GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svjetska premijera: Stric oduševio publiku u Karlovym Varyma

Svjetska premijera: Stric oduševio publiku u Karlovym Varyma
USPJESI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.07.2022 / 17:43
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Triler Stric, dugometražni prvijenac autorskog dvojca Andrije Mardešića i Davida Kapca premijerno je prikazan u subotu, 2. srpnja na 56. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Karlovym Varyma uz sjajne reakcije publike i struke.

Premijeri filma nazočili su glumci Miki Manojlović, Goran Bogdan i Roko Sikavica, redatelj Andrija Mardešić, producent Ivan Kelava, direktor fotografije Miloš Jaćimović, montažer Tomislav Stojanović i drugi članovi ekipe filma te veleposlanica RH u Češkoj Ljiljana Pancirov te pomoćnica ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra Maja Vukić.

Film Stric, punokrvni triler mračne atmosfere s elementima apsurdnog humora i groteske, svjetsku je premijeru imao u sklopu novog natjecateljskog programa Proxima, koji sveukupno broji 12 naslova iz cijeloga svijeta. Program Proxima je posvećen uzbudljivoj suvremenoj kinematografiji u kojem se predstavljaju radovi nadolazećih filmaša te novi filmovi već renomiranih autora.

"Nismo do kraja znali što očekivati jer je ovo prvo izdanje Proxime, novog programa festivala u Karlovim Varima u okviru kojeg je Stric prikazan. Prezadovoljni smo tretmanom filma i reakcijama. Lijepo je bilo vidjeti koliko je Miki Manojlović voljen i poštivan u Češkoj. Nadam se da će se ove pozitivne vibracije oko filma preliti na sve što Strica čeka dalje - premijeru u Puli i kinodistribuciju potkraj godine u kinima," kazao je nakon premijere producent Ivan Kelava.

"Nakon sedam godina, napokon smo našeg stričeka doveli u kino! Lijepo je vidjeti dupkom punu dvoranu i gledati reakcije ljudi. Česi su jako zahvalna publika koja još uvijek voli i štuje film do te razine da traže autograme po cesti i općenito je atmosfera festivala opuštena i navijačka," izjavio je redatelj Andrija Mardešić.

Radnja Strica odvija se u vrijeme Božića u Jugoslaviji, krajem 1980-ih. Obitelj – majka, otac i sin – sretni dočekuju svog voljenog strica koji se vraća kući za blagdane iz Njemačke. Stric dijeli poklone te slijedi tradicionalni hrvatski božićni ručak – purica s mlincima i francuskom salatom. Obiteljsku idilu prekida zvonjava najnovijeg pametnog telefona. Ubrzo postaje jasno da vrijeme radnje nisu osamdesete, da nije 25. prosinca i da se za prepunom blagdanskom trpezom, osim purice, nožem može rezati i napetost.

Film je nastao u produkciji Eclectice, u suradnji s tvrtkom Sense Production iz Beograda. Koproducent je Milan Stojanović. Strica su financijski podržali Hrvatski audiovizualni centar, Filmski centar Srbije i Hrvatska radiotelevizija.

Međunarodni festival u Karlovim Varima jedan je od najstarijih i najprestižnijih europskih filmskih festivala na kojem se godišnje prikaže preko 200 novih filmskih naslova. Ovogodišnji festival održava se od 1. do 9. srpnja, a zatvara se premijerom filma Georgea Millera, Three Thousand Years of Longing te dodjelom nagrada Beniciju del Toru i Geoffreyju Rushu. Više informacija potražite na službenoj stranici festivala.

Podsjetimo, u sklopu prošlogodišnjeg izdanja festivala u Karlovim Varima premijerno je prikazan dugometražni igrani prvijenac Sonje Tarokić - Zbornica. Film je tada osvojio posebno priznanje glavnog žirija te posebno priznanje, odnosno pohvalu Ekumenskog žirija.

Tagovi: film Stric, Andrija Mardešić, David Kapec, Miki Manojlović, Ivana Roščić, Goran Bogdan, Roko Sikavica
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE