GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Šta je Krklec pisao o Beogradu pre stotinu godina?

Šta je Krklec pisao o Beogradu pre stotinu godina?
PODSETNIK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.03.2022 / 08:37
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - U uredima, naročito ministarskim, sjedi se skrštenih ruku i od časa do časa, dok ne dođe koji odličniji gost, pije crna kava, piše o Beogradu od pre tačno 100 godina hrvatski pisac Gustav Krklec.

Kako mladi Gustav Krklec doživljava Beograd 1922? O tome 23-godišnji književnik piše u reportaži „Dojmovi Zagorca u Beogradu“, a prenose iz arhive zagrebačke „Novosti“.

Požalio se da ga je, kad je prvi put pisao o Beogradu „cenzura križala crvenom olovkom jer je onda na hotelu ‘Moskva’ visjela slika kaizera Karla, okrunjena vijencima lovora i crno-žutim zastavama“. Sada te crvene olovke više nema, pa može mnogo slobodnije pisati o jugoslavenskoj prijestolnici, kako kaže, prenosi Nova.rs.

"Uistinu, lijepo je pospanim okom pogledati crni Dunav koji teče iz Crne šume u Crno more… Slika je, dobri druzi, upravo rođena za impresionistu i čini se da čeka i svoje trubadure. I kao što se – s divnom radošću – sjećam prve slike, tako se – 'suprotnim osjećajima' – sjećam sada prvih utisaka. Neću da ih nižem i nabrajam nekim redom, nego u kratko. Prvi grijeh prijestolnice: kaldrma; drugi grijeh: skupoća; treći grijeh: korupcija; četvrti grijeh: nestašica stanova; peti grijeh: strančarstvo; šesti grijeh: površnost; sedmi grijeh: lijepe nožice. Evo sedam glavnih grijeha, od kojih je posljednji svakako najopasniji…"

A onda: "Jugoslavenska prijestolnica i prva dimenzija: u uredima, naročito ministarskim, sjedi se skrštenih ruku i od časa do časa, dok ne dođe koji odličniji gost, pije crna kava. Druga dimenzija: u trgovinama dinar trijumfira, jer su cijene ogromne, upravo fantastične. Treća dimenzija: par njih sa Parnasa ostadoše burgijaši i sanjaju o nebeskim teatrima, o vasionskim samovarima i gromobranima. Eto, to bi ukratko bilo nekoliko poteza fizionomije Jugoslavenske Prijestolnice. U detalje se nikako ne smijem upuštati, jer bi bilo opasno. Onaj isti gospodin zvani Crvena Olovka, odmah bi stupio u akciju i umjesto članka, izašli bi bijeli stupci kao da je po njima pao bijeli božićni snijeg."

Gustav Krklec bio je jugoslovenski i hrvatski pesnik, kritičar i esejista. Rodio se 23. juna 1899. godine u Udbinji kraj Karlovca. Školovao se u Varaždinu, u Zagrebu i na Sušaku gde je pohađao gimnaziju, a studije filozofije je završio u Zagrebu. Kada je započeo Drugi svetski rat nalazio se u Beogradu gde je i bio za vreme bombardovanja. U septembru 1941. godine preselio se u Zemun gde je radio kao činovnik i kao saradnik lista “Graničar”. Od septembra 1945. godine sa suprugom živi u Zagrebu. Umro je 30. oktobra 1977. godine.

Tagovi: Gustav Krkelc, Beograd, Kraljevina Jugoslavija
PROČITAJ I OVO
Levy: Rushdie treba dobiti Nobelovu nagradu za književnost
NAGRADA
Levy: Rushdie treba dobiti Nobelovu nagradu za književnost
PARIZ - Pisac Salman Rushdie, koji je hospitaliziran u teškom stanju nakon napada nožem u SAD-u, trebao bi dobiti Nobelovu nagradu za književnost, ocijenio je francuski filozof Bernard-Henri Lévy u članku za Journal du dimanche.
Lerotićev film osvojio tri nagrade na festivalu u Locarnu
PRIZNANJA
Lerotićev film osvojio tri nagrade na festivalu u Locarnu
ZAGREB -"Sigurno mjesto", debitantski film redatelja Jurja Lerotića, osvojio je tri nagrade na Filmskom festivalu u Locarnu - za najboljeg redatelja, najboljeg glumca i najbolji prvi dugometražni igrani film.
Salman Rushdie skinut s respiratora i govori
DOBRE VIJESTI
Salman Rushdie skinut s respiratora i govori
LONDON - Pisac Salman Rushdie skinut je s respiratora i govori dok se oporavlja od uboda nožem u SAD-u.
Osumnjičenik za napad na Rushdieja sklon šijitskom ekstremizmu
EKSTREMIZAM
Osumnjičenik za napad na Rushdieja sklon šijitskom ekstremizmu
NEW YORK - Osumnjičenik za napad na Salmana Rushdieja u petak na pozornici Institucije Chautauqui u državi New York sklon je šijitskom ekstremizmu i iranskoj Revolucionarnoj gardi (IRGC), izvješćuje u subotu NBC New York, pozivajući se na policijske izvore.
Hrvatski filmovi na FeKK-u u Ljubljani
FESTIVALI
Hrvatski filmovi na FeKK-u u Ljubljani
ZAGREB - U razne programe festivala kratkometražnog filma FeKK, koji se održava od 15. do 20. kolovoza u Ljubljani, uvršteno je i osam hrvatskih filmova, dok je u fokusu programa 'Instant Kult' rad mlade hrvatske redateljice Sunčice Ane Veldić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE