GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tri i pol desetljeća od preranog odlaska Veselka Tenžere

Tri i pol desetljeća od preranog odlaska Veselka Tenžere
TUŽNA OBLJETNICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.02.2020 / 07:37
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Prije 35 godina, 20. veljače 1985. godine, u Zagrebu je preminuo Veselko Tenžera (rođen u Prozoru 10. veljače 1942.), jedan od najvećih novinara u povijesti hrvatskog novinarstva.

Uvriježeno je mišljenje da je bio najveći pisac među hrvatskim novinarima i najveći novinar među hrvatskim piscima, jedini pravi nasljednik A. G. Matoša i Josipa Horvata. Nepotrebnu dvojbu je li zapravo bio novinar ili pisac - što bi podrazumijevalo svrstavanje njegova novinarstva u književnost - razriješio je još za života, tvrdnjom kako je njegovo autorstvo temeljeno na glagolu “pisati”, a sve su ostalo samo teorijska naklapanja.

Ipak, poslije njegove prerane smrti u 43. godini, nakon rutinske operacije srca koja je završila tragičnim ishodom, poštovatelji, prijatelji i nakladnici prikupili su gotovo sve što je Veselko ikad objavio u novinama i tako potaknuli ukoričavanje njegovih novinskih tekstova, pretvorenih o opsežan opus književnih minijatura koje imaju sasvim posebno mjesto u novijoj hrvatskoj književnosti.

Veselko je bio književni kritičar i vrsni poznavatelj likovne umjetnosti, ali i pronicljivi analitičar i iznimno duhoviti fenomenolog kulture svakodnevice. Njegova jedinstvena spisateljska stilistika, metaforika i akrobatika riječi bili su uzor i mlađim i starijim naraštajima, a teme su mu bile pustolovni izleti u nepoznato, nepredvidivo i slobodoumno. Mnogi su ga novinari hotimice i nehotice pokušavali oponašati, ali bili su to uzaludni pokušaji. Bio je jedinstven, nedostižan i tenžerijanski neponovljiv.

Nedavno preminuli Tomislav Židak, također karizmatska pojava u hrvatskom novinarstvu i veliki poklonik Veselka Tenžere, jednom je prigodom, još za davnih dana u Vjesniku u kojemu smo obojica radili, rekao: “Dvije su obale novinarstva. Na jednoj smo svi mi, a na drugoj je Veselko.”

Nedostižan stilist, s duhovitim, ironijskim i nerijetko sarkastičnim pogledom na život, privlačio je mnoštvo čitatelja i poklonika. Iako se kao vrhunski intelektualac i erudit pretežito bavio područjem kulture, najviše u matičnom dnevniku Vjesnik, uvjeren sam da bi ga poklonici vrhunskog pisanja čitali i u izdanjima kao što je Lovački vjesnik, Modra lasta ili zidne novine – da je u njima pisao. Kulturom svakodnevice, kojom je bio zaokupljen, ponajviše se bavio u tada megapopularnom magazinu Start, ispisujući neke od nezaboravnih tema u rubrici “Fenomeni našeg doba”.

Kao iznimno socijalna i komunikativna osoba vječito je bio okružen prijateljima, kolegama i poznanicima. U redakciji, kafićima, za šankom neke birtije ili na ulici iskričavim bi dijalozima ili pak duhovitim monolozima “brusio” teme za sutrašnje pisanje, piše Jutarnji list.

Katkad mi se činilo - a za nekoliko dana u onome što je napisao i potvrdilo - da je pomno osluškivao reagiranja okoline na svoje monologe ili dijaloge i po njima odmjeravao na čemu će poentirati u sljedećem rukopisu i kako će verbalizaciju pretvoriti u pisanu riječ. Pomno je pratio zbivanja na književnoj sceni, ali jednako tako i na likovnoj, pišući predgovore monografijama Ive Šebalja, Mladena Tudora, Ivana Lackovića Croate, Ivana Lovrenčića i Dimitrija Popovića.

Bio je veliki domoljub, liberal i demokrat, a zbog svog slobodoumlja omražen u ondašnjim partijskim strukturama. Živio je skromno, pomalo boemski, ali s teško dohvatnim bogatstvom duha.

Na vijest o Veselkovoj smrti, koji je na operaciju otišao spokojno kao da odlazi na kavu, članovi rubrike Kulture dnevnika Vjesnik tugovali su kao da im je umro najbliži član obitelji.

Nije doživio osamostaljenje Hrvatske, koju je strastveno volio i s kojom se žestoko svađao, ali ni postupno odumiranje Gutenbergove galaksije i tiskovnih medija koje guta ekranizacija života. Veselkovim odlaskom ostala je praznina koju u hrvatskom novinarstvu nitko do danas nije uspio popuniti. Preostala su sjećanja sve malobrojnijih kolega koji su s Veselkom živjeli njegovo doba - doba kojim je obilježeno hrvatsko novinarstvo i književnost.

Da je poživio, danas bi, na pragu osamdesete godine života, neformalno predsjedao hrvatskim novinarstvom europskih standarda. Mlađim naraštajima ostaju Veselkove knjige najljepših spisateljskih minijatura u novijoj hrvatskoj književnosti, a nama starijima sjećanje na prijatelja i kolegu kojeg je nadživjelo njegovo dobro pisanje.

Tagovi: Veselko Tenžera, Antun Gustav Matoš, Tomislav Židak, Vjesnik
PROČITAJ I OVO
Online program riječkog HNK-a: Otkrivena nova vrsta bliskosti s publikom
NOVA FORMULA
Online program riječkog HNK-a: Otkrivena nova vrsta bliskosti s publikom
RIJEKA - Program HNK-a Ivana pl. Zajca Rijeka "Zajc uz vas", kojim to kazalište putem YouTube kanala i društvenih mreža čini kulturne sadržaje svakodnevno dostupnima široj javnosti, u prvih se deset dana pokazao kao uspješna nova formula bliskosti s publikom zabilježivši iznimnu posjećenost.
Pink se oporavila od koronavirusa, kritizirala vladu zbog nedostatka testova
VIRUS
Pink se oporavila od koronavirusa, kritizirala vladu zbog nedostatka testova
LOS ANGELES - Američka pjevačica Pink na Instagramu je objavila fotografiju s trogodišnjim sinom, napisavši da su oboje imali simptome koronavirusa i da su zahvaljujući svojem liječniku hitno testirani, te je pritom oštro kritizirala američku vladu zbog nedostatka testova.
Disney odgađa premijere Marvelovih filmova, Mulan u kinima vjerojatno u srpnju
ODGODA
Disney odgađa premijere Marvelovih filmova, Mulan u kinima vjerojatno u srpnju
LOS ANGELES - Američka filmska produkcijska kuća Walt Disney odlučila je odgoditi premijere desetak Marvelovih filmova i ostale velike produkcije, no nada se da će se projekcija filma "Mulan" uspjeti održati ovog ljeta unatoč pandemiji koronavirusa zbog koje je većina kina zatvorena.
MUO otvoren za javnost na sedam međunarodnih digitalnih platformi
PLATFORME
MUO otvoren za javnost na sedam međunarodnih digitalnih platformi
ZAGREB - Zagrebački Muzej za umjetnost i obrt, teško pogođen nedavnim potresom, u danima izolacije zbog pandemije koronavirusa svojim je posjetiteljima otvorio vrata svoga fundusa i izložbi na sedam velikih međunarodnih platformi.
Zagreb film: Proizvodnja animiranih filmova nije stala
KREATIVNI
Zagreb film: Proizvodnja animiranih filmova nije stala
ZAGREB - Zagreb film je izvijestio u petak kako, u skladu s mjerama zaštite od koronavirusa i zbog posljedica potresa u njihovim prostorima, proizvodnja filmova nije stala, a većini autora omogućen je rad od kuće zahvaljujući informatičkoj opremi i posebnim softverskim programima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE