GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tomica Bajsić novi predsjednik Hrvatskoga P.E.N. Centra

Tomica Bajsić novi predsjednik Hrvatskoga P.E.N. Centra
POBJEDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.07.2017 / 18:56
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Novi predsjednik Hrvatskoga P.E.N. Centra je pjesnik, prozaik, crtač, grafički dizajner i prevoditelj Tomica Bajsić, koji je na izbornoj skupštini u subotu dobio gotovo jednodušnu potporu nazočnih članova i najavio da će raditi na tome da javnost bolje upozna s aktivnostima te nevladine udruge pjesnika, romanopisaca, esejista, dramskih pisaca, scenarista, povjesničara, kritičara, prevoditelja, izdavača i žurnalista.

Od 25 nazočnih članova, Bajsić je dobio 24 glasa, a njegov protukandidat Slobodan Prosperov Novak jedan glas.

Okupljeni P.E.N.-ovci su u svojim prostorijama u gornjogradskoj vili Arko birali i svoje druge predstavnike za naredne četiri godine. Tako su za potpredsjednice izabrane dvije sveučilišne profesorice - dosadašnja čelnica Hrvatskoga P.E.N. centra filozofkinja Nadežda Čačinović i književnica Sibila Petlevski.

Za glavnoga tajnika izabran je Branko Čegec, a pomoćni tajnici u iduće četiri godine bit će Miroslav Kirin i Seid Serdarević. Novi članovi Upravnog odbora su Tonko Maroević, Zvonko Maković, i Iva Grgić Maroević, a Nadzornog odbora Delimir Rešicki, Vanda Mikšić i Sanja Roić.

Popularizacija književnosti među mladima i djecom

Popularizacija književnosti među mladima i djecom jedna je od zadaća na kojoj će, najavio je Bajsić, raditi tijekom svoga mandata. Kako je rekao, pozornost će posvetiti i minijaturama, kako u književnosti, tako i u scenskim te glazbenim formama.

Spomenuo je i program koji uključuje prikupljanje eseja srednjoškolaca o različitim temama, a najboljima bi pripala i simbolična nagrada P.E.N.-a. Bajsić je uvjeren da društvo treba više znati o tomu što zapravo P.E.N. radi pa će, najavio je, nastojati i da djelovanje Centra bude prepoznatljivije.

Ukazao je i na potrebu da se nastavi rad na digitalizaciji hrvatskoga pjesništva, a posebice naših starijih pjesnika, spomenuo i tribine P.E.N.-a i uvjeren je da one mogu biti zanimljive te je zamolio članove da i sami budu aktivni u predlaganju tema tribina.

Novi predsjednik smatra i da bi komunikacija među članovima trebala biti bolja, posvjedočio je svoju otvorenost prema svim članovima i istaknuo kako je spreman čuti sva razmišljanja o tomu što treba napraviti da bi djelovanje Hrvatskoga P.E.N.-a bilo još kvalitetnije.

Zahvala Čačinovič i sjećanje na Matvejevića

Bajsić je svojoj prethodnici Nadeždi Čačinovič za sve što je učinila tijekom dva predsjednička mandata zahvalio buketom cvijeća, a nazočni su prije samih izbora za novo vodstvo prihvatili njezino izvješće o radu u prethodnome razdoblju.

Sa zahvalnošću prisjetili su se i svoga istaknutog člana Predraga Matvejevića koji je umro u veljači ove godine.

Tomica Bajsić rođen je 1968. u Zagrebu, gdje je studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti. Po struci je grafički dizajner i radi kao restaurator freski i slikar murala. Pjesme i prijevode poezije objavljivao je u raznim časopisima. Poezija mu je prevedena na finski, engleski, švedski, poljski, francuski i na jezik Inuita. Dobitnik je nagrada "Goranovo proljeće" za knjigu pjesama "Južni križ" (1998.) i "Dobriša Cesarić" za zbirku "Zrak ispod mora" (2008.). Hrvatski je branitelj, a u Domovinskom ratu bio je pripadnik specijalne postrojbe "Frankopani".

Hrvatski P.E.N. centar nevladina je udruga osnovana 1927. kao jedna od najstarijih članica udruge P.E.N. International - svjetske udruge pjesnika, romanopisaca, esejista, dramskih pisaca, scenarista, povjesničara, kritičara, prevoditelja, izdavača i žurnalista okupljenih u obranu slobode izričaja, zainteresiranih za sudbinu književnosti i opstanak jezika "male protočnosti" u suvremenome svijetu, spremnih osobnim primjerom i već stečenim književnim ugledom, zauzimati se za ljudska i intelektualna prava, etičke standarde civilnog društva i mir u svijetu. P.E.N. senzibilizira javno mnijenje protiv rasnih, spolnih, vjerskih i nacionalnih predrasuda i govora mržnje. P.E.N. brani slobodu riječi i prava pisaca i publicista ugroženih represivnom politikom. Temeljna zadaća te međunarodne udruge je promicanje dobra u svijetu intelektualnom solidarnošću i snagom književne riječi.

P.E.N. International, A World Association of Writers djeluje putem 145 centara u više od 104 zemlje svih kontinenata. Međunarodni P.E.N osnovala je 1921. u Londonu novelistica Catharine Amy Dawson Scott. Kratica P.E.N. izvorno je značila: pjesnici, esejisti i novelisti. Među prvima u članstvu Međunarodnoga P.E.N.-a bili su: Joseph Conrad, D.H. Lawrence, George Bernard Shaw, John Galsworthy, H.G. Wells, Anatole France, Paul Valery, Thomas Mann, Benedetto Croce, Alberto Moravia i Heinrich Böll.

Tagovi: Tomica Bajsić, Hrvatski P.E.N. Centar, Slobodan Prosperov Novak
PROČITAJ I OVO
Wagnerov festival u Bayreuthu prvi put otvoren pod ženskom dirigentskom palicom
FESTIVALI
Wagnerov festival u Bayreuthu prvi put otvoren pod ženskom dirigentskom palicom
BAYREUTH - Festival u Bayreuthu koji slavi njemačkog skladatelja Richarda Wagnera započeo je u nedjelju nakon što je prošlogodišnje izdanje festivala bilo otkazano zbog pandemije koronavirusa.
UNESCO-ov status svjetske baštine dobili madridski Paseo del Prado i park Retiro
BAŠTINA
UNESCO-ov status svjetske baštine dobili madridski Paseo del Prado i park Retiro
MADRID - UNESCO je u nedjelju dodao povijesnu aveniju Paseo del Prado i park Retiro u Madridu na svoj popis svjetske baštine, prenosi Reuters.
David Guetta lansirao novi ljetni hit (VIDEO)
HIT
David Guetta lansirao novi ljetni hit (VIDEO)
David Guetta lansirao novi ljetni hit (VIDEO)
ZAGREB - David Guetta nakon novijih uspješnica "BED" i "Heartbreak Anthem", izbacuje zarazni singl "If You Really Love Me". Naslov vam ne zvuči poznato bez razloga jer se radi o preobražaju klasika Whitney Houston "How Will I Know".
Dvije ljetne turneje Teatra Rugantino
TEATAR
Dvije ljetne turneje Teatra Rugantino
ZAGREB – Teatar Rugantino, poznat kao jedan od nezavisnih teatara s najvećom kilometražom, ove će godine na dvije ljetne turneje, s najnovijom hit predstavom “Uvijek će nam ostati ljubav”, kao i s “Boksačkim srcem”, predzadnjom predstavom, u koprodukciji s Kazalištem Planet Art. Dva sjajna naslova i odlične predstave kreću na ljetna gostovanja po obali, zaleđu i kontinentu…
Još tri velike koncertne večeri festivala Jazz is Back! BP
JAZZ
Još tri velike koncertne večeri festivala Jazz is Back! BP
GROŽNJAN – Jučerašnjim maestralnim nastupom Kaplowitz Jazz Quartet festival Jazz is Back! BP ušao je u samu završnicu kada posjetitelje očekuju još tri velike koncertne večeri.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE