GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ukrajini se predviđa pobjeda na Euroviziji

Ukrajini se predviđa pobjeda na Euroviziji
EUROSONG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.05.2022 / 10:45
Autor: SEEbiz
RIM - Kič, blještavilo i geopolitika. Na natjecanju za pjesmu Eurovizije, koje se idući tjedan vraća na male ekrane, Ukrajina je favorit za pobjedu, dok je Rusiji zabranjeno natjecanje.

Pjesma "Stefania“ ukrajinske folk-rap grupe Kaluš orkestra, po kladionicama je najveći favorit za pobjedu na ovome natjecanju koje se ove godine održava od 10. do 14. svibnja u talijanskome gradu Torinu.

Organizatori su Rusiji zabranili natjecanje dan nakon što je krajem veljače počela invazija na Ukrajinu.

Zbog stihova poput "uvijek ću naći put do svog doma, čak i ako su sve ceste uništene“, kladionice očekuju da će Ukrajina imati golemu podršku publike.

Vodeće kladionice su na stranici obožavatelja Eurovisionworld na prvo mjesto stavile Kaluš orkestar, dok su na drugome mjestu domaćini Talijani.

Mahmood i Blanco pjesmom "Brividi“ žele ponoviti prošlogodišnji uspjeh Italije, kada je Maneskin pobijedio s pjesmom „Zitti e Buoni“.

No s Eurovizijom, koja je mješavinom popa, ekstravagantnih odjevnih kombinacija i međunarodnih odnosa prošle godine privukla više od 180 milijuna gledatelja diljem Europe, sve je moguće.

"Publika je iskazala snažnu podršku Ukrajini, ali nisam siguran da će zaista pobijediti“, kazao je Dean Vuletić, povjesničar i ekspert za eurovizijske geopolitičke odnose.

"Bosna i Hrvatska 1993. nisu osvojile visoke pozicije, iako su bile napadnute“, rekao je za AFP i dodao: "Ukrajinska pjesma je kvalitetna, ali ima i mnogo drugih pjesama visoke kvalitete“.

Odjeci rata

Nije prvi put da se odjeci rata "čuju“ i na Euroviziji, koju je prvi put prikazala Europska radiodifuzna unija 1956. sa samo sedam zemalja natjecateljica.

Grčka je bojkotirala Euroviziju nakon što je Turska 1974. napala Cipar, a na pozornicu su se često prelijevale i tenzije s Balkana.

Ukrajina se 2019. povukla s Eurovizije nakon što je njezin pjevač odustao u znak prosvjeda zbog pravila protiv gostovanja u Rusiji, dok je prošle godine saveznica Moskve Bjelorusija, koja je bila na meti sankcija EU-a, isključena u potezu koji su nazvali politički motiviranim.

Benoit Blaszczyk, tajnik France-Eurofans, francuskog ogranka međunarodne udruge obožavatelja OGAE, rekao je da će Ukrajina dobiti "glasove iz simpatije", ali ne samo to.

"Imaju dobru pjesmu“, kazao je za AFP i dodao da je Ukrajina, koja se gotovo svake godine nađe u finalu, "svake godine privlači pažnju i često je ispred svog vremena“.

Glasački blokovi

Za pjesmu Eurovizije glasaju stručnjaci iz glazbene industrije i publika iz svih zemalja. A da sve bude pravedno, nitko ne može glasati za svoju zemlju.

Blokovi nacija u prošlosti su često glasali jedni za druge, od frankofonih zemalja Francuske, Belgije, Švicarske i Luksemburga, do nordijskih zemalja i nedavno oformljenih blokova zemalja srednje i istočne Europe.

"Kada pogledate istraživanja, glasački blokovi nemaju previše utjecaja na to tko će pobijediti“, kazao je Vuletić.

Gotovo 4400 eurovizijskih fanova iz OGAE-a već je dalo glasove za svoje favorite u Torinu – po njima je Ukrajina na 11. mjestu, dok je na prvom mjestu česta pobjednica Švedska, koju prate Italija i Španjolska.

Ukrajinski OGAE obožavatelji pobjedu predviđaju Poljskoj – zemlji koja je od početka ruske invazije prihvatila milijune ukrajinskih izbjeglica – a prate je Španjolska, Francuska, Norveška i Švedska.

Istovremeno, ruski obožavatelji najveći broj bodova – njih 12 -- dali su Srbiji.

Slobodan Todorović, glavni urednik srpske stranice obožavatelja Evrovizija.rs, smatra da svakoj izvedbi treba suditi po zaslugama.

"Potencijalna pobjeda Ukrajine (iz političkih razloga) bacila bi tamnu sjenu na Euroviziju i vrijednosti koje predstavlja – neutralnost, neovisnost o politici i slavljenje različitosti.“, kazao je za AFP.

No čak i ako formalno ne budu pobjednici Eurovizije, mnogi vjeruju da će Kaluš orkestar, koji za napuštanje Ukrajine mora dobiti posebnu dozvolu, pobijediti samim prisustvovanjem na natjecanju.

"Činjenica da će moći izići na pozornicu, da su uspjeli otići iz zemlje i dobili poruke podrške, za njih je već velik uspjeh“, zaključio je Vuletić.

Tagovi: Ukrajina, Eurosong
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE