GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stari Grad u finalu izbora za najbolju europsku filmsku lokaciju

Stari Grad u finalu izbora za najbolju europsku filmsku lokaciju
LOKACIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.12.2022 / 13:21
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Europska mreža filmskih komisija objavila je pet finalista izbora za najbolju lokaciju za snimanje, među kojima je i Stari Grad na Hvaru, gdje se snimalo "Ljeto kada sam naučila letjeti".

Uz Stari Grad, ovogodišnji finalisti su Otoci Brissago za "Dawn Chorus" (Švicarska), plaža Chiliadou za "Trokut tuge" (Grčka), Portsoy za šestu sezonu serije "Peaky Blinders" (Škotska) i Schlosshotel Kronberg za "Spencer" (Njemačka), izvijestio je u ponedjeljak HAVC.

"Ljeto kada sam odlučila letjeti" snimano je na Hvaru u rujnu i listopadu 2020. u sklopu programa poticaja Filming in Croatia. Od veljače ove godine u kinima ga je pogledalo 250 tisuća ljudi, od čega u Hrvatskoj oko 34 tisuće.

Ankica Jurić Tilić, hrvatska koproducentica filma, rekla je kako je ta prekrasna topla priča došla do srca mnogih, a Stari Grad, otok Hvar i njegovi ljudi imali su značajan doprinos u tome.

"EUFCN se želi usredotočiti na mjesta na kojima nastaje čarolija, skrećući pozornost na proces i izazove koji se kriju iza odabira lokacije, i slaveći rad svih onih koji su sudjelovali u preobrazbi mjesta koja pričaju priče", kažu supredsjednici te mreže Mikael Svensson i Pavlina Zipkova.

U prvoj fazi natjecanja, filmske komisije članice EUFCN-a imale su priliku predložiti jednu od lokacija za film ili TV seriju koji su snimani u njihovoj zemlji, a prikazani su od 11. rujna 2021. do 3. listopada 2022.

Žiri za dodjelu nagrade ocijenio je sve prijavljene lokacije, obraćajući posebnu pozornosti na značajnu ulogu koju te lokacije imaju za priču, te njezino inovativno korištenje u sklopu audiovizualnog djela.

Riječ je o petom izdanju te godišnje Nagrade za najbolju lokaciju koja se dodjeljuje europskim lokacijama u filmskoj i TV industriji.

O pobjedniku odlučuje publika koja svoj glas može dati na https://eufcn.com/location-award-2022/. Svi glasači sudjeluju u nagradnoj igri, a jedan sretni dobitnik osvojit će putovanje na pobjedničku lokaciju.

Glasanje traje do 31. siječnja, a nagrada će pobjedniku biti uručena u veljači 2023. na Europskom filmskom sajmu – EFM 2023 u Berlinu.

Europska mreža filmskih komisija, neprofitno udruženje koja podupire i promiče europsku filmsku industriju i kulturu, ima 95 europskih filmskih komisija i filmskih institucija iz 30 zemalja.

Tagovi: Stari Grad, Ljeto kad sam naučila letjeti, Europska mreža filmskih komisija
PROČITAJ I OVO
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE