GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tri izložbe u Laubi

Tri izložbe u Laubi
IZLOŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.05.2020 / 14:24
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Lauba – Kuća za ljude i umjetnost nastavlja s izložbenim programom.

Čini to u velikom stilu, sa čak tri izložbe u galerijskom prostoru: 

fotografskom izložbom dvaju autora koji su svoj umjetnički fokus usmjerili na akt – Stanka Abadžića (ciklus Miris žene) i Lorne Kijurko (ciklus Živost);

izložbom „Kakve veze imaju Kožul i Kožarić“ s probranim radovima Kristiana Kožula i Ivana Kožarića iz Laubine kolekcije;

te izložbom „Iz spremišta“ s brojnim radovima iz kolekcije od kojih neki godinama nisu postavljeni u izložbeni prostor stoga je ovo jedinstvena prilika za ljubitelje hrvatske suvremene umjetnosti.

Izložba će za građanstvo biti otvorena od četvrtka, 14. svibnja u 20 sati, a može se pogledati sve do 12. lipnja 2020. godine.

Stanko Abadžić: ciklus aktova MIRIS ŽENE

Stanko Abadžić dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Od 1991. godine boravio je uglavnom u inozemstvu: nakon četiri godine u Njemačkoj, proveo je sedam godina u Pragu, koji je imao golem utjecaj na njegov umjetnički izričaj. U Češkoj je također imao brojne skupne i samostalne izložbe te najveću retrospektivnu izložbu u Pragu u Komornoj galeriji Dom Josefa Sudka kada je tiskana i njegova prva monografija U ogledalu života. Hrvatskoj fotografskoj sceni vratio se 2002. Godine velikom izložbom u Muzeju Mimara gdje je izlagao svoj najpoznatiji praški ciklus In absentia. Samostalno je izlagao u brojnim europskim zemljama, Argentini, Japanu i Americi.

Abadžićev interes za akt primarno je estetski i svojim retro štihom srodan načinu na koji je promatrao intimističke vedute Jadrana, Praga ili Pariza. Karakterizira ga formalizam, optička preciznost, u komponiranju kadra vješto se služi arhitekturom, namještajem i pokućstvom, pridajući marginalijama poetsku vrijednost. Tako shvaćen detalj, ponekad izdvaja iz cjeline i pretvara ga u motiv po sebi. U krupnom planu, unutar samog tijela umije stvoriti puno prostora, a fokusiranjem segmenta u odnosu na zamućenu cjelinu osim što komponira hijerarhiju pažnje, stvara i poetski obrat, čineći lice, stopalo ili haljinu, a ne akt, primarnim motivom.

(Preuzeto iz predgovora Anite Zlomislić)


Lorna Kijurko: ciklus aktova ŽIVOST
Lorna Kijurko samostalno djeluje kao fotografkinja od 2014. godine, članica je Sekcije za fotografiju ULUPUH-a, a radi i kao modna fotografkinja. Primarni fokus u svom radu daje portretima i umjetničkoj akt fotografiji, s naglaskom na crno-bijeli izričaj. Njezini radovi izloženi su na više skupnih i samostalnih izložbi. U listopadu 2016. godine predstavlja svoju prvu samostalnu izložbu "Živost" u galeriji Sv. Toma, Zavičajnog muzeja grada Rovinja. Samoinicirana serija umjetničkih aktova "Živost" i dalje je u nastanku, a zagrebačku premijeru doživjet će upravo u Laubi.

Živost, živahan, živ. Živost je melodija srca. Trenutak otvaranja unutrašnjeg svijeta. Skidanje slojeva. Razdvajanje i spajanje nevidiljivih niti. Susret u tišini. Krug bivanja. Živost je kada ti se duša obraća. Tu si i sada, i to imaš. Udahneš i bosim nogama nastaviš put.

(Autorica o ciklusu)

Tagovi: Lauba – Kuća za ljude i umjetnost, Lauba, Stanko Abadžić, Kristian Kožul, Ivan Kožarić, Lorna Kijurko
PROČITAJ I OVO
Elton John na oproštajnoj turneji u Europi i Sjevernoj Americi 2022.
TURNEJA
Elton John na oproštajnoj turneji u Europi i Sjevernoj Americi 2022.

LONDON - Britanska glazbena zvijezda Elton John izabrao je trideset novih datuma tijekom 2022. kada će nastupiti u Europi i Sjevernoj Americi, u okviru velike oproštajne turneje koja je bila prekinuta svjetskom epidemiološkom krizom.

Jedanaesto izdanje Fantastic Zagreb Film Festivala od 1. do 7. srpnja
FESTIVALI
Jedanaesto izdanje Fantastic Zagreb Film Festivala od 1. do 7. srpnja
ZAGREB - Najnoviji žanrovski hitovi i kultni klasici očekuju posjetitelje na ovogodišnjem 11. Fantastic Zagreb Film Festivalu od 1. do 7. srpnja koji će biti otvoren francuskim znanstveno-fantastičnim spektaklom "Posljednje putovanje" redatelja Romaina Quirota.
Domenico Straface: Obožavam pjevati pop kombiniran s lirskom glazbom
INTERVJU
Domenico Straface: Obožavam pjevati pop kombiniran s lirskom glazbom
Domenico Straface: Obožavam pjevati pop kombiniran s lirskom glazbom
INTERVJU - "Mislim da sam pronašao svoj osobni službeni tim te jedva čekam početak stvaranja sljedeće pjesme zajedno s mojim hrvatskim prijateljima."
Festival Jazz is Back! BP 2021. u Grožnjanu od 14. do 27. srpnja
JAZZ
Festival Jazz is Back! BP 2021. u Grožnjanu od 14. do 27. srpnja
GROŽNJAN - Grožnjanom će i ove godine u drugoj polovici srpnja odzvanjati zvuci jazza jer će taj istarski gradić od 14. do 27. srpnja ugostiti najveća hrvatska i svjetska jazz imena na tradicionalnom Festivalu Jazz is Back! BP - hommageu svom pokretaču Bošku Petroviću.
Kraljev gambit: Originalno štivo o bezvremenskoj ljepoti i profinjenosti
KNJIGE
Kraljev gambit: Originalno štivo o bezvremenskoj ljepoti i profinjenosti
ZAGREB - Nakladnička kuća Znanje najavljuje skori izlazak dvojezične zbirke priča KRALJEV GAMBIT, koja će u čitateljima probuditi Oscara Wildea. Riječ je o prvijencu domaćeg PR stručnjaka Dalibora Jakusa, a promocija knjige se očekuje početkom srpnja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE