GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sud dao za pravo Štuliću. Tko će mu isplatiti novac?

Sud dao za pravo Štuliću. Tko će mu isplatiti novac?
PRESUDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.08.2021 / 13:44
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Po pravomoćnoj presudi Visokog upravnog suda Republike Hrvatske Croatia Records je nepravilno privatizirala nekadašnji Jugoton otuđivši pri tome fonograme tj. originalne prve snimke, a riječ je o izuzetnom broju master snimki snimljenih od osnutka Jugotona pa sve do početka rada Croatia Recordsa.

“Sud je pravomoćnom presudom utvrdio da vrijednost tih snimki, na temelju koje se rade nove snimke i kompilacije, nikada nije procijenjena, niti je za nju Croatia Records išta platila. Radi se o pravomoćnom kraju jedne od najnotornijih privatizacijskih trakavica u Hrvatskoj. U pretvorbi sredinom devedesetih godina, plaćene su nekretnine i druga imovina nekadašnjeg Jugotona, no vrijedna diskografska materija preuzeta je, prema odluci Visokog upravnog suda, u nepravilnom procesu”, piše novinarka Ana Raić Knežević na Telegramu.

Iz toga proizlazi da je Croatia Records 28 godina ostvarivala prihod na imovini koja joj ne pripada, a tu je riječ o tzv. back catalogu nekadašnjeg Jugotona.

Kad se ode u ne tako davnu prošlost, Jugoton je prošao kroz pretvorbu sredinom 1990-ih godina i iz njega je nastala Hrvatska zaklada zvuka i slike čija vrijednost je tada bila procijenjena na 3,5 milijuna tadašnjih njemačkih maraka (njemačka marka se s uvođenjem eura mijenjala u tečaju 2:1 u korist eura, op. a.). Kupovina je izvršena 1996. i tada je Fondu za privatizaciju bilo uplaćeno oko 10 milijuna njemačkih maraka. Pored nekretnina i brojne opreme nekadašnjeg Jugotona, fonogrami nisu bili na popisu otkupljene imovine. Po presudi Visokog upravnog suda riječ je o nepravilnom procesu.

Pojam ‘fonogram’ uveden je u Zakon o autorskim pravima tek 2003. godine, stoga su u Croatia Recordsu tvrdili da fonogrami nisu ni mogli biti na popisu imovine iz 1996. kad je izvršena kupnja. Iste 2003. je provedena i revizija u CR i revizijska kuća je tada dala zeleno svjetlo da je u privatizaciji sve bilo po zakonu. No iz Hrvatske glazbene unije se nisu slagali s tim jer na revizijskom popisu nije bila procjena vrijednosti fonograma jugotonove arhive.

Gledano kronološki, cijeli slučaj posjeduje niz propusta. Još je 1993. trebalo je biti osnovano nadležno tijelo koje trebalo proći kroz obiman jugotonov katalog i utvrditi što se od njega smatra dijelom nacionalnog blaga Republike Hrvatske, a što ne. Za ono što bi bilo utvrđeno da je riječ o nacionalnom blagu, trebalo je kroz dionice u protuvrijednosti vratiti Fondu za privatizacije (danas CERP-u), ali do toga nikad nije došlo. Država tek kasnije utvrđuje da joj je iz ruku izmakla potencijalna zarada, te će CERP-u poručiti da fonogrami nisu procijenjeni, a CERP 21. listopada 2016. objavom rješenja to i potvrđuje.

Uzalud su se iz Croatia Recordsa žalili i na CERP-ovo posljednje rješenje da 1993. nije postojao fonogram, te i neuspješno tužili CERP. Sada je pravomoćna sudska odluka da Croatia Records nije smjela koristiti fonograme, jer nisu bili u njenom vlasništvu.

Iz svega ovog može se reći da je razvidan korijen jednog drugog sukoba, a to je onaj oko digitalnih glazbenih prava s dolaskom streaming servisa u Hrvatsku )i koji i dalje traje zbog donošenja novog Zakona o autorskom pravu), između HGU-a i HUZIP-a (koji prikuplja izvođačka prava) s jedne strane i Hrvatske diskografske udruge s druge strane u kojoj je dakako i Croatia Records, piše Radvnododna.

Postavlja se također pitanje što će biti s odštetama i sudskim odštetnim zahtjevima koji bi na osnovu ove presude vrlo lako mogli ‘pljuštati’ i to ne samo iz Hrvatske, već i iz ostatka regije, jer Jugoton je objavljivao i mnoštvo glazbe koja ne potiče izvorno iz Hrvatske, već cijele bivše Jugoslavije. Što će biti, dakle, s nizom pravnih konzekvenci obzirom da je utvrđeno ilegalno korištenje fonograma, i to nikom drugom već najvećem diskografu u Hrvatskoj koji je bio i nasljednik najvećeg i najvažnijeg fonogramskog kataloga? Znači li to gašenje Croatia Recordsa?

Tko je na koncu vlasnik spornih fonograma? Hoće li oni tim slijedom biti vraćeni na raspolaganje onima koji su ih i snimili, ili će ih uzeti netko drugi, npr. država? Znači li to da se uskoro mogu očekivati kamioni koji će krenuti u zapljenu putem zagrebačke Dubrave? Tko će i gdje smjestiti taj ogromni katalog, i u kakve uvjete pohrane i tko će s njim raspolagati, jer na koncu, ako završi u nekom ‘bunkeru’ tko zna hoće li i u kojem obliku vrijedan dio toga više ugledati svjetlo dana?

I na koncu, ako je Branimir Štulić cijelo ovo vrijeme bio u pravu, tko mu nakon ove presude duguje novce? Croatia Records, ZAMP, ZAPRAF, HUZIP ili država, ili svi zajedno? Jer, eto, on je otišao u Nizozemsku i prije nego li je nastala Hrvatska, imao je dovoljno vremena tamo za naučiti nešto o pojmu ‘fonogram’, što i jest, ali je, dobro znamo, stalno proglašavan ludim. 

Tagovi: Branimir Johnny Štulić, Croatia Records, Jugoton, Azra
PROČITAJ I OVO
Clooney i Pitt ponovo u istom filmu
MEGA PROJEKT
Clooney i Pitt ponovo u istom filmu
LOS ANGELES - Najveće holivudske zvijezde, Brada Pitta i Georgea Clooneyja, prvi put nakon franšize 'Oceanovih 11' i crne komedije iz 2008. braće Coen 'Spaliti nakon čitanja', gledat ćemo u istom filmu.
Riječki balet gostuje u Bonnu
GOSTOVANJE
Riječki balet gostuje u Bonnu
BONN - Balet HNK Ivana pl. Zajca nastavlja se predstavljati inozemnoj publici, pa će tako već 25. i 26. rujna 2021. zabilježiti značajno međunarodno gostovanje. Dvije večeri za redom njihovu će uspješnicu „Plamteća voda“ ugostiti Theater Bonn.
Tko će biti novi Bond?
KANDIDATI
Tko će biti novi Bond?
PARIZ - Rijetko se odabir za neku ulogu tako napeto očekuje kao što to je u slučaju Jamesa Bonda. Mnogi misle da bi idući tajni agent 007 mogao biti crnac ili žena.
Ljeto zaustavilo pad broja posjetitelja u muzejima
MUZEJI
Ljeto zaustavilo pad broja posjetitelja u muzejima
ZAGREB - Anketa Muzejskog dokumentacijskog centra (MDC) iz Zagreba u pet hrvatskih muzeja koji su posljednjih godina imali najviše posjetitelja, pokazala je da su ovoljetna dva najjača turistička mjeseca zaustavila strmoglavi pad posjeta muzejima uzrokovan pandemijom.
Daniel Craig dobio čin počasnog zapovjednika u britanskoj kraljevskoj mornarici
ČIN
Daniel Craig dobio čin počasnog zapovjednika u britanskoj kraljevskoj mornarici
LONDON - Nakon više od deset godina uloge najpoznatijeg tajnog agenta na svijetu, glumac Daniel Craig sada s Jamesom Bondom dijeli još jednu stvar: vojni čin zapovjednika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE