GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U pandemiji glazba po prihodima pala 40 posto, film 30, a umjetnost 25 posto

U pandemiji glazba po prihodima pala 40 posto, film 30, a umjetnost 25 posto
OŠTAR PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.03.2022 / 21:23
Autor: SEEbiz / H
OSIJEK - Hrvatske kulturne i kreativne industrije od 2019. snažno su po prihodima pale, u prosjeku za 8,5 posto, ali neki njezini dijelovi, kao primjerice glazba pala je 40 posto, film 35 posto, umjetnost 25 posto, rečeno je u srijedu na skupu "Kako je autorsko pravo spasilo stvar u godinama pandemije“.

Skup je održan u okviru "Tjedna Porina u Osijeku", a glavni direktor Hrvatskog društva skladatelja (HDS) ZAMP-a Nenad Marčec kazao je kako je studija o utjecaju pandemije bolesti covid-19 na hrvatske kulturne i kreativne industrije, koju je za Ministarstvo kulture i HDS izradio zagrebački Ekonomski institut, pokazala da su od 2019. godine neka područja, poput video igara bila u porastu, kao i neki drugi segmenti te industrije.

Iz tih se podataka vidi koliko su teško stradali neki dijelovi kulturnih i kreativnih industrija, rekao je dodajući kako je prošla godina s prihodima bila još uvijek 12-tak posto niža nego 2019. godine. S obzirom na to da i prošle godine nije bilo koncertnih djelatnosti, turizam je bio u smanjenom obliku, a kinematografi nisu radili u punom opsegu, Marčec to drži to prihvatljivim jer je puno prihoda ostvareno od Youtubea, Netflixa i od nekih platformi koje sada imaju jako velik broj pretplatnika u Hrvatskoj.

Iznio je podatak da je 2015. godine bilo je oko 2.000 pretplatnika tih servisa u Hrvatskoj, a danas ih je 200 tisuća i to je "tektonski pomak" koji se dogodio u pandemiji, što je na neki način autorima pomoglo da prebrode tu krizu – uvjeren je Marčec.
Na upit novinara što će donijeti novi Zakon o autorskom pravu, rekao je kako je on stupio na snagu u prosincu 2020. godine i najviše novosti donio po pitanju implementacije novih direktiva o autorskom pravu na digitalnom tržištu, a koja uređuju pitanja odgovornosti Facebooka, Youtubea, Tik-toka, Instagrama, za korištenje autorskih prava i otvara jednu novu dimenziju autorima da korektnije dobiju svoje naknade.

Marčec kaže da su svi ti servisi postali multmilijunske kompanije, a jedva da su nešto plaćali kreativcima te da bi to sada novi Zakon trebao promijeniti i donijeti novu dobrobit za autore.

Na skupu je sudjelovala i glazbenica Mia Dimšić, redovna članica Hrvatskog društva skladatelja, koja je rekla da egzistira od tantijema i da je surađivala na nekim projektima s HDS ZAMP-om gdje se govorilo o važnosti autorskih prava.
Mislim da ljudi koji nisu u glazbenoj industriji generalno nisu upoznati s tom temom i treba još puno osvještavanja po tom pitanju – poručila je osječka glazbenica.

Tagovi: glazba, Hrvatsko društvo skladatelja, Mia Dimšić, Nenad Marčac
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE