GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Budimpešti se otvara izložba o 800 godina zajedničke baštine Mađarske i Hrvatske

U Budimpešti se otvara izložba o 800 godina zajedničke baštine Mađarske i Hrvatske
IZLOŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.12.2021 / 11:47
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Izložba "Ars et Virtus Hrvatska-Mađarska. 800 godina zajedničke kulturne baštine" koja je već bila postavljena u Zagrebu u Klovićevim dvorima, otvara se 9. prosinca i u Mađarskom nacionalnom muzeju u Budimpešti, čime se zaokružuje višegodišnja suradnje i rada na tom velikom projektu.

Izložba donosi uvid u dodire na području kulture i likovnih umjetnosti dviju zemalja, s najljepšim umjetninama iz baštine mađarsko-hrvatskih veza u kronološkome rasponu od srednjega vijeka do 1918. godine.

Predstavljeno je oko 140 eksponata, od koji 56 iz Mađarske i četiri iz Austrije, a predmeti su posuđeni iz crkvenih i samostanskih riznica, muzeja i galerija, arhiva i knjižnica, te privatnih kolekcija.

Iz Klovićevih dvora podsjećaju da su za organizaciju te izložbe Petra Vugrinec i ravnatelj Galerije Klovićevi dvori Antonio Picukarić primili orden Zlatnog križa Mađarske, jer su njome ukazali na "zajedničku kreativnu moć dviju država, dva naroda, dvije kulture“, ojačavši tako "koheziju dviju nacija, uzajamno uvažavanje i izblijedilo sjećanje na zajedničku prošlost“.

Mađarski nacionalni muzej gdje će izložba biti postavljena, smješten je u neoklasičnoj građevini arhitekta Mihálya Pollacka okruženoj parkovima i vrtovima. Utemeljen je 1802. kada grof Ferenc Széchényi otvara Nacionalnu knjižnicu Széchényi.

Stalni postav Muzeja sadrži više od milijun artefakata, svjetski poznatih arheoloških nalaza i neprocjenjivog blaga mađarske povijesti i kulture.

Izložba će u Budimpešti biti otvorena do 15. ožujka.

Zajedno su ju organizirali Galerija Klovićevi dvori, Zagreb i Mađarski nacionalni muzej, Budimpešta na inicijativu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, a u prigodi predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije 2020. godine.

Tagovi: izložba o 800 godina zajedničke baštine Mađarske i Hrvatske
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE