GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Španjolske knjižare zbog pandemije prodaju sve više knjiga

Španjolske knjižare zbog pandemije prodaju sve više knjiga
TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.11.2021 / 13:38
Autor: SEEbiz / H
MADRID - U Španjolskoj, domovini Cervantesovog viteza Don Quijotea, broj prodanih knjiga osjetno je porastao ove godine u odnosu na 2020., izvijestile su tamošnje knjižare u četvrtak.

Tijekom pandemije koronavirusa mnogi od 47 milijuna stanovnika Španjolske nanovo su se okrenuli knjizi, što je udahnulo život tisućama malih kvartovskih knjižara.

"Broj prodanih knjiga u knjižarama osjetno je porastao. Nalazimo se usred pozitivnog trenda s jako dobrim brojevima", kaže Alvaro Manso, glasnogovornik španjolske udruge knjižara (CEGAL).

U Španjolskoj se u četvrtak obilježava "Dan knjižara", u trenutku kada drugi oblici zabave poput Netflixa agresivno oduzimaju publiku, napose mlade.

No tijekom ove godine je broj prodanih knjiga u tamošnjim knjižarama skočio 13 posto, podatak je CEGAL-a. Njihov sustav u realnom vremenu prati prodaju knjiga.

"S obzirom da se približavaju Božićni blagdani očekujemo 15-postotni rast u odnosu na prošlu godinu", kaže Manso.

To je dobra vijest za oko 3.210 samostalnih knjižara koje su od ožujka do lipnja 2020. prinudno bile zatvorene zbog pandemije. Koronavirus se bio žestoko obrušio na Španjolsku pa su stanovnici bili zaključani 100 dana u stanovima i kućama. Kada su nanovo izašli na ulice mnogi su krenuli po knjige.

"Nikada me knjige nisu zanimale, no tijekom boravka u stanu počela sam čitati romane", kaže 35-godišnja Marta, stanovnica Madrida. "Sada se sa svojim prijateljima dogovaram koju ćemo knjigu pročitati pa ju nakon toga komentiramo. Jako je zabavno", dodaje.

U velikim gradovima poput Madrida počele su stoga nicati nove male knjižare čiji vlasnici vjeruju u isplativost tog posla jer se ne nazire kraj pandemiji.

"Mi smo možda posljednji romantičari u današnjem društvu u kojem je žurba vrlina", kaže Pablo Abarzuza, vlasnik male knjižare u Pamploni, gradu na sjeveru Španjolske. "Ljudi danas općenito žele sve brzo, sada i odmah, pa su naše knjižare otoci mira", dodaje.

Unatoč važnosti knjižara, u ovom se sektoru odvija ubrzana promjena prelaska s papira i fizičkih knjižara na online čitanje i kupnju preko interneta.

Prije pandemije je na svakih 100 prodanih knjiga u Španjolskoj, njih 80 posto bilo prodano u knjižarama, 15 posto preko interneta, a 5 posto su bile e-knjige.

Sada se u knjižarama proda 70 posto od ukupno prodanih knjiga.

"Pandemija je ubrzala prodaju preko interneta. I same knjižare su prije godinu dana pokrenule svoju internetsku platformu koja je otišla dalje od same prodaje. Ideja je da se ondje susreću čitatelji i svi iz svijeta knjige", kaže Manso napominjući kako će novcem iz EU fondova nastojati podržati taj projekt.

Taj projekt bi mogao privući i mlađe čitatelje koji se dobro snalaze na internetu. No kako privući današnje mlade, od kojih mnogi imaju problema s koncentracijom i čitaju tek kratke poruke preko društvenih mreža, ostaje izazov za knjižare.

Manso iz španjolske udruge knjižara ipak s optimizmom gleda na budućnost. "Primjećujemo da postoji mlada publika. Nju potiču izdavačke kuće koje objavljuju jako puno i to dobrog sadržaja", ističe Manso dodajući da se, osim literature za djecu, nude i stripovi te ilustrirani romani kojih je sve više.

Tagovi: španjolske knjižare, Španjolska, Don Quijote
PROČITAJ I OVO
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE