GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Staklene božićne kuglice nastale u Njemačkoj zbog neimaštine

Staklene božićne kuglice nastale u Njemačkoj zbog neimaštine
POVIJESNA PRIČA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.11.2021 / 07:55
Autor: SEEbiz / H
LAUSCHA – Božić je posebno svečan i važan u malome njemačkom gradu Lauschi u saveznoj državi Tiringiji, gdje se tradicija puhanja stakla prenosi s generacije na generaciju još od početka 19. stoljeća.

Ondje je još 1597. postojala mala tvornica stakla u kojoj su se proizvodile čaše i staklene zdjele, no već 1755. u njoj su počeli proizvoditi šuplje staklene perle koje su se koristile kao nakit ili igračke.

Nakon uvođenja mijeha, 1820. godine staklopuhači su mogli 'napuhati' i veće staklene predmete, a nešto kasnije, 1847. nekolicina obrtnika iz toga njemačkog mjesta počela je proizvoditi staklene ukrase (Glasschmuck) u obliku voća i orašastih plodova.

Do danas ovo mjesto uspijeva održati kvalitetu i stoljetnu tradiciju te se smatra jednim od prvih koji su počeli s izradom ukrasa za božićna drvca na veliko.

No malo tko zna da su ukrasi za božićno drvce navodno nastali iz nužde, upravo u mjestu Lauschi.

Navodno je, početkom devetnaestog stoljeća jedan nezaposleni puhač stakla iz Lausche, u nedostatku novca kojim bi kupio jabuke, orahe i ostale slatkiše koji su se tada vješali o grane, svojoj djeci u staklu ispuhao staklene mjehuriće kojima su okitili jelku.

"Božićna kuglica izmišljena je upravo ovdje, u našem mjestu", s ponosom kaže Gerhard Greiner-Baer koji istražuje povijest tradicije, osoba koja je zaslužna za to što je staklopuhačko umijeće iz Lausche u ožujku 2021. UNESCO prepoznao kao nematerijalnu kulturnu baštinu.

Za staklopuhače iz Lauscha godina 1880. bila je prekretnica. Naime, američka maloprodajna tvrtka Woolworth sklopila je s jednom njemačkom tvornicom posao izrade božićnih ukrasa, naručivši odande golemu količinu krhkih staklenih predmeta.

I danas u Lauschu ukrase za božićna drvca proizvode manje obiteljske tvrtke, premda im konkuriraju jeftini ukrasi iz masovne kineske proizvodnje.

Greiner-Baer kaže da je danas u Lauschu još uvijek oko 15 do 20 obiteljskih tvrtki koje proizvode jedinstvene božićne ukrase. Dodaje da to više i nisu klasične kuglice, već nostalgični ukrasi i neobični predmeti.

Nadahnuće traži u knjigama za djecu ili na internetskim stranicama, no još uvijek koristi stare djedove keramičke kalupe koji stoje na polici u njegovoj radionici uz ostale ručno izrađene šablone.

Tagovi: Staklene božićne kuglice, Glasschmuck
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE