GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Serija Šutnja Dalibora Matanića u programu Berlinale Series Market Selects

Serija Šutnja Dalibora Matanića u programu Berlinale Series Market Selects
USPJESI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.01.2022 / 18:04
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Televizijska serija "Šutnja" Dalibora Matanića, utemeljena na trilogiji romana istraživačkog novinara Drage Hedla, uvrštena je među 14 televizijskih serija u programu Berlinale Series Market Selects na ovogodišnjem Berlinskom filmskom festivalu.

Berlinale Series Market Selects dio je Europskog filmskog sajma i posvećen je ponudi TV serija, te stručnjacima iz industrije, nositeljima prava, kupcima i kreativcima nudi platformu za razmatranje i raspravu o aktualnim zbivanjima u svijetu serija.

Program će se odvijati online, usporedno s Europskim filmskim sajmom, koji se održava na isti način od 10. do 17. veljače, a donosi razgovore, predstavljanja međunarodnih produkcijskih kuća, vezu streaming platformi i serija, online projekcije te kurirani izbor visokokvalitetnih serija na tržištu, izvijestio je HAVC.

Među 14 odabranih projekata našle su se serije iz Brazila, Južne Afrike, Izraela.

Producent i jedan od tvoraca serije Nebojša Taraba, kaže kako je ulazak na taj sajam ogroman osobni uspjeh, ali još više ih veseli što se potvrdilo da međunarodni uspjesi hrvatskih dramskih serija (Novine, Uspjeh, Područje bez signala) više nisu izuzetak nego postaju pravilo.

"Hrvatska televizijska produkcija nije samo najuspješnija u Adria regiji, nego i šire, usudim se reći u srednjoj i jugoistočnoj Europi", ustvrdio je.

Napominje kako je serija "Šutnja" bila iznimno zahtjevan projekt jer su ga u samom startu postavili kao koprodukciju i to sa tržištima koja su prave produkcijske velesile, Njemačkom, Rusijom i Ukrajinom.

"Najviše nas raduje i čini nas ponosnima to što nam se u samom finalu projekta pridružio ZDF/Arte, najveći europski javni servis, što daje potpuno nove perspektive nekih budućih suradnji, ne samo Drugom planu nego i drugim hrvatskim produkcijskim kućama", dodao je.

Zahvalio je i HRT-u na ukazanom povjerenju i dosljednom provođenju Koregulacijskog sporazuma s neovisnim proizvođačima što, dodaje, zadnjih nekoliko godina donosi sjajne međunarodne rezultate.

Osmo izdanje Berlinale Series Marketa (BSM) održat će se od 14. do 16. veljače s, kako kaže direktor Europskog filmskog sajma Dennis Ruh, izuzetno međunarodnim i raznolikim izborom serija.

Novinar Varietyja John Hopewell u tekstu vezanom uz objavljenu selekciju na BSM-u dodaje kako, "osim uvijek pouzdane Skandinavije, sada neke od najintrigantnijih vrhunskih europskih drama nastaju na njenim najudaljenijim rubovima - bilo u istočnoj Europi ili Portugalu, dok se vodeće lokalne tvrtke – Firefly, Drugi plan, SPi – bore za pokretanje međunarodne premium serijske proizvodnje na svojim teritorijima".

"Šutnja" je šestodijelna TV serija temeljena na Hedlovoj trilogiji - romanima "Izborna šutnja", "Ispovjedna tajna" i "Kijevska piletina", koji se opisuju kao mješavina policijskog procedurala i političkog trilera.

Radnja prati novinara i policajca koji raskrinkavaju aferu političara u usponu, smještena je u autorov Osijek, a proteže se i na Beograd i Kijev. Serija je i snimana u Osijeku i Kijevu, a na HRT-u će se početi emitirati 7. ožujka.

Serija nastaje u produkciji Drugog plana i HRT-a, a u koprodukciju se, uz Beta Film, Star Media i OLL.TV uključio i ZDF/ARTE. Njezini tvorci su Nebojša Taraba i Miodrag Sila (Drugi plan), a scenarij potpisuje Marjan Alčevski. Glume Kseniya Mishina, Goran Bogdan i Darko Milas.

Tagovi: serija Šutnja, Dalibor Matanić, Darko Milas, Goran Bogdan, Berlinale Series Market Selects
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE