GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SFeraKon se odgađa za listopad

SFeraKon se odgađa za listopad
ODGODA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.04.2020 / 20:52
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - SFeraKon, konvencija ljubitelja znanstvene fantastike koja se obično održava u Zagrebu potkraj travnja ili početkom svibnja, ove se godine odgađa za jesen zbog aktualne situacije s pandemijom i karantenom.

"U ovom je trenutku najvjerojatnije da će se najveća SF konvencija u Hrvata održati na jesen. Najizgledniji je vikend od 9. do 11. listopada, no naravno nismo jedini koji odlučujemo", objavljeno je na internetskim stranicama SFere, Društva za znanstvenu fantastiku.

Na tim će se stranicama, kao i na njihovim društvenim mrežama, donositi sve nove obavijesti.

SFera već 25 godina raspisuje godišnji natječaj za najbolje likovne i literarne radove djece osnovnih i srednjih škola na zadanu temu, a zbog nove situacije, rok za prijavu radova produžen je do 15. rujna.

Pristigle radove razmotrit će i vrednovati SFerin žiri za dječje nagrade, a najbolje će nagraditi na svečanoj dodjeli nagrada u sklopu Svečane skupštine Društva za znanstvenu fantastiku SFera, koja je tradicionalno središnji događaj znanstveno-fantastične konvencije SFeraKon. Najbolji radovi prikazat će se na izložbi u sklopu konvencije.

Besplatne e-knjige SF tematike

S obzirom na to da su knjižnice i knjižare zatvorene, SFera objavljuje fantastiku na internetu, za početak tu su dvije knjige, a za ostale kažu da će biti dostupne kako se budu pripremale.

Prva je "Cabrón", zbirka priča Irene Rašete objavljena u izdanju SFere 2010. godine. Autorica ima iza sebe nekoliko uređenih zbirki, tematskih i 'sferakonskih', među kojima su Bludućnost i Blog.SF, a bila je i urednica domaćeg SF portala i magazina NOSF.

Njezina zbirka "Cabrón" opisuje se kao svojevrsna posveta hispanoameričkoj književnosti s temama koje se protežu od ljubavnih, preko egzistencijalističkih pa sve do virtualne stvarnosti.

"Nakon profesionalnog vrludanja područjem velike ljubavi – španjolskog jezika – Irena se skrasila sa svojom drugom ljubavi tako da danas (ili bar jednog dana kad prođe karantena) u specijaliziranom kafiću “Kavantura” možete isprobati i nabaviti vrste kave kakve biste malo teže našli u bližoj okolici", ističe se u najavi knjige.

Druga je tematski i stilski dijametralno suprotna prvoj knjizi - riječ je o drugom romanu Dalibora Perkovića, "Rakova djeca" iz 2015. godine u izdanju Hangara 7.

Iz SFere napominju kako je riječ o neuobičajenoj kombinaciji space-opere i politike čiji su junaci smješteni u svemir čijim jednim dijelom vlada agresivni anarho-komunizam, a drugim feudalne zajednice.

"Naravno, sukob cijelo vrijeme visi u zraku, a od likova koji se pokušavaju održati u bujici nitko neće izaći netaknut", dodaju.

Perković je autor nekoliko priča te romana "Sva krv čovječanstva" za kojeg je 2006. godine dobio nagradu SFERA.

Tagovi: SFeraKon, Irena Rašeta, Dalibor Perković, znanstvena fantastika
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE