GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Splitu na tri mjesta otvorena izložba Matta Mullicana

U Splitu na tri mjesta otvorena izložba Matta Mullicana
IZLOŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.10.2020 / 22:37
Autor: SEEbiz / H
SPLIT - Na tri mjesta u Splitu, Galeriji umjetnina, Galeriji Kula i Zavodu HAZU-a, u utorak je navečer otvorena izložba američkog, svjetski poznatog umjetnika Matta Mullicana "Entering the Picture".

U ta tri reprezentativna prostora prvi put u Hrvatskoj predstavlja se Mullicanov presjek radova nastalih u posljednja tri desetljeća, frotaža, transparenata, skulptura, radova na papiru, videa i instalacija.

"Slike ne postoje u fizičkom svijetu jer bez nas ne postoje. Vidimo ljude tamo, vidimo ljude na zidu, ali oni nisu tamo oni su nam u glavi. Zanima me psiha slike, kakav je osjećaj povezati se sa slikama na takav način. U našem svijetu sa iPhoneom i Internetom slike postaju sve bitnije i bitnije jer su tu uvijek. Ne možemo si pomoći", zaključuje Mullican.

Ravnateljica Galerije umjetnina Jasminka Babić je na otvaranju rekla da je posebna prilika pozdraviti svjetskog umjetnika Mullicana s vrlo specifičnim i intrigantnim opusom. Kako je rekla, veliko je zadovoljstvo da u ovoj situaciji, bez obzira na pandemiju velikom željom i voljom Duje Mrduljaša iz Galerije Kula i samog umjetnika Split ima takvu izložbu.

"Iza svega ovoga je jedno veliko strpljenje i veliki žar za umjetnošću Duje i Emine Mrduljaš koji zadnjih nekoliko godina u Split dovode uistinu zanimljive međunarodne umjetnike. Galerija umjetnina je kroz veliki broj projekata prepoznala vrijednost i cijelo vrijeme davala podršku i nadam se da ćemo tako nastaviti i dalje", rekla je Babić.

Duje Mrduljaš, ravnatelj Ustanove za kulturu Galerija Kula je ocijenio kako ljubitelji umjetnosti imaju priliku vidjeti jednog velikog umjetnika koji spaja, bavi se frotažom, instalacijama, skulpturama, fotografijama, a čak i nekim radovima koji su nastali samo za Split na licu mjesta s obzirom da je umjetnik već sedam dana u gradu podno Marjana.

"Riječ je o sedamdesetak njegovih radova od kojih je u Galeriji umjetnina izloženo 30 vodenih boja, te još jedan rad, u Galeriji Kula je 14 radova, a u Zavodu HAZU ostatak. Ovdje nisu samo radovi koji su nastali u zadnjem razdoblju već su tu radovi od 1973., pa do 2020. To je retrospektivni pogled na njegove radove", rekao je Mrduljaš.

Govoreći o Mullicanovom radu, povjesničar umjetnosti Dalibor Prančević je istaknuo da u Splitu doista nije često imati tako veliko ime prominentnog američkog umjetnika u izložbenim prostorima, te svakako vrijedi i treba pozdraviti takve inicijative.

Za Matta Mullicana je rekao da se predstavlja djelima od 70- tih godina na ovamo.

"To je vremenski period kada je Matt izuzetno prisutan na svjetskoj sceni. Početkom 70- ih godina upisuje se na kalifornijski Institut of arts u klasi konceptualnog umjetnika Johna Baldessarija i pohađa njegov Post studio art class. Budući su umjetnici kod Johna Baldessarija pohađali jedan otvoreni format umjetničke edukacije Matt je krenuo sa svojim eksperimentalnim umjetničkim načinima. Propitivao je mogućnost i performansa, a nešto od toga ćete moći vidjeti i na njegovim fotografijama", istaknuo je Prančević.

U izložbenoj knjižici se navodi kako se Matt Mullican od 70- ih bavi načinima objašnjavanja svijeta, da je razvio kompleksan sistem piktograma i primarnih boja kojima dodjeljuje specifična simbolička značenja kako bi spoznao strukturu svijeta, kao i da svoj sistem koristi da bi prikazao svaki aspekt ljudskog postojanja u različitim simboličkim kombinacijama.

"Mullicanov paralelni svijet obuhvaća raznovrsne medije i forme izričaja od krhkih modela do teških željeznih i staklenih skulptura, od serije crteža i fotografskih radova, preko kolaža i lightboxova s računalno generiranim prikazima imaginarnih gradova do video radova i filmova. Organizira ih u otvorene radove koji podsjećaju na interpretativne klasifikacije koje su oblikovane i predstavljene kao virtualni svjetovi, često povezani s hipnozom i performansom", stoji u knjižici.

Matt Mullican je rođen 1951. u Santa Monici, u Kaliforniji, Živi i radi u Berlinu i New Yorku. Brojne su njegove samostalne izložbe, a njegovi se radovi nalaze i u najznačajnijim javnim kolekcijama.

Tagovi: Matt Mullican, Galerija umjetnina, Dalibor Prančević, Jasminka Babić, Galerija Kula, Zavod HAZU-a
PROČITAJ I OVO
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE