GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Skladatelj William Pursell umro u 94. godini

Skladatelj William Pursell umro u 94. godini
IN MEMORIAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.09.2020 / 18:04
Autor: SEEbiz / H

NEW YORK - William Bill Pursell, američki skladatelj i studijski glazbenik, dvaput nominiran za nagradu Grammy, koji je na klavijaturama pratio umjetnike poput Patsy Cline i Boba Dylana, umro je u četvrtak u Nashvilleu od posljedica covida-19 u dobi od 94 godine.

Pursell je preminuo nakon "teške i vrlo brze bitke s upalom pluća" koja se razvila kao posljedica covida-19, rekla je njegova kći Laura Pursell.

Pursellova pjesma "Naša zimska ljubav" postala je veliki hit 1963. Glazbenik je dvaput nominiran za nagradu Grammy, prvi put za inspirativnu glazbenu izvedbu na albumu Kena Medeme iz 1974. "Listen", a drugu mu je nominaciju priskrbio aranžman božićnog napjeva "We Three Kings" za National Geographic iz 1978.

Rođen je 9. lipnja 1926. u Oaklandu u Kaliforniji. Pursell je studirao kompoziciju na Institutu Peabody, glazbenom konzervatoriju u Baltimoreu, a nakon Drugoga svjetskog rata nastavio je sa studijem klasične kompozicije na Eastman School of Music u Rochesteru u državi New York.

Nagrađen je za aranžman siimfonijske poeme "Christ Looking Over Jerusalem" koji je obradio 1953. za orkestar Eastman-Rochester.

Šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća Pursell je na klavijaturama pratio velikane glazbene industrije, poput Johnnyja Casha, Bootsa Randolpha, Martyja Robbinsa, Jima Reevesa, Johnnyja Paychecka, Joan Baez, Willieja Nelsona, Dana Fogelberga i Boba Dylana.

Godine 1985. Udruga glazbenih nastavnika Tennesseeja proglasila ga je skladateljem godine. Premijera njegove simfonije "Heritage", koju su naručili Simfonijski orkestar Nashvillea i glazbenik Victor Johnson održana je 1989.

Dvije godine kasnije stekao je titulu doktora glazbenih umjetnosti na Eastman School of Music.

Tagovi: William Pursell, Bob Dylan, Patsy Cline, Institut Peabody
PROČITAJ I OVO
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE