GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tena Štivičić nova ravnateljica Drame HNK

Tena Štivičić nova ravnateljica Drame HNK
DOBRE VIJESTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.05.2024 / 09:19
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Pred kraj kazališne sezone u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu događaju se promjene u vrhu Drame. Dosadašnja ravnateljica Drame Nenni Delmestre zbog osobnih i obiteljskih razloga se od 10. lipnja 2024. povlači, a na to mjesto dolazi Tena Štivičić.

Mnoge je pozitivno iznenadilo imenovanje naše poznate dramatičarke na ovo mjesto kao i njezin povratak u Zagreb.

Tena Štivičić apsolutno je jedno od u svijetu najafirmiranijih imena hrvatskog dramskog pisma, piše Jutarnji.hr.

Zadnje četiri godine živi u Škotskoj sa suprugom glumcem Douglasom Henshallom, a od 2003. živjela je i radila u Londonu. Njezine drame igraju se širom svijeta. Piše na hrvatskom i na engleskom.

"Čast mi je što je naša proslavljena dramaturginja i spisateljica Tena Štivičić prihvatila moj poziv da bude ravnateljica Drame te vjerujem kako će naš sjajni dramski ansambl pod njenim vodstvom uspješno, uz klasični repertoar, ostvarivati inovativne dramske forme s naglaskom na razvoj dramskih projekata i originalnih produkcija", rekla je intendantica zagrebačkog HNK-a Iva Hraste Sočo.

"Izrazito mi je zadovoljstvo na poziv intendantice Ive Hraste Sočo preuzeti dužnost ravnateljice Drame HNK u Zagrebu. Na ovoj odgovornoj poziciji posvetit ću se stvaranju inspirativnog i poticajnog okruženja za sve članove našeg ansambla kao i suradnike. Iskreno se radujem svim izazovima i budućim uspjesima", izjavila je Tena Štivičić.

Tekstovi su joj često izvođeni na hrvatskim i svjetskim pozornicama, a osvojila je, između ostalih, Europsku autorsku nagradu i Nagradu za inovativni dramski tekst na Heidelberg Stückemarktu 2008.

Diplomirala je dramaturgiju na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, a 2004. magistirala je na londonskom Goldsmiths Collegeu, na Odsjeku za dramsko pismo.

Prvu dramu "Nemreš pobjeć od nedjelje" napisala je za vremena studija dramaturgije, iste je godine za nju dobila Nagrada Marin Držić, drama je iste godine i praizvedena u Zagrebačkom kazalištu mladih.

"Nemreš pobjeć od nedjelje" jedna je od njenih najizvođenijih drama, prevedena na mnoge jezike i izvođena širom Europe.

Drama "Dvije" praizvedena je 2003. u beogradskom kazalištu Atelje 212, to je prva suvremena hrvatska drama postavljena na srpsku pozornicu nakon 1990-ih i raspada Jugoslavije. "Dvije" je na Marulićevim danima u Splitu osvojila Nagradu publike, potom je izvedena i u nekoliko novih produkcija u regiji, uključujući i zagrebački HNK.

Objavljena je u zbirci drama "Dvije i druge" u nakladi Profila.

Preseljenjem u London tamo je prvo napisala dramu "Fragile!" koja je praizvedbu imala u Mladinskom Gledališču u Ljubljani i proglašena je najboljom predstavom godine na Borštinkovom festivalu u Sloveniji.

"Fragile!" je izvedena u nizu europskih zemalja, uključujući Veliku Britaniju, Njemačku, Austriju i Tursku, te BBC Radiju4; prevedena je na nekoliko jezika i osvojila je mnoge nagrade, među kojima Europsku autorsku nagradu i Nagradu za inovativni dramski tekst na Heidelberg Stückemarktu 2008.

2006. Tena Štivičić je, povodom obilježavanja pedesete obljetnice postojanja legendarnog teatra Royal Court, po izboru BBC-a i Royal Courta uvrštena među pedeset mladih dramskih pisaca za koje se očekuje da će obilježiti sljedećih pedeset godina kazališta u Velikoj Britaniji.

Drama "Krijesnice", nastala u Studiju National Theatrea u Londonu, praizvedena u ZKM-u, osvojila je niz nagrada u Hrvatskoj, otvorila je Festival nove europske drame u Wiesbadenu 2008., kasnije je izvođena u Njemačkoj, Bugarskoj, Srbiji i na BBC radiju.

2007. je napisala jednočinku za omnibus drama Goldoni Terminus (Eduardo Erba/Tena Štivičić/Rui Zink) koje su premijerno izvedene na Venecijanskom bijenalu.

2009. je zastupala Hrvatsku u međunarodnom kazališnom projektu Orient Express s dramom "Sedam dana u Zagrebu".

2013., s troje europskih pisaca Malgorzatom Sikorskom Miszczuk, Steveom Watersom i Lutzom Hübnerom, napisala je dramu "Europa" u koprodukciji kazališta Birmingham REP, ZKM, Dresden Staatstheater i Teatr Polski.

Drama "Invisible" praizvedena je u koprodukciji kazališta Transport i New Wolsey u Velikoj Britaniji, po toj drami produkcijska kuća Good Films pripremi snimanje istoimenog filma.

Drame Tene Štivičić objavljenje su u brojnim antologijama i zbirkama drama.

Tagovi: štivičić, hnk, delmestre, Iva Hraste Sočo
PROČITAJ I OVO
Viggu Mortensenu nagrada na festivalu u Karlovym Varyma
PRIZNANJA
Viggu Mortensenu nagrada na festivalu u Karlovym Varyma
KARLOVY VARY - Crvenim tepihom filmskog festivala u Karlovym Varyma prošetat će i holivudski glumac i redatelj Viggo Mortensen.
Hrvatska poštanska banka sponzor HNK u Zagrebu za 2024.
SPONZORI
Hrvatska poštanska banka sponzor HNK u Zagrebu za 2024.
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka ponosni je sponzor Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu za 2024. godinu.
Warner Music preuzeo manjinski udjel u Dancing Bearu
AKVIZICIJE
Warner Music preuzeo manjinski udjel u Dancing Bearu
ZAGREB - Warner Music Group preuzeo je manjinski udio u nezavisnoj hrvatskoj glazbenoj kući Dancing Bear. Ugovor će omogućiti izvođačima Dancing Beara da iskoriste infrastrukturu platforme ADA, ogranka globalne distribucije i izdavačkih usluga Warner Musica te će imati priliku postati dio globalnog Warner Musica rostera.
Zvonko Maković dobitnik nagrade za životno djelo Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske
PRIZNANJA
Zvonko Maković dobitnik nagrade za životno djelo Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske
ZAGREB - Ovogodišnji dobitnik Nagrade Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske (DPUH) za životno djelo „Radovan Ivančević” je Zvonko Maković, povjesničar umjetnosti.
Preminula glumica Anouk Aimée
IN MEMORIAM
Preminula glumica Anouk Aimée
PARIZ - Francuska glumica poznata po svojoj eleganciji i sofisticiranosti u filmovima uključujući Oscarom nagrađenom 'Muškarac i žena' Claudea Leloucha, Fellinijevih klasika 'La Dolce Vita' i '8½' te Jacquesa Demyjeva 'Lola', umrla je u utorak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE