GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Siniša Škarica napisao Knjigu o Gabi

Siniša Škarica napisao Knjigu o Gabi
GLAZBA I KNJIGE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.12.2020 / 14:26
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U izdanju Naklade Ljevak objavljena je "Knjiga o Gabi" pisca i diskografa Siniše Škarice, u kojoj se taj cijenjeni glazbeni urednik eruditski i muzikološki studiozno bavi opusom velike hrvatske glazbene umjetnice Gabi Novak, od njenih najranijih početaka do danas.

Kako se ističe u najavi, riječ je o izvanrednoj knjizi u kojoj autor "podjednako strastveno i podjednako informirano piše o važnim biografskim momentima jedne od najznačajnijih hrvatskih i jugoslavenskih pjevačica zabavne glazbe, kao i o povijesti glazbenih festivala, diskografske industrije i industrije zabave općenito, ali isto tako i o kulturi svakodnevnog života u Hrvatskoj i Jugoslaviji od kraja 1950-ih pa sve do danas".

U Knjizi o Gabi Siniša Škarica znalački piše o nekoliko glazbenih i kulturnih vremena i epoha, donoseći veliki broj novootkrivenih ili zaboravljenih muzičkih činjenica, slabo poznatih ili potpuno nepoznatih detalja, aktera i glazbenih brojeva, u bitnome upotpunjujući naše znanje o kulturnoj povijesti Hrvatske i Jugoslavije.

Knjiga je nastala kao dio šireg projekta koji uključuje i box set s ukupno 12 kompakt diskova u izdanju Croatia Recordsa, na kojima je sabrana većina pjesama koje je Gabi Novak snimila tokom glazbene karijere koja traje već više od šezdeset godina.

Siniša Škarica (1946.) istaknuti je producent i glazbeni urednik, jedan od začetnika hrvatske rock glazbe, te je smatran jednom od najznačajnijih ličnosti diskografske industrije južnoslavenskih prostora. Višestruki je dobitnik Porina kao autor i urednik tematsko-povijesnih i kompilacijskih izdanja. Godine 2002. uručen mu je tzv. "životni Porin" za "poseban doprinos hrvatskoj diskografskoj industriji", a 2017. dobio je i Nagradu za životno djelo Grada Šibenika.

Godine 2006. dobiva nagradu HDS-a Josip Andreis za "Kad je rock bio mlad – Priča s Istočne strane (1956.-1970.)", kao najbolju knjigu s područja glazbene publicistike i muzikologije (2005.). Također je napisao, zajedno s Dušanom Vesićem, monografiju "Bijelo dugme 1974.-1988." (2014), a objavio je i knjige "Tvornica glazbe – Priče iz Dubrave, knjiga prva (1947.-1969)" (2017.), te 2019. knjigu drugu (1970.-1989.), koje, s trećom u pripremi (za razdoblje od 1990. do 2020), čine svojevrsnu biografiju hrvatske i ex-yu diskografije.

Tagovi: Siniša Škarica, Gabi Novak, Naklada Ljevak, Arsen Dedić, Croatia Records
PROČITAJ I OVO
Počinje 5. VukovART festival
FESTIVALI
Počinje 5. VukovART festival
VUKOVAR - Od 15. svibnja do 15. lipnja u Vukovaru se održava peti street art festival VukovART pod sloganom "Uplovi u luku", najavljeno je u petak na konferenciji za novinare organizatora festivala.
Killers potvrdili svoj nastup na INmusicu iduće godine
POTVRDA
Killers potvrdili svoj nastup na INmusicu iduće godine
ZAGREB - Američka rock grupa The Killers potvrdila je svoj dolazak na odgođeno izdanje INmusic festivala najavljeno za lipanj 2022. godine, što će biti njihov premijerni nastup u Hrvatskoj
Hrvatsko društvo filmskih kritičara pokreće portal Zona filma
PROJEKTI
Hrvatsko društvo filmskih kritičara pokreće portal Zona filma

ZAGREB - Hrvatsko društvo filmskih kritičara predstavlja svoj novi projekt "Strujanja".

Festival europske kratke priče od 6. do 11. lipnja
DOGAĐAJI
Festival europske kratke priče od 6. do 11. lipnja
ZAGREB - Dvadeseti Festival europske kratke priče održat će se od 6. do 11. lipnja dijelom online, a dijelom uživo u Zagrebu, te na Visu i Hvaru na temu "Otoci", o kojoj će s domaćim autorima i autoricama razgovarati američki gosti Paul Auster, Siri Hustvedt, Lydia Davis i Lorrie Moore.
Za poticanje stvaralaštva vizualnih umjetnika 2,5 milijuna kuna
POTPORE
Za poticanje stvaralaštva vizualnih umjetnika 2,5 milijuna kuna
ZAGREB - Ministarstvo kulture i medija objavilo je rezultate Javnog poziva za poticanje stvaralaštva vizualnih umjetnika u 2021. godini, kojim je za 183 programa odobreno više od 2,5 milijuna kuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE