GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sretan rođendan besmrtnom Vladi Divljanu

Sretan rođendan besmrtnom Vladi Divljanu
NEZABORAVAN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.05.2022 / 10:02
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Vladimir Vlada Divljan, srpski rok muzičar i tekstopisac, frontmen benda “Idoli” rođen je 10. maja 1958. godine u Beogradu.

Završio je Osmu beogradsku gimnaziju (današnja Treća gimnazija), a potom i Geološki fakultet.

Vlada se za svet muzike zainteresovao 1968. godine, nakon odlaska na koncert džez muzičara Draga Diklića u Tučepima. Po povratku u Beograd osnovao je bend sa dvojicom prijatelja, Zdenkom Kolarom i Božom Jovanovićem. Njih trojica su bend nazvali “Faraoni”, ali kada su saznali da taj naziv već koristi bend iz Kopra, promenili su ime u “Holipe”.

Prvi instrument koji je svirao bila je mala mandolina, posle koje je prešao na gitaru. Sa prijateljem i kolegom iz benda krenuo je na kurs gitare u Narodnom univerzitetu “Braća Stamenković”. Profesor im je bio Branko Perišić, koji je kasnije gostovao u njihovom spotu za pesmu “Sve laži sveta”. Probe su najčešće imali u jednoj prostoriji u zgradi u kojoj su živeli, a prvu svirku organizovali su u potkrovlju pozorišta “Dadov”, piše Danas.

Deset godina kasnije, Divljan je formirao bend “Merlin”, koji je kasnije promenio naziv u “Zvuk ulice”. Bas je svirao Zdenko Kolar, bubanj Kokan Popović, klavijature Dragan Mitrić, a saksofon Bora Atić, dok je Divljan svirao gitaru i pevao. Na repertoaru “Zvuka ulice” bile su obrade Rolingstonsa, Bitlsa, Džimija Hendriksa i drugih popularnih muzičara. Nakon što je Popović otišao na služenje vojnog roka, bend se raspao.

Bend pod nazivom “Dečaci” osnovan je 1979. godine. Odluku o osnivanju nove muzičke grupe doneli su Srđan Šaper i Nebojša Krstić, a Vlada im je ponudio da svira bubnjeve. Ubrzo su im se pridrižili Zdenko Kolar i Boža Jovanović. Početkom marta, 1980. godine, promenili su naziv benda u “Idoli”, a Divljan je napisao pesme “Retko te viđam sa devojkama” i “Pomoć, pomoć”. Pošto je javljeno da je Josip Broz Tito bolestan, singlove nisu zvanično promovisali.

Ipak, tada se ukazala prilika sa ugovor sa diskografskom kućom “Jugoton”, koja je objavila njihov singl “Maljčiki”. Usledile su objave numera “Plastika”, “Amerika”, “Dok dobuje kiša”, “Devojko mala” i mnogih drugih koje su do publike dolazile i u singl formi, ali i na albumima kao što su “Odbrana i poslednji dani”, “Čokolada”.

Posle koncerta u Ljubljani, na turneji “Čokolada”, bend se raspao, a poslednje izdanje ovog sastava bila je muzika za film “Šest dana juna”.

Nakon raspada “Idola”, Vlada je otputovao u Ameriku, u kojoj je proveo nekoliko meseci. Po povratku u Beograd je hteo da osnuje bend “Hondini sinovi” sa basistom Brankom Isakovićem, bubnjarem Ivanom Staničićem i gitaristom Dragomirom Mihajlovićem Gagijem, ali se predomislio i karijeru nastavio samostalno.

Godine 1988. snimio je svoj prvi solo album pod nazivom “Tajni život A.P. Šandorova”. Divljan je potom komponovao i muziku za filmove, serije, televizijske emsije, a autor je i pesama „Skalpeli“, „Ljubavna tema“, „Hasanaginica rep“, „Montažni kompjuter“, „Ljubavna tema Japan“, „Skalpeli žive“.

Sredinom 1991. otputovao je u Australiju, a krajem 1995. i početkom 1996. godine na kratko se vratio u Jugoslaviju. Tada je okupio stare prijatelje, Aleksandra Šandorova, Srđana Gileta Gojkovića, Zdenka Kolara, Borisa Bunjca i Marka Milivojevića u bend kome su dali ime “Old Stars”. Održali su dva koncerta u Novom Sadu, a materijal sa tih svirki objavili u vidu albuma „Odbrana i zaštita“.

Divljan se ubrzo vratio u Australiju, gde je početkom 1997. godine sarađivao sa Kirilom Džajkovskim, klavijaturistom grupe “Leb i sol”. U međuvremenu je započeo studije za zvuk filmske akademije na Univerzitetu u Sidneju. Učestvovao je i u komponovanju muzike za film „Tri palme za dve bitange i ribicu“ koji se u domaćim bioskopima pojavio 1998. godine.

Divljan je svojim talentom oduševio i domaću publiku, kada je od 2006. do 2009. godine komponovao muziku za filmove „Sedam i po“, „Na lepom plavom Dunavu“, „Kosovo Diary“ i „Čekaj me, ja sigurno neću doći“. Sarađivao je sa bendovima „Cubismo“ i „Neposlušni“, sa kojima je snimio singlove „Niña bonita“ i „Neposlušna građanka“. Često je nastupao sa “Ljetno kino Big Bendom”, sa kojima je 2012. godine objavio singl „4 godišnja doba“.

U novembru 2014. godine mediji su objavili da se povlači sa muzičke scene zbog bolesti. Samo nekoliko meseci kasnije, 4. marta 2015. godine, preminuo je od retkog oblika raka slepog creva i upale trbušne maramice. Bio je oženjen Dinom Đurović, sa kojom je dobio sinove Stevana i Pavla.

Srpski scenarista, reditelj i producent Mladen Matičević posvetio mu je film „Nebeska tema“ , za koji je dobio nagradu „Vlada Divljan“ 2019. godine.

Tagovi: Vlada Divljan, Idoli, Novi talas, Novi val, Srđan Šaper, Srđan Gojković Gile, Zdenko Kolar
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE