GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tea Jurišić i Slaven Kosanović Lunar oslikali dva murala za humanitarnu udrugu Mali zmaj

Tea Jurišić i Slaven Kosanović Lunar oslikali dva murala za humanitarnu udrugu Mali zmaj
MURALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.06.2022 / 07:27
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Sljedeći put kada prolazite Prilazom baruna Filipovića ili kroz park u kvartu Srednjaci, podignite pogled i uočit ćete impresivne umjetničke radove na pročeljima zgrada koji služe kao podsjetnik da svatko od nas može pomoći onima kojima je to najpotrebnije.

Dokazuju to dva nova murala koja su oslikali Slaven Lunar Kosanović, svjetski poznati street art umjetnik čija su djela izlagana od New Yorka preko Amsterdama do Tokija te Tea Jurišić - ilustratorica, muralistica i osnivačica ilustracijskog studija KVAR.

Humanitarni projekt Wiener Zmajstori, koji je okupio ovo dvoje umjetnika, nastao je u suradnji Wiener osiguranja VIG te udruge „Mali zmaj“, čija misija je poboljšanje kvalitete života siromašne i nezbrinute djece. Preko 400 djece štićenika udruge na prvi pogled se ne razlikuje mnogo od svojih vršnjaka, no njihov je životni put puno teži – dolaze iz vrlo siromašnih obitelji ili odrastaju u domovima za nezbrinutu djecu.
Hvalevrijedne aktivnosti udruge inspirirale su umjetnike da u svom prepoznatljivom stilu ilustriraju snagu djece koja su već u najranijoj dobi primorana nositi se sa surovom realnošću svijeta odraslih, ali i da nas sve podsjete koliko je djeci važna naša potpora i podrška.

„Iznimno mi je drago što će moja umjetnost služiti za podizanje svijesti o najranjivijoj skupini našeg društva – djeci, i to djeci koja nemaju odgovarajuću skrb ili dolaze iz siromašnih obitelji“, izjavio je Lunar koji smatra da biti umjetnikom znači imati nešto za reći.

„Drago mi je što mogu sudjelovati u važnom projektu koji naglašava pomoć djeci poput onih u „Malome zmaju“ – iako su najmlađi članovi našeg društva, često se nalaze u životnim situacijama koje bi trebale brinuti samo odrasle. Umjetnost je odličan način da se djeca iz udruge kreativno izraze, ispune svoje slobodno vrijeme i podsjete kako je njihova jedina trenutna briga – biti bezbrižni“, kazala je Tea Jurišić.

Suradnja Malog zmaja i Wiener osiguranja započela je u travnju 2021. godine pokretanjem projekta Wiener Zmajstori u sklopu kojeg je udruzi ustupljen poslovni prostor na lokaciji Ulica grada Mainza u Zagrebu, gdje se već više od godine dana pruža individualna pomoć djeci štićenicima kao što su logopedske vježbe, razgovori s psihologom ili instrukcije. Prostor je dodatno uređen na način da djeca koja dolaze zaista uživaju u vremenu koje tamo provode, te ga je uz pomoć vrijednih štićenika udruge oslikala umjetnica Melinda Šefčić, koja je već sudjelovala na nizu velikih projekata s terapijskim učinkom umjetnosti. Melinda je nakon oslikavanja ustupljenog prostora održala još osam terapijskih oslikavanja za štićenike udruge.

Visok odaziv zaposlenika za sudjelovanjem u spomenutim aktivnostima potaknuo je osnivanje volonterskog programa zaposlenika – Wolonterskog kluba, koji svim Wienerovim zaposlenicima diljem Hrvatske omogućava da samostalno ili u timovima volontiraju u svrhu po vlastitom izboru. Tijekom protekle godine više od 220 zaposlenika, što čini više od 33% svih Wienerovaca, svoje je vrijeme odlučilo pokloniti ranjivim društvenim skupinama, kao i inicijativama kojima je cilj jačanje dobrobiti životinja i okoliša.

Društveni angažman Wiener osiguranja potvrđuje i brončana Günter Geyer nagrada VIG Grupe za društvenu osviještenost i doprinos društveno odgovornom poslovanju za aktivnosti u 2021., koja se u konkurenciji od 50 društava u 30 zemalja dodjeljuje od 2012. godine.

„Wienerovi zaposlenici će nastaviti s aktivnim angažmanom i pružanjem pomoći onima kojima je najpotrebnija. Želimo li vidjeti pozitivne promjene u našem društvu, važno je da krenemo od samih sebe, te ćemo i dalje kroz Wiener Wolonterski klub i aktivan angažman zaposlenika težiti pokretati pozitivne promjene u zajednicama u kojima živimo i djelujemo“, rekla je Jasminka Horvat Martinović, predsjednica Uprave Wiener osiguranja VIG.

Kada mislite da promjena nabolje nije moguća te da doprinos pojedinca nije dovoljan, sjetite se riječi Oscara Wildea: „Najmanji čin dobrote vrijedi više od najgrandioznije namjere“.

Tagovi: Tea Jurišić, Slaven Kosanović Lunar, udruga Mali zmaj, Wiener osiguranje, Jasminka Horvat Martinović
PROČITAJ I OVO
Kolovoz u Grožnjanu okuplja umjetnike iz cijeloga svijeta
UMJETNICI
Kolovoz u Grožnjanu okuplja umjetnike iz cijeloga svijeta
ZAGREB - U organizaciji Međunarodnog kulturnog centra Hrvatske glazbene mladeži (HGM) kolovoz u istarskom gradiću Grožnjanu obilježit će brojna umjetnička događanja na kojima surađuje niz svjetskih umjetnika.
Brač Film Festival počinje u srijedu, 10. kolovoza
FESTIVALI
Brač Film Festival počinje u srijedu, 10. kolovoza
ZAGREB - Osmo izdanje Brač Film Festivala počinje u srijedu, 10. kolovoza, u Supetru na Braču. Program će se bez epidemioloških mjera održavati do subote, 13. kolovoza.
U Modeni se snima film o Enzu Ferrariju, pozornost ukrala Penelope Cruz
NOVITETI
U Modeni se snima film o Enzu Ferrariju, pozornost ukrala Penelope Cruz
MODENA - U talijanskoj Modeni snima se film Michaela Manna o Enzu Ferrariju u kojem Lauru, suprugu talijanskog vozača trkaćih automobila i osnivača automobilske marke Ferrari igra 48-godišnja španjolska glumica Penelope Cruz koja je svojim dolaskom privukla veliku pozornost.
Preminula Olivia Newton-John
IN MEMORIAM
Preminula Olivia Newton-John

LOS ANGELES - Australska glumica i pjevačica rođena u Velikoj Britaniji Olivia Newton-John, zvijezda filma "Briljantin", umrla je u 74. godini, rekao je u ponedjeljak njezin suprug u objavi na društvenim mrežama.

Virtualna šetnja dvorcem Versailles u MSU
ŠETNJA
Virtualna šetnja dvorcem Versailles u MSU
ZAGREB - Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu organizira 13. kolovoza virtualnu šetnju dvorcem Versailles, u okviru mobilnog digitalnog muzeja Micro-folie kojega do kraja mjeseca predstavlja u suradnji s Francuskim institutom iz Hrvatske.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE