GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Spomenik Lare Favareto The Stone za prikupljanje donacija

Spomenik Lare Favareto The Stone za prikupljanje donacija
IZLOŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.07.2021 / 12:19
Autor: SEEbiz/Danas
BEČ - Na centralnom bečkom trgu Graben, koji je od 2010. inaugurisan u Umetnički trg, nedavno je postavljen ogroman monolitni kamen sa prorezom za novčane donacije. Taj četiri metra visok i 18,4 tone težak izdubljeni granitni blok i neobična akcija sakupljanja novca je izložba renomirane italijanske umetnice Lare Favareto pod naslovom Momentary Monument – The Stone.

Monumenti ili spomenici u javnom prostoru uobičajeno ukazuju ili na određeni događaj ili neku ličnost iz prošlosti da bi se u sadašnjosti održali prisutnim. Novac za podizanje spomenika se standardno prikuplja unapred nakon čega se daje nalog umetniku za izradu.

Favareto preokreće ustaljenu genezu i tumači funkcije na svoj način. Posebno kratak vek predmeta i njegovo uništenje uz dalje korišćenje njegovih delova i ostataka dijametralno su suprotni institucionalizovanom čuvanju spomenika.

Osim toga, kroz mali šlic može se ubaciti novac. Na kraju izložbe kamen se uništava, šljunak dobija novu funkciju a sakupljeni novac se donira u humanitarne svrhe.

Umetnica se odlučila da donira za SIETAR Austria – humanitarnu organizaciju, koja podržava interkulturalnost. Funkcija donacije ima jaku povezanost sa sadašnjim trenutkom koji u širem smislu kritički reflektuje odnos između umetnosti i politike.

Predmeti Lare Favareto odlikuju minimalistički izraz oblika koji uz svesno odabranu lokaciju dobijaju jak socijalni i politički značaj. Napravljen od kamena i metala Kamen komunicira najpre utisak kao da je kreiran za neki duži vremenski period. Ipak radovi nestaju demontažom ili potpunim uništenjem na kraju izložbe.

Svoju kontinuiranu seriju Momentary Monuments Favareto realizuje u različitim oblicima od 2009. godine.

„Umetnost u javnom prostoru može da preuzme funkciju spomenika. Ona uvek mora da predstavlja kamen spoticanja u percepciji. Zbog toga mi u Beču težimo da upravo savremena umetnost za sve, bude vidljiva i da može da se doživi na putu do posla, škole ili do kuće, gde god se nalazili, da se spotaknemo o savremenu umetnost“, istakla je članica Gradskog veća Nikol Berger Kroč na otvaranju postavke.

„Umetnost u javnom prostoru ne ulepšava samo, već obrazuje, ukazuje, širi horizonte. Javni prostor mora uvek da se shvati kao mesto društveno-političke i kulturne debate. Osim toga, ne samo da služi u humanitarne svrhe, već ljudima pruža mogućnost da učestvuju na umetničkom projektu u javnom prostoru“, rekao je Markus Figl, predsednik prvog bečkog okruga.

Postavka na Grabenu biće izložena do 5. novembra.

Tagovi: Lara Favaretto, akcija, Momentary Monuments, Beč
PROČITAJ I OVO
Preminuo velikan glumišta Miše Martinović
IN MEMORIAM
Preminuo velikan glumišta Miše Martinović
DUBROVNIK - U 96. godini preminuo je legendarni dubrovački i hrvatski glumac Miše Martinović.
Nagrada Propeler Motovuna filmu Užitak Ninje Thyberg
PRIZNANJA
Nagrada Propeler Motovuna filmu Užitak Ninje Thyberg
MOTOVUN - Najbolji film ovogodišnjeg Motovun Film Festivala je film "Užitak" redateljice Ninje Thyberg koji je osvojio glavnu nagradu - Propeler Motovuna, dok je nagradu žirija kritičara FIPRESCI osvojio film "Tvornice radnicima" redatelja Srđana Kovačevića, objavio je u subotu Festival.
Zvijezda serije Better call Saul imao srčani udar
OPORAVAK
Zvijezda serije Better call Saul imao srčani udar

LOS ANGELES - Imao sam mali srčani udar, ali bit ću dobro i vratit ću se, izjavio je američki glumac Bob Odenkirk, koji se prije nekoliko dana srušio na snimanju serije "Better call Saul" i hitno je prevezen u bolnicu.

Bitka protiv kruzera u Veneciji možda još nije gotova
EKOLOGIJA I BAŠTINA
Bitka protiv kruzera u Veneciji možda još nije gotova
VENECIJA - Kada je prošli mjesec prvi puta od početka pandemije putnički brod uplovio u Venecijansku lagunu, stotine ljudi okupilo se na kopnu i u malim brodovima u znak protesta.
Motovun Film Festival gostuje u dubrovačkim ljetnim kinima
FILMOVI
Motovun Film Festival gostuje u dubrovačkim ljetnim kinima
ZAGREB - Izbor s 15 ponajboljih filmova ovogodišnjeg Motovun Film Festivala, koji se upravo održava u tom istarskom gradiću, prikazat će se od 30. srpnja do 4. kolovoza na ljetnim pozornicama dubrovačkih kina Jadran i Slavica.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE