GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SFF: Novi film Pjera Žalice Praznik rada ispunjen emocijama, obećava uspjeh

SFF: Novi film Pjera Žalice Praznik rada ispunjen emocijama, obećava uspjeh
FILMOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.08.2022 / 15:52
Autor: SEEbiz / H
SARAJEVO - Novi film redatelja Pjera Žalice pod naslovom "Praznik rada" premijerno je prikazan u petak na 28. Sarajevo Film Festivalu (SFF) a odmah nakon projekcije za novinare postalo je jasno kako je riječ o novoj regionalnoj filmskoj uspješnici koja ima sve kvalitete potrebne kako bi privukla široku publiku.

Neobična struktura filma koji počinje kao komedija začinjena tipičnim bosanskim humorom pa se razvija u tešku dramu i tragediju, kako je pred novinarima u Sarajevu kazao sam Žalica koji je ujedno i scenarist, rezultat je dugotrajnog rada i priprema koje su potrajale godinama a realizaciju je dodatno usporila pandemija prouzročena koronavirusom.

Snimanje je uz, ostale, financijski podupro i Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

Žalica je okupio probranu petnaestočlanu glumačku ekipu od Borisa Isakovića preko Emira Hadžihafizbegovića do Branke Katić, Admira Glamočaka, Mirvada Kurića te Muhameda Hadžovića.

Svi su oni protagonisti drame koja se odvija u poratnom Sarajevu gdje stanovnici jednog naselja planiraju uobičajeno uz roštilj i ražanj proslaviti 1. svibnja.

Te planove dovedi u pitanje iznenadno uhićenje jednog od njihovih susjeda za kojega se ispostavi da je osumnjičen za ratne zločine.

Taj događaj probudi ratne traume koje prouzroče buru emocija u gotovo svakom liku koji se pojavi u filmu jer je, kako je kazao jedan od glumaca, to potresna pripovijest o tome što smo u ratu uradili jedni drugima.

Boris Isaković kojega publika posebice pamti po ulozi Ratka Mladića u filmu "Quo vadis, Aida" Jasmile Žbanić ili Slobodana Miloševića u srbijanskoj seriji "Porodica" ovoga je puta zapala uloga sarajevskog Srbina, bivšeg pripadnika Armije BiH koji je emigrirao u Kanadu.

Nakon premijere priznao je novinarima da ga je "Praznik rada" duboko emotivno dotaknuo jer je riječ o ljudima koji su u ratu izgubili sve, bez obzira na kojoj su strani bili.

"Bio sam potpuno pometen, ne sjećam se kad sam zadnji put toliko plakao nakon nekog filma", kazao je Isaković koji kao posebnu vrijednost ističe to što je veliki glumački tim savršeno funkcionirao kao cjelina.

I bosanskohercegovački glumac mlađe generacije Hadžović koji je nedavno igrao u novom hrvatskom filmu "Šesti autobus" posvećenom stradanju Vukovara, kazao je kako mu je "Praznik rada" bio posebno iskustvo.

"Jako sam emotivno vezan za ovaj film", kazao je Hadžović koji ima glavnu mušku ulogu u Žalicinu filmu.

Redatelj Žalica priznaje kako je u ovom filmu sabrano puno toga što je njegovo iskustvo iz ranijih projekata koje regionalna publika dobro pamti, od "Gori vatra", "Kod amidže Idriza" gdje su legendarne uloge ostvarili Mustafa Nadarević i Semka Sokolović, pa do "Koncentriraj se, baba".

"Bijeg od sebe besmislena je utrka. Koliko god bježali završite sami sa sobom", kazao je Žalica.

Dodao je kako bi volio da nije morao ispričati priču kakvu sadrži "Praznik rada" odnosno kako je u početku razmišljao o tome da napravi komediju, no onda je shvatio da to u ovom kontekstu nije ni prihvatljivo niti pristojno, pa su on i svi drugi koji su radili na realizaciji filma kao odgovorni ljudi reagirali na stvarnost kako se to već mora.

Kako je zaključio, "Praznik rada" priča je o lošim stvarima ali s optimističnim krajem i pozivom da se suočimo s istinom i prestanemo od nje bježati jer to ne može završiti dobro.

Tagovi: Pjer Žalica, Boris Isaković, Branka Katić, Admir Glamočak, Emir Hadžihafizbegović
PROČITAJ I OVO
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE