GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SFF: Besplatni filmovi programa Suočavanje s prošlošću

SFF: Besplatni filmovi programa Suočavanje s prošlošću
FESTIVALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.04.2021 / 12:02
Autor: SEEbiz / H
SARAJEVO - Sarajevo Film Festival će od 24. do 30. travnja u okviru programa "Suočavanje s prošlošću" online publici u cijeloj regiji, kao i u kinu Meeting Point u Sarajevu, prikazati 10 filmova.

U program je uvršteno devet igranih i jedan kratki film, održat će se razgovori s autorima filmova, kao i panel diskusije, a cijeli program je besplatan.

Projekt s filmovima bolnih, ali inspirativnih priča iz cijelog svijeta, pokrenut je 2016. s ciljem poticanja iskrenog dijaloga o bliskoj prošlosti naše regije i nedavnih ratova.

Ovogodišnje, posebno izdanje donosi filmove koji su obilježili prethodna izdanja programa i bili nagrađivani na brojnim međunarodnim festivalima, a poseban poklon publici je novi film Jasmile Žbanić “Quo Vadis, Aida?”.

Publici u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Sloveniji, bit će dostupan na Ondemand.kinomeetingpoint.ba, dok će ga publika u Sarajevu moći vidjeti i u kinu Meeting Point, također uz besplatan ulaz na sve projekcije.

Film “Quo Vadis, Aida?” (2020.) Jasmile Žbanić, prvi je igrani film o Srebrenici, kandidat Bosne i Hercegovine za Oscara u kategoriji najboljeg međunarodnog igranog filma, za koji je broj kodova ograničen.

U programu je i “Saulov sin” (2015.) Lászla Nemesa, debitantski igrani film mađarskog redatelja, prikaz horora Holokausta koji je između ostalog osvojio i Oscara za najbolji strani film.

Tu je i redateljski prvijenac hrvatske filmske autorice Dane Budisavljević "Dnevnik Diane Budisavljević" (2019.), dokumentarno-igrana priča o ženi koja je spasila živote više od 10.000 djece zatočene u nacističkim koncentracionim logorima tijekom Drugog svjetskog rata.

"Obojena ptica” (2019.) češkog redatelja Václava Marhoula opisuje Drugi svjetski rat iz perspektive jednog dječaka, “Chris the Swiss” (2018.) Anje Kofmel gledatelje vodi u bolnu potragu za istinom i suočava s duhovima prošlosti , "Srbenka" (2018.) Nebojše Slijepčevića dobitnik je "Srca Sarajeva" za najbolji dokumentarni film i Nagrade publike 2018. godine.

Film "Teret" (2018.) Ognjena Glavonića priča je o čovjeku koji dobija novac da u vrijeme bombardiranja Srbije s Kosova do Beograda preveze kamion s tajanstvenim teretom, dok "Muškarci ne plaču" (2017.) Alena Drljevića prati deset muškaraca okupljenih u jednom planinskom hotelu u Bosni, 15 godina poslije rata u bivšoj Jugoslaviji.

Najstariji film u programu je "Jugoslavija, kako je ideologija pokretala naše kolektivno telo" Marte Popivode iz 2013., koji se bavi izvođenjem ideologije u javnom prostoru putem masovnih performansa.

U programu je i kratki film Albana Ukaja “Jama” (2019.), koji prati snimanje kratkog filma o jednom ratnom zločinu u Sarajevu.

Održat će se i paneli s regionalnim novinarima, umjetnicima i profesorima, kako bi se pokrenule diskusije o određenim temama, a panel sesije će se moći pratiti uživo putem Facebook stranice Sarajevo Film Festivala.

"Suočavanje s prošlošću", program je Sarajevo Film Festivala koji se ostvaruje uz podršku Fondacije Robert Bosch Stiftung.

Tagovi: Sarajevo Film Festival , Suočavanje s prošlošću, kino Meeting Point, Jasmila Žbanić, Jasna Đuričić, Dana Budisavljević
PROČITAJ I OVO
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE