GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Što stoji iza tragične smrti poznatog slovenskog umjetnika Romana Uranjeka?

Što stoji iza tragične smrti poznatog slovenskog umjetnika Romana Uranjeka?
IZNENADNI ODLAZAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.08.2022 / 18:13
Autor: SEEbiz / Nova.rs
LJUBLJANA - Samo 24 sata nakon što je afera seksualnog zlostavljanja u galeriji u Novom Mestu osvanula u slovenskim medijima, jedan od najcjenjenijih domaćih i jugoslavenskih likovnih i likovnih umjetnika Roman Uranjek počinio je samoubojstvo.

Jedan od osnivača svjetski poznatih slovenskih umjetničkih kolektiva "Irwin" i "Neue Slowenische Kunst" pronađen je mrtav u stanu u Ljubljani. To se dogodilo prije šest dana. Roman Uranjek imao je 60 godina.

Samo nekoliko sati prije nego što si je oduzeo život, Uranjek je prijatelju poslao mail u kojem ga je obavijestio o svojim "namjerama", da bi svog nekadašnjeg partnera u stanu u Ljubljani usred noći pronašla liječnica Tatjana Pintar, objavili su slovenski mediji.

A dan ranije većina slovenskih medija objavila je priče o razvratnim zabavama u galeriji u Novom Mestu, gdje su se konzumirali narkotici i koje su bile "poprište" seksualnog zlostavljanja.

Naime, galeriju Fotopub u Novom Mestu vodi mladi kustos i umjetnik Dušan Smodej (28), kojemu je Uranjek bio dugogodišnji prijatelj i mentor. Poznati umjetnik i mlada galeristica, kako prenose mediji, organizirali su brojna umjetnička druženja, kako u galeriji, tako i u Uranjekovu stanu. Nazočili su im i istaknuti slovenski političari, posebice oni iz stranke Ljevica. No, ta druženja nisu bila samo umjetnička. Uz narkotike, na tim se zabavama događalo i seksualno zlostavljanje i orgije. Uoči smrti Uranjeka mediji su prenijeli optužbe koje su se pojavile na Instagram profilu "Protiv nasilja Dušana Smodeja". Nekoliko djevojaka optužilo je Smodeja da ih je na tim zabavama drogirao i silovao. A u jednoj od ispovijesti spominje se i "ugledni stariji umjetnik", inače Smodejev prijatelj. I svi su odmah uprli prstom u Uranjeka. Nedugo zatim pronađen je mrtav.

Roman Uranjek rođen je 1961. godine u Trbovlju. Kada je imao 22 godine u Ljubljani je postao jedan od osnivača umjetničke grupe "Irwin", koja je svojim djelovanjem potresla tadašnju Jugoslaviju, s obzirom na to da su njemački jezik koristili kao oznaku za svoje radove.

Ubrzo se taj kolektiv "našao" s članovima ansambla Laibach i kazališne družine "Sestre Scipion Našice", iz koje je proizašao "Neue Slowenische Kunst", a unutar tog još uvijek kultnog pokreta "Novi kolektivizam".

Poput Laibacha i "Neue Slowenische Kunst", Uranjek je svojim djelima šokirao kulturni establišment. Jednom je to objasnio ovako:

- Kad imate što reći, a nemate novca, provokacijom se najučinkovitije dolazi do ljudi!

Na natječaju za Dan mladosti 1987. pobijedio je umjetnikov plakat, a slika je čak objavljena u "Politici". Tek kasnije svi su shvatili provokaciju – jer je nacističku kukasti križ zamijenio simbolima socijalističke Jugoslavije.

Poznat je i Uranjekov projekt “Barem križ na dan” započet 2002. godine, tijekom kojeg je “napravio” čak 250.000 križeva. Uranjekova djela izlagana su u najvećim svjetskim galerijama, a nalaze se i u mnogim slovenskim i stranim zbirkama.

Nakon smrti koja je šokirala Sloveniju, "slučaj Smodej" dospio je i u slovenski parlament. Naime, slovenska agencija STA izvijestila je da je oporba od ministrice kulture zatražila podnošenje izvješća iz kojeg bi se saznalo koliko je državnog novca otišlo u privatni sektor kulture, aludirajući pritom na Smodejovu galeriju. Također, oporba je nagađala da je barem jedan od ministara u tamošnjoj vladi znao kakve su se strahote događale u toj galeriji.

A mladi galerist i umjetnik Dušan Smodej, koji se našao na stupu srama, u međuvremenu je odbacio sve optužbe za seksualno zlostavljanje, dodavši da je posljednjih dana bio meta ucjena, pa čak i prijetnji smrću.

Foto: Tadej Vaukman

Tagovi: Bojan Uranjen. Neue Slowenische Kunst, Laibach, Dušan Smodej, Tatjana Pintar
PROČITAJ I OVO
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE