GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Trgovina umjetninama: 101 osoba uhićena i 19.000 pronađenih djela

Trgovina umjetninama: 101 osoba uhićena i 19.000 pronađenih djela
KRIMINAL
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.05.2020 / 15:05
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Sto jedna osoba je uhićena a pronađeno je 19.000 ukradenih predmeta tijekom velike međunarodne operacije protiv trgovine takvim umjetničkim predmetima i starinama, vođene u 103 zemlje, objavio je Interpol u srijedu.

Zaplijenjene su antikne kovanice, arheološki predmeti, keramika i antikno oružje opljačkani u zemljama u ratu ili ukradeni iz muzeja i arheoloških nalazišta, objašnjava u priopćenju organizacija za međunarodnu policijsku suradnju sa sjedištem u Lyonu.

Pronađen je i alat kojim su se služili trgovci, poput detektora metala.

Zapljene, koje su pokrenule 300 istraga, su provedene tijekom dvije istovremene operacije vođene u jesen prošle godine: Atena II, koju su vodili Svjetska carinska organizacija (WCO) i Interpol i Pandora IV, usmjerena na Europu koju su koordinirali Europol i španjolska Civilna garda.

U Madridu su pronađeni neki iznimno rijetki predmeti iz prekolumbijskog razdoblja, ilegalno kupljeni nakon što su ukradeni na arheološkim nalazištima u Kolumbiji.

Argentinska savezna policija je zaplijenila 2.500 antiknih kovanica, što je najveća zapljena te vrste predmeta u sklopu ove operacije.

Afganistanska carina je zaplijenila 971 predmet afganistanske kulturne baštine u zračnoj luci u Kabulu koji su trebali biti upućeni u Istanbul, pojašnjava se u priopćenju.

Dvadeset i osam posto svih zaplijenjenih predmeta je trebalo biti prodano online. "Nelegalna internetska tržišta su jedan od glavnih vektora te vrste kriminala", naglasio je Kunio Mikuriya, glavni tajnik WCO-a.

Tagovi: trgovina umjetninama, Interpol, Svjetska carinska organizacija
PROČITAJ I OVO
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE