GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stari srpski TV filmovi na velikom platnu kina Tuškanac

Stari srpski TV filmovi na velikom platnu kina Tuškanac
RETROSPEKTIVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.03.2023 / 12:08
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Zagrebačko kino Tuškanac kroz program "Ponovo radi bioskop - TV film u kinu", koji će se održati od 29. ožujka do 2. travnja, predstavlja 18 filmova snimljenih od kraja 1960-ih do početka 1990-ih u produkciji RTV Beograd.

Bogatstvo i kvaliteta tadašnje igrane produkcije radiotelevizijskih kuća, među kojima su najjače bile RTV Beograd i RTV Zagreb, danas djeluju gotovo nestvarno, ističe se u najavi.

"Ovaj zanimljiv izbor naslova je stoga samo jedan od brojnih mogućih, što dovoljno govori o nekim mnogo boljim televizijskim vremenima na ovim prostorima", dodaje se.

Riječ je o filmovima Dramskog programa, koji je po uzoru na BBC dugo uređivao književnik i dramaturg Filip David, što je privuklo i redatelje iz Zagreba, poput Branka Ivande i Lordana Zafranovića.

Prikazat će se tri TV filma Soje Jovanović (Izvinjavamo se, mnogo se izvinjavamo, Daleko je Australija i Povratak lopova), te tri Đorđa Kadijevića (horori Leptirica i Štićenik te drama Čovjek koji je napao vuka).

Bit će tu i filmovi Zdravka Šotre (Vučari Gornje i Donje Polače, Gospođa ministarka) i Slobodana Šijana (Šta se dogodilo sa Filipom Preradovićem) te televizijska drama "Svečana obaveza" Božidara Nikolića.

Lordan Zafranović je filmom "Ubistvo u noćnom vozu" ostvario svoju prvu suradnju s Mirkom Kovačem, a Branko Ivanda se u "Drvenom sanduku Tomasa Vulfa", prema scenariju Danila Kiša, bavio temom holokausta.

Neke od tema kojima se filmovi bave aktualne su i danas - "Kante ili kese" Dragoslava Lazića prate buran sastanak stanara o odlaganju otpada, "Krojači džinsa" Srboljuba Božinovića emigrantske radnike, dok je glavni lik "Narodnog poslanika" Slavenka Saletovića pojedinac iz provincije željan političke moći.

U programu su i "Ratnički talenat" Vladimira Andrića, "Zvezdana prašina" Jovana Konjovića, "Ožalošćena porodica" Milana Karadžića.

Program, realiziran u suradnji sa Srpskim narodnim vijećem i srpskim veleposlanstvom u Hrvatskoj, otvara horor "Leptirica" (1973) Đorđa Kadijevića. Ulaz na projekcije besplatan.

Tagovi: Zdravko Šotra, kino Tuškanac, lordan Zafranović, Soja Jovanović, Dragoslav Lazić
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE