GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ukrajinski filmski redatelj: Otkazivanje ruskih umjetnika je groteskno

Ukrajinski filmski redatelj: Otkazivanje ruskih umjetnika je groteskno
OCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.05.2022 / 07:31
Autor: SEEbiz / H
CANNES - Proslavljeni ukrajinski redatelj u utorak je na Filmskom festivalu u Cannesu rekao da je nehumano okrenuti se protiv svih Rusa unatoč razornoj invaziji na njegovu zemlju.

Sergej Loznica sudjelovao je na festivalu na južnoj francuskoj obali kako bi predstavio novi dokumentarni film o bombardiranju Njemačke tijekom Drugoga svjetskog rata.

'Prirodna povijest uništenja' koristi arhivske snimke kako bi se prikazala užasna cijena koju su tijekom sukoba platili civili.

"Razlog zbog kojeg film tako snažno podsjeća na trenutnu situaciju je taj što se ispostavilo da još uvijek nismo riješili ovaj problem i da je uništavanje civilnih ciljeva još uvijek legitimna metoda vođenja rata“, rekao je Loznica (57) za AFP.

Iako su mnogi Ukrajinci znali da bi rat mogao izbiti u bilo kojem trenutku, rekao je kako nije bilo zamislivo da će biti “tako nasilan, tako razoran“.

"Barbarizam.. vratio nas je sto godina unatrag i shvatili smo da smo potpuno nemoćni“, kazao je.

"Preostaje samo nada u promjenu ljudskog mentaliteta“, dodao je.

'Dobri Rusi'

Usprkos užasu trenutnog rata, Loznica se posvađao s mnogim sunarodnjacima zbog svog stava prema bojkotu Rusa.

U ožujku je izbačen iz Ukrajinske filmske akademije nakon što je odbio sve ruske umjetnike staviti 'u isti koš', rekavši da bi bilo bolje “ujediniti slobodoljubive i slobodoumne ljude svijeta protiv ruske agresije“.

Voditelj Kijevskoga međunarodnog filmskog festivala Andrij Kalpakči prošlog je tjedna na panelu u Cannesu izjavio da u ovom trenutku ne postoji nešto kao što su “dobri Rusi“.

Loznica je za AFP rekao da je dijeljenje ljudi na dobre i loše “groteskno“.

"Možda su njegova (Kalpakčijeva) reakcija i mišljenje uzrokovani ovom vrlo snažnom emocionalnom patnjom koju proživljava i možda je to razumljivo“, kazao je. "Ali istovremeno ne mogu to prihvatiti. Takav je stav nehuman.“

U Cannesu je bilo prijepora oko odluke organizatora da u glavno natjecanje za Zlatnu palmu uključe ruskog redatelja Kirila Serebrenikova.

Iako je Serebrenikov osudio rat i otišao u egzil, mnogi iz ukrajinskog filmskog svijeta tvrde da se njegova prošlost povezuje s ruskom vlašću i to što ga je financirao oligarh Roman Abramovič podrazumijeva da ove godine treba biti isključen.

"Čvrsti smo u stajalištu da se sve rusko mora otkazati“, rekao je na panel diskusiji u Cannesu prošlog tjedna Andrew Fesiak, osnivač ukrajinske produkcijske kuće F Films.

Loznica je bio nepokolebljiv u svom protivljenju općim zabranama.

"Kako definirate koncept Rusa? Jeste li Rus zbog svoje putovnice, državljanstva? Zbog svoje nacionalnosti? Ovo je sklizak teren.“

"Čvrsto vjerujem da se ljudima treba suditi na temelju njihovih pojedinačnih riječi, njihovih pojedinačnih postupaka, a ne njihovih putovnica. Svaki pojedinačni slučaj treba suditi prema vlastitim zaslugama.“

Tagovi: Sergej Loznica, Roman Abramovič, Kiril Srebrenikov, Filmski festival u Cannesu
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE