GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stotinu godina od rođenja Ive Robića

Stotinu godina od rođenja Ive Robića
OBLJETNICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.01.2023 / 11:21
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Danas se obilježava stotunu godina od rođenja velikana hrvatske glazbe Ive Robića.

U povodu 100. obljetnice rođenja Ive Robića, Hrvatska diskografska udruga (HDU) u subotu ističe da je popularni "Mister Morgen" bio otac hrvatske zabavne glazbe koji je u gotovo 50 godina dugoj karijeri ostavio velik trag na hrvatsku i svjetsku diskografiju.

Samo u svojih prvih deset diskografskih godina, ističe HDU, snimio je 62 singla i 3 LP ploče, među kojima je i prva pjevana LP ploča na našem području "Pjeva vam Ivo Robić" u izdanju diskografske kuće Jugoton (1956.).

Uz Jugoton, Robić je objavljivao za češkog diskografa Supraphon (čak pedesetak singlova) i Polydor iz Njemačke, a u dugoj karijeri bio je višestruki dobitnik nagrada za milijunske naklade - od Jugotonove Zlatne ptice za više od milijun prodanih primjeraka, do Zlatnog i srebrnog lava Radio Luksemburga i Polydorove Zlatne ploče.

"Samo jednom se ljubi", "Ta tvoja ruka mala", "Mala djevojčica", "Serenada Opatiji", "Stranci u noći", "Sedamaestogodišnjoj", "Autobus Calypso"…, samo su neki od brojnih singlova koje je ostavio u trajno naslijeđe hrvatskoj glazbenoj kulturi, naglašavaju iz HDU.

Najveći uspjeh ostvario je singlom Morgen, u izdanju njemačkog izdavača Polydor, koji je postao svjetski hit, a prodan je u više od 1,8 milijuna primjeraka.

Značaju pjesme Morgen, naglašava HDU, daje i činjenica kako je to bila prva pjesma s njemačkog govornog područja koja je dospjela na listu Top 40 magazina Billboard (broj 13), današnjem ekvivalentu liste Hot 100.

HDU ističe i povezanost Robića sa Zagrebom, kojem je posvetio desetke pjesama, te Opatijom u kojoj je od 1950. godine pa sve do kraja 80-ih godina 20. stoljeća nastupao na terasi hotela Kvarner.

U gotovo 50 godina nastupio je na 87 festivala s oko 150 izvedbi, a u povijesti Zagrebačkog i Opatijskog festivala zapisan je kao prvi pobjednik. Nastupao je i na Splitskom festivalu, Melodijama Istre i Kvarnera, Festivalu kajkavskih popevki Krapina, Zlatnim žicama Slavonije i Pjesama Podravine i Podravlja.

Na Zagrebačkom festivalu osnovanom samo dvije godine nakon puno poznatijeg Sanrema, ističe HDU, pobijedio je sa singlom "Ta tvoja ruka mala", dok je s tada malenom Zdenkom Vučković ostvario pobjedu s do danas nezaboravnom pjesmom "Tata kupi mi auto".

Tagovi: Ivo robić, Hrvatska diskografska udruga, Zdenka Vučković
PROČITAJ I OVO
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE