GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Subversive Film Festival: Najbolji filmovi Pusta zemlja i Space Dogs ¸

Subversive Film Festival: Najbolji filmovi Pusta zemlja i Space Dogs ¸
FESTIVALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.12.2020 / 21:29
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Nagrada Wild Dreamer 13. Subversive Film Festivala u igranoj konkurenciji dodijeljena je iranskom filmu "Pusta zemlja" Ahmada Bahramija, a u dokumentarnoj filmu "Space Dogs" Else Kramer i Levina Petera.

Dobitnici nagrada proglašeni su u subotu na svečanoj dodjeli u zagrebačkom kinu Kinoteka.

"Pusta zemlja", priča o distopijskoj zajednici smještenoj u tvornicu opeka gdje vladaju predrasude, rasizam i nasilje, nagrađena je jer "skreće pozornost na način na koji tradicija nasilno nestaje pod egidom efikasnosti i logistike suvremenog globalnog društva, te na ljude koji pritom ostaju iskorijenjeni“.

Posebno priznanje žirija u igranoj konkurenciji osvojio je "Oblak u njezinoj sobi" kineske sineastice Zheng Lu Xinyuan, zbog "jedinstvenog vizualnog pristupa koji komunicira osjećaj usamljenosti i melankolije na iznimno sofisticiran način, te brojnih aktualnih društvenih i filozofskih komentara koji su vješto inkorporirani u gotovo apstraktnu i nadrealističku naraciju.“

"Space Dogs", opservacija psećeg života na ulicama Moskve

Žiri je obrazložio kako je autorski dvojac nagrađenog dokumentarnog filma "Space Dogs" uspio stvoriti kompleksnu dokumentarističku fuziju.

Smatra kako film upotrebom izuzetne fotografije na neposredan način, spaja opservaciju psećeg života na ulicama Moskve s arhivskim snimkama eksperimenta i lansiranjima u orbitu njihovih dalekih srodnika Lajke i njezinih potomaka, te pripovjedačem "čija priča stvara ritam koji nas u potpunosti opušta u poziciji najboljeg čovjekovog prijatelja, no navodi nas da se zapitamo čime smo zaslužili to prijateljstvo.“

U dokumentarnoj konkurenciji dodijeljena su dva posebna priznanja – filmovima "Dobro došli u Čečeniju" redatelja Davida Francea i "Služiti druge" redatelja Davidea Maldija.

Za prvi su obrazložili da je dobio priznanje kao izuzetan aktivistički film koji upotrebom tzv. 'deepfake' tehnologije za digitalnu manipulaciju lica, vješto zaobilazi klasične metode skrivanja identiteta protagonista i kreira začudnu vizualnu transformaciju glavnih aktera.

"Film je i alarmantan poziv na akciju i gorki podsjetnik kako zloupotreba vladajućih struktura može u potpunosti uništiti fundamentalno pravo na život“, zapisao je žiri o filmu koji govori o postojanju konclogora za homoseksualce u Čečeniji.

"U portretu izgubljene nevinosti i začudnom prikazu ulaska u svijet rada teško je razaznati glumu od stvarnosti, a autor na zanimljiv način razotkriva ambivalentnost svojih protagonista te stvara dirljivu odu adolescenciji“, ističe se u obrazloženju priznanja filmu "Služiti druge".

Za nagrade se natjecalo dvadesetak recentnih filmskih naslova koji su obilježili godinu, a najbolje je izabrao tročlani žiri - grčki filmski kritičar i vlasnik portala Asian Movie Pulse Panos Kotzathanasis, riječki redatelj i kustos David Lušičić i ravnateljica francuskog Institut de l’image Sabine Putorti.

Nakon dodjele nagrada prikazuje se SF distopija "Posljednji i prvi ljudi", nastao kao međuigra triju neobičnih protagonista: jugoslavenskih partizanskih spomenika, naracije škotske glumice Tilde Swinton i glazbe islandskog skladatelja Jóhanna Jóhannssona, čime će Subversive Film Festival i službeno završiti.

Iako je filmski dio Subversive Festivala završio, filmovi iz natjecateljskog i popratnog programa mogu se pogledati do ponedjeljka, 7. prosinca u ponoć, na online platformi volimdokumentarce.net.

Za ponedjeljak u kinu Kinoteka najavljene su još projekcije mjuzikla za novi milenij "Orfeja", najnovije suradnje njemačke autorske legende Alexandera Klugea i filipinskog pankera Khavna te pobjedničkog filma "Space Dogs".

Tradicionalno, nakon filmskog dijela Subversive Festivala, program se idući tjedan nastavlja teorijsko-konferencijskim dijelom na ovogodišnju središnju temu, "Kreativni neposluh".

Tagovi: Subversive Film Festival, Tilda Swinton, Asian Movie Pulse, Panos Kotzathanasis, Ahmad Bahrami, Elsa Kramer, Levin Peter, Pusta zemlja, Space Dogs
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE