušana Džamonje (1999.), Ivana Kožarića (2005./2006.), Mirjane Vodopije (2013.).

"Zahvaljujući urbanističkom rješenju Paviljona, prostor ispred ustanove postat će ovim novim izložbenim angažmanom mjesto koje potiče na zadržavanje, odnosno okupljanje ljudi. Umjetnički paviljon oduvijek je bio zamišljen kao mjesto interakcije i urbanog života – sada kada je i taj aspekt donekle onemogućen, vanjski prostor mogao bi nadoknaditi moment zajedništva", kažu.

Namjera im je i nakon obnove Paviljona nastaviti s tom praksom, prijeći preko Zelenog vala i izložbe održavati po užem središtu Zagreba, a kada se gospodarske prilike u gradu i državi stabiliziraju, Ciklus priređivati bijenalno.

"Željeli bismo da taj ciklus izložbi preraste u Bijenale suvremene skulpture na otvorenome u kojemu će participirati hrvatski i inozemni umjetnici. Ambiciozan je to projekt, kako financijski tako i organizacijski, no sigurni smo kako bi, iz više razloga, bio dobrodošao i hrvatskoj metropoli i cijeloj državi", poručlii su.

Tijekom ove godine predstavit će se četiri hrvatska kipara čija će djela, napominje se, svako na svoj osebujan način, animirati i oplemeniti eksterijer Umjetničkog paviljona.

"Osim same pristupačnosti ovakvog načina izlaganja koji dovodi umjetnost u javni prostor, on ujedno i potiče na promišljanje o ulozi i potencijalu javne plastike, neovisno o njezinom nerijetko efemernom karakteru", dodaje se.

Program otvara izložba umjetnika čiji se rad smatra provokativnim

Prva izložba predstavlja instalaciju "Ordnung" osječkog kipara srednje generacije, Tihomira Matijevića, za čiju se umjetnost povjesničari umjetnosti i likovni kritičari slažu da je provokativna, što je vidljivo i u ovom radu.

Djelo se sastoji od nekoliko elemenata koji, zajedno, tvore cjelinu, odnosno skulpturu - građevinski strojevi postavljeni u pijesak nalaze se na samome dnu i predstavljaju ekonomske uvjete.

Slijedi prvi dio postamenta koji prikazuje knjige s područja arhitekture i teorije umjetnosti kojim umjetnik ukazuje na važnost planiranja javnog prostora, a u drugom dijelu postamenta je citat Trajanova stupa kojim ističe važnost ljudskog rada.

Na samom je vrhu figura policajca, koja podsjeća na uobičajeni način prezentiranja važnih povijesnih ličnosti, stoji u najavi.

Matijevićev rad funkcionira višeslojno, kao svojevrsna slika društva, ironičnog i pomalo grotesknog karaktera, ali i rad koji se usredotočuje i na temu javne plastike te na pitanje promišljanja i korištenja javnih površina. "Apsolutno dobrodošlo umjetničko djelo u vremenu i prostoru u kojemu živimo", dodaje se.

Tihomir Matijević (Našice, 1975.) diplomirao je 2000. na Kiparskom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje je 2013. i doktorirao. Na Indiana University of Pennsylvania boravio je 1998. godine, od koje i izlaže na skupnim i samostalnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu.

Nagrađivani umjetnik je od 2005. izvanredni profesor na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku (Kolegij kiparstvo).

Njegova skulptura bit će ispred Umjetničkog paviljona postavljena do 25. travnja.

Tagovi: Umjetnički paviljon, Dušan Džamonja, Ivan Kožarić, Mirjana Vodopija
PROČITAJ I OVO
Prvi Zagrebački festival monodrame u svibnju u Uraniji – prostoru kreacije
DOGAĐAJI
Prvi Zagrebački festival monodrame u svibnju u Uraniji – prostoru kreacije
ZAGREB - Zagrebačka kulturna scena ovog će proljeća biti obogaćena novom kazališnom manifestacijom, 1. Zagrebačkim festivalom monodrame, koji od 12. do 18. svibnja u Uraniji – prostoru kreacije donosi šest tematski, dramaturški i konceptualno različitih komada u čijem je središtu glumac.
Vučević potvrdio održavanje EXIT festivala ovog ljeta
FESTIVALI
Vučević potvrdio održavanje EXIT festivala ovog ljeta
NOVI SAD - Novosadski gradonačelnik Miloš Vučević izjavio je da je, zahvaljujući velikom uspjehu Srbije u masovnom cijepljenju, EXIT festival moguće održati ovog ljeta.
Niz hrvatskih filmova na Martovskom festivalu u Beogradu
FILMOVI
Niz hrvatskih filmova na Martovskom festivalu u Beogradu
BEOGRAD - Na dvostrukom izdanju Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovskog festivala, koji traje do 25. travnja, prikazat će se niz hrvatskih naslova.
SFF: Besplatni filmovi programa Suočavanje s prošlošću
FESTIVALI
SFF: Besplatni filmovi programa Suočavanje s prošlošću
SARAJEVO - Sarajevo Film Festival će od 24. do 30. travnja u okviru programa "Suočavanje s prošlošću" online publici u cijeloj regiji, kao i u kinu Meeting Point u Sarajevu, prikazati 10 filmova.
Premijera nastavka filma Downton Abbey najavljena za 22. prosinca
NAJAVE
Premijera nastavka filma Downton Abbey najavljena za 22. prosinca
LONDON - Nastavak filma Downton Abbey, utemeljenog na popularnoj istoimenoj tv seriji, koji je zaradio 185 milijuna dolara na svjetskoj razini, i to na budžetu od samo 20 milijuna dolara, gledatelji će moći premijerno pogledati prije Božića, objavili su američki mediji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE