GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Siniša Škarica napisao Knjigu o Gabi

Siniša Škarica napisao Knjigu o Gabi
GLAZBA I KNJIGE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.12.2020 / 14:26
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U izdanju Naklade Ljevak objavljena je "Knjiga o Gabi" pisca i diskografa Siniše Škarice, u kojoj se taj cijenjeni glazbeni urednik eruditski i muzikološki studiozno bavi opusom velike hrvatske glazbene umjetnice Gabi Novak, od njenih najranijih početaka do danas.

Kako se ističe u najavi, riječ je o izvanrednoj knjizi u kojoj autor "podjednako strastveno i podjednako informirano piše o važnim biografskim momentima jedne od najznačajnijih hrvatskih i jugoslavenskih pjevačica zabavne glazbe, kao i o povijesti glazbenih festivala, diskografske industrije i industrije zabave općenito, ali isto tako i o kulturi svakodnevnog života u Hrvatskoj i Jugoslaviji od kraja 1950-ih pa sve do danas".

U Knjizi o Gabi Siniša Škarica znalački piše o nekoliko glazbenih i kulturnih vremena i epoha, donoseći veliki broj novootkrivenih ili zaboravljenih muzičkih činjenica, slabo poznatih ili potpuno nepoznatih detalja, aktera i glazbenih brojeva, u bitnome upotpunjujući naše znanje o kulturnoj povijesti Hrvatske i Jugoslavije.

Knjiga je nastala kao dio šireg projekta koji uključuje i box set s ukupno 12 kompakt diskova u izdanju Croatia Recordsa, na kojima je sabrana većina pjesama koje je Gabi Novak snimila tokom glazbene karijere koja traje već više od šezdeset godina.

Siniša Škarica (1946.) istaknuti je producent i glazbeni urednik, jedan od začetnika hrvatske rock glazbe, te je smatran jednom od najznačajnijih ličnosti diskografske industrije južnoslavenskih prostora. Višestruki je dobitnik Porina kao autor i urednik tematsko-povijesnih i kompilacijskih izdanja. Godine 2002. uručen mu je tzv. "životni Porin" za "poseban doprinos hrvatskoj diskografskoj industriji", a 2017. dobio je i Nagradu za životno djelo Grada Šibenika.

Godine 2006. dobiva nagradu HDS-a Josip Andreis za "Kad je rock bio mlad – Priča s Istočne strane (1956.-1970.)", kao najbolju knjigu s područja glazbene publicistike i muzikologije (2005.). Također je napisao, zajedno s Dušanom Vesićem, monografiju "Bijelo dugme 1974.-1988." (2014), a objavio je i knjige "Tvornica glazbe – Priče iz Dubrave, knjiga prva (1947.-1969)" (2017.), te 2019. knjigu drugu (1970.-1989.), koje, s trećom u pripremi (za razdoblje od 1990. do 2020), čine svojevrsnu biografiju hrvatske i ex-yu diskografije.

Tagovi: Siniša Škarica, Gabi Novak, Naklada Ljevak, Arsen Dedić, Croatia Records
PROČITAJ I OVO
Nobelova nagrada Annie Ernaux za hrabrost i kiruršku oštrinu
NAGRADE
Nobelova nagrada Annie Ernaux za hrabrost i kiruršku oštrinu
STOCKHOLM - Francuskoj književnici Annie Ernaux Nobelova nagrada za književnost dodijeljena je za "hrabrost i kiruršku oštrinu kojom razotkriva korijene, otuđenje i kolektivno sputavanje osobnoga sjećanja", istaknula je u četvrtak Švedska akademija u obrazloženju odluke.
Hilary Swank očekuje blizance
PRINOVE
Hilary Swank očekuje blizance
NEW YORK - Američka glumica Hilary Swank objavila je da očekuje blizance sa svojim suprugom Philipom Schneiderom.
Nobelova nagrada za književnost zvijezdi ili autsajderu?
KNJIŽEVNOST
Nobelova nagrada za književnost zvijezdi ili autsajderu?
STOCKHOLM - Švedska akademija objavit će danas ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za književnost, izbor koji je često izazivao kontroverze jer je Nobelov odbor znao biti naklonjeniji slabije poznatim nauštrb najpopularnijim književnicima. Među priželjkivanim laureatima spominje se i Dubravka Ugrešić.
HAVC predstavio novu kampanju i deset filmova koji dolaze u kina
FILMOVI
HAVC predstavio novu kampanju i deset filmova koji dolaze u kina
ZAGREB - Hrvatski audiovizualni centar pokrenuo je kampanju "Otkrij naš novi film" kojom želi publici približiti bogatu domaću filmsku produkciju, od koje je u ponedjeljak u Kaptol Boutique Cinema predstavljeno čak deset novih naslova koji idućih mjeseci dolaze u kina.
Umrla glumica Sacheen Littlefeathe koja je u ime Marlona Branda odbila Oscara
IN MEMORIAM
Umrla glumica Sacheen Littlefeathe koja je u ime Marlona Branda odbila Oscara
LOS ANGELES - Sacheen Littlefeather, indijanska aktivistica koja je u ime Marlona Branda odbila Oscara za Kuma, umrla je u dobi od 75 godina, objavila je Akademija filmskih umjetnosti u nedjelju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE