GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Meštrovićevom paviljonu otvorene četiri izložbe

U Meštrovićevom paviljonu otvorene četiri izložbe
IZLOŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.08.2021 / 08:22
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - HDLU je otvorio u petak u Meštrovićevom paviljonu četiri izložbe - skupnu "Visita Interiora Terrae: Mit i alkemija kao umjetnička praksa" te samostalne "Kontinuitet tišine" Maria Matokovića, "Rhymes of the White Crow: The Epilogue" Andree Resner i "Opsada Oza" Nikole Vrljića.

Otvarajući izložbe predsjednik Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) Tomislav Buntak zahvalio je svima koji su dali potporu njihovom održavanju, Ministarstvu kulture i Gradu Zagrebu, dok su svaki od projekata predstavili njihovi kustosi i autori.

Međunarodna grupna izložba "Visita Interiora Terrae: Mit i alkemija kao umjetnička praksa", postavljena u Galeriji Prsten, temelji se na radovima hrvatskih i meksičkih suvremenih umjetnika koji propituju i redefiniraju ideje objave svetog – hijerofanije.

Maja Flajsig, uz Josipa Zankija i Manola Cocha kustosica te izložbe, rekla je kako je ona rezultat dugogodišnjeg istraživanja, 2018. posjetili su Meksiko i započeli istraživanje o mitu i alkemiji.

Umjetnici odabrani za izložbu polaze od toga da se običan prostor može transcendirati u sveti i da se obični, materijalni objekti mogu transformirati u umjetnička djela, te od svakodnevnih predmeta stvaraju nova djela (ili prikazuju već postojeće) koristeći "alkemijski proces dosezanja Kamena mudraca".

Riječ je o dvodijelnom projektu koji se održava u Zagrebu i Mexico Cityu. Uz zagrebačku izložbu održat će se i znanstvena konferencija na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu 2. rujna.

Na izložbi će se predstaviti djela Marka Tadića, Kristiana Kožula, Mie Maraković, Tomislava Buntaka, Manola Cochoa, Frnacisca Fernandeza, Leonarda Martineza i Antonia del Rivera.

Matokovićev "Kontinuitet tišine" komentira tranzicijsko društvo

Novi rad osječkog umjetnika Marija Matokovića "Kontinuitet tišine", koji će biti izložen u Galeriji Prsten, oslanja se na autorova dosadašnja propitivanja tranzicijskog društva i sastoji se od serije grafika i analognih fotografskih portreta.

Ovaj put progovara o potlačenoj poziciji potencijalnih i stvarnih radnika u Hrvatskoj kojima šutnja postaje zlato, ili jedina prihvatljiva reakcija kao produkt egzistencijalnog i fizičkog straha za egzistenciju.

Po riječima autorice predgovora Valentine Radoš, grafički listovi postavljeni su na zid poput zastava, uz fotografske portrete, a tim radovima umjetnik nastavlja svoj rad u propitivanju posebnosti našeg društva.

"Naslov aludira da stanje u društvu gdje se ljudi, radnici suočavaju s nadmoćnim strukturama moći", ustvrdila je.

Resner u Prstenu, Vrljić u Bačvi

Također u Galeriji Prsten otvorena je i samostalna izložba Andree Resner – "Rhymes of the White Crow: The Epilogue", koja se nastavlja na kratki igrano-animirani eksperimentalni film „Rhymes of the White Crow“ koji prati heroinu na njenom putovanju kroz vlastitu psihu, a može se pogledati u Klubu HDLU. Izložba produbljuje film i proširuje medij u galerijski prostor.

Resner se kroz multimedijalni pristup bavi narativima snova, traume i žene, s naglaskom na poetiku i estetiku kao glavnim ekspresivnim sredstvima, a djeluje na područjima eksperimantalnog filma i animacije, fotografije, crteža, prostorne instalacije, street arta i poezije. Ostvarila je na desetke samostalnih i grupnih izložbi i dva filma.
Kustosica izložbe Jasmina Šarić rekla je kako se autorica u tom radu bavi umjetničkim procesima u kojima nastaje neko djelo, te propituje može li se rad ikada zaista i završiti.

Izložba "Opsada Oza" Nikole Vrljića, otvorena je u Galeriji Bačva i na njoj se autor predstavlja ciklusom koji se, kako je u predgovoru ocijenio Branko Franceschi, uz intrigantnu razliku koncepcijski i formalno drži pravca kojeg je zacrtala prethodna izložba Cirkus!.

"I narativ Opsade Oza zasniva se na značenjski labavo povezanim skulpturama koje, čak i ako ih se asocijativno ne poveže, odlično funkcioniraju i kao samostalna umjetnička djela. Umjetniku ova metoda omogućuje da osnovni narativ sada predstavljen u Galeriji Bačva, organski nadograđuje za izložbene etape koje predstoje", napomenuo je.

Sam umjetnik pozvao je okupljene da dođu pogledati izložbu i po danu, s obzirom da je prostor u kojemu izlaže idealan za skulpture.

Sve izložbe mogu se pogledati do 16. rujna.

Tagovi: Meštrovićev paviljon, Tomislav Buntak, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, Andrea Resner, Mario Matoković, Nikola Vrljić
PROČITAJ I OVO
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE