" />
"> U ponedjeljak virtualno otvorenje izložbe ULUPUH-ove Sekcije za fotografiju | SEEbiz.eu

U ponedjeljak virtualno otvorenje izložbe ULUPUH-ove Sekcije za fotografiju

U ponedjeljak virtualno otvorenje izložbe ULUPUH-ove Sekcije za fotografiju
FOTOGRAFIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.04.2020 / 19:45
Autor: SEEbiz

ZAGREB - Međunarodna tematska bijenalna izložba ULUPUH-ove Sekcije za fotografiju pod nazivom "Vizura 2020 // Vrijeme ekstrema" virtualno će biti otvorena na Dan hrvatske fotografije u ponedjeljak, 6. travnja, a predstavit će radove 31 profesionalnog umjetničkog fotografa.

Kako se ističe u najavi, radi se o izložbi recentnih fotografija kojom se nastoji predstaviti stanje suvremene fotografije u Hrvatskoj, sa svim pomacima i otvaranjima prema međunarodnoj fotografskoj sceni, razmjeni iskustava te aktualnim pitanjima i problemima profesionalne fotografije. Organizator izložbe je Sekcija za fotografiju Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH).

Kada je sredinom 2019. godine ULUPUH-ova sekcija za fotografiju odlučila promijeniti smjer svoje članske žirirane bijenalne izložbe i krenuti s Vizurom 2020. kao prvom iz niza, "Vrijeme ekstrema" kao tema bila je samo ideja u kojoj se pristup suvremenoj umjetničkoj fotografiji nastojao promijeniti ustaljeni kurs ovog zagrebačkog bijenala, ističu organizatori.

Tema izložbe "Ekstremi / Vrijeme ekstrema" nastala je početkom ljeta 2019., i nije mogla ni zamisliti ekstreme vremena u kojem je nastajala. Zapravo se više referirala na ekstreme u suvremenoj fotografiji, pluralizam i simulakrum u umjetnosti, način na koji živimo dvostruke živote, paralelizam svakodnevnog, a manje na dokumentiranje stvarnosti.

"Pandemija virusa covid-19 u trenutku pristizanja radova na natječaj, žiriranja i odabira radova mijenjala je našu stvarnost i planove iz sata u sat, a svakodnevnicu dovela u stanje ekstrema. Vizura 2020, igrom slučaja, aktualni je odgovor na stanje stvari", ističu iz ULUPUH-a. "U umjetnosti i fotografiji nema odustajanja. Stoga, uz poklik Dolores Ibarurri 'No pasaran!' (Neće proći!) najavljujemo 'Vizuru 2020 // Vrijeme ekstrema', u svijetu virtualne stvarnosti. Objektivna stvarnost izložbe odgođena je za neka bolja vremena", poručuju.

Na izložbi izlažu članovi Sekcije za fotografiju ULUPUH-a Miroslav Arbutina, Janko Belaj, Saša Ćetković, Marin Dražančić, Robert Gojević, Damir Hoyka, Maja Hrnjak, Ivica Kiš, Damir Klaić, Anto Magzan, Roman Martin, Miro Martinić, Alan Matuka, Ratko Mavar, Dag Oršić, Mario Periša, Petra Slobodnjak, Maja Strgar Kurečić, Siniša Sunara, Igor Šeler, Vladimir Šimunić.

Na sudjelovanje je pozvano i deset profesionalnih suvremenih umjetničkih fotografa iz Sjedinjenih Država, što je zamišljeno kao osnova budućeg međunarodnog povezivanja fotografske zajednice. Kao gosti Sekcije svoje radove na izložbi predstavit će tako i pozvani autori američke fotografske platforme Photolucida 2019, Yvette Marie Dostatni, Daniel Gonçalves, Karen Navarro, Barbara Peackok, Lori Pond, Michelle Rogers-Pritzl, Nicolò Sertorio, Aline Smithson, Brandy Trigueros i Rick Wright.

Izložba će biti dostupna na poveznici. Autor virtualnog postava izložbe je Janko Belaj.

Autorica koncepcije i selektorica je Draženka Jalšić Ernečić, kustosica ULUPUH-ove Sekcije za fotografiju. Četveročlani stručni međunarodni žiri izložbe uz nju čine nezavisna kustosica i glavna urednica Portala za kulturu, umjetnost i nove medije Arteist Anita Ruso, likovi kritičar, kustos i urednik Art Magazina Kontura Feđa Gavrilović te direktorica neprofitne fotografske organizacije Photolucida Laura Moya.

"Živimo u vrijeme ekstrema i pritom nastojimo opstati, nastaviti i dovršiti započeto. Ekstremnim, bolesnim i potresnim vremenima usprkos. Zapravo, ekstremne situacije na neki su način učvrstile one nevidljive i neraskidive spone ljudskosti, spojile fotografsko pleme i međusobno nas povezale na nekoj višoj razini", stoji u predgovoru Draženke Jalšić Ernečić.

Danas su krajnosti dio svakodnevice, skup pravila ponašanja, prilagođavanja novim situacijama, galerije i muzeji su zatvoreni, umjetnici djelovanjem u virtualnom svijetu pomažu očuvati mentalnu snagu svijeta u teškim vremenima, a medijska moć fotografije globalno nas povezuje i ponovno dolazi u prvi plan. Svjedoci smo fotografske slike u vrijeme ekstrema, dodaje Jalšić Ernečić.

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture i Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.


Fotografija: Maja Strgar Kurečić 2020

Tagovi: ULUPUH-ove Sekcije za fotografiju, Vizura 2020 // Vrijeme ekstrema, Miroslav Arbutina, Janko Belaj, Saša Ćetković, Marin Dražančić, Robert Gojević, Damir Hoyka, Maja Hrnjak, Ivica Kiš, Damir Klaić, Anto Magzan, Roman Martin, Miro Martinić, Alan Matuk
PROČITAJ I OVO
Direktor Mostre potvrdio datum održavanja festivala
FESTIVALI
Direktor Mostre potvrdio datum održavanja festivala
VENECIJA - Direktor Filmskog festivala u Veneciji Alberto Barbara zvanično je potvrdio da će se 77. Mostra održati, kako je i planirano, od 2. do 12. rujna.
Clint Eastwood slavi 90. rođendan
ROĐENDAN
Clint Eastwood slavi 90. rođendan
LOS ANGELES - Legenda spaghetti vesterna i američkog filma, Clint Eastwood slavi u nedjelju 90. rođendan no vjeran svome imidžu čvrstog muškarca taj glumac i redatelj ne pomišlja na mirovinu.
Njemački pijanist Igor Levit svirat će 20 sati da istakne teškoće umjetnika
POTEZI
Njemački pijanist Igor Levit svirat će 20 sati da istakne teškoće umjetnika

BERLIN - Njemački pijanist Igor Levit namjerava odsvirati glazbeno djelo koje traje 20 sati kako bi podigao svijest o teškoćama umjetnika u jeku pandemije koronavirusa.

Postkorona izložba strip crtača Dubravka Matakovića
IZLOŽBE
Postkorona izložba strip crtača Dubravka Matakovića
ZAGREB - "Kontingentnosti" naziv je postkorona izložbe stripova Dubravka Matokovića, otvorene u slavonsko-brodskoj galeriji Rub, koju vodi Udruga za suvremenu umjetnost "Tvrđava Brod".
EXIT ipak ovog ljeta od 13. do 16. kolovoza
FESTIVALI
EXIT ipak ovog ljeta od 13. do 16. kolovoza
NOVI SAD - Jubilarno 20. izdanje najvećeg regionalnog festivala Exit nakon popuštanja pandemije koronavirusa ipak će se održati ovog ljeta, i to od 13. do 16. kolovoza, javljaju novosadski organizatori.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE