GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sarajevo Film Festival ove godine uz posebne epidemiološke mjere

Sarajevo Film Festival ove godine uz posebne epidemiološke mjere
ZBOG PANDEMIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.07.2020 / 18:59
Autor: SEEbiz / H
SARAJEVO - Ovogodišnje, 26. izdanje Sarajevo Film Festivala održat će se od 14. do 21. kolovoza, na novim lokacijama i bez uobičajenih festivalskih gužvi, a u skladu s aktualnim epidemiološkim mjerama zbog koronavirusa.

Publici će na raspolaganju biti posebni ulazi i sektori za grupe od maksimalno 100 posjetilaca u otvorenim ili do 50 u zatvorenim projekcijskim prostorima, uz obaveznu fizičku distancu, redovne dezinfekcije prostora.

Rigorozno će se provjeravati obavezno nošenje maski u zatvorenim prostorima, a preporuka je i nošenje maski na otvorenom, ističu sa SFF-a.

'Naša dužnost kao odgovornih profesionalaca je bila da ovogodišnje izdanje festivala prilagodimo situaciji koju je nametnula globalna Covid-19 pandemija. Želimo još jednom, zajedno pokazati važnost kulture i umjetnosti, i grad Sarajevo i BiH pokazati u pravom svjetlu', izjavio je direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra.

Izrazio je uvjerenje da svi zajedno, organizatori, građani Sarajeva, institucije vlasti, brojni partneri, ugostiteljski objekti i hoteli, te gosti koji će unatoč brojnim iskušenjima biti s njima, mogu uspjeti u tome.

'Organizirajući festival u skladu sa savjetima zdravstvenih stručnjaka i ponašajući se odgovorno i u okviru jasno definiranih smjernica, možemo pokazati kako se društvena kohezija gradi i kada smo dužni održavati fizičku distancu', ustvrdio je.

Filmske projekcije održavat će se na lokacijama gdje je moguće kontrolirano i kontinuirano provoditi sve epidemiološke mjere. To su Ljetno kino Raiffeisen, dm Summer Screen, Ljetno kino 'Safet Zajko', te novo Ljetno kino Stari grad.

Projekcije u zatvorenom su planirane u Bosanskom kulturnom centru, kinu Meeting Point, MMC Ilidža, Dječija kuća Novo Sarajevo. KJP Centar Skenderija je alternativa u slučaju kiše za projekcije iz Ljetnog kina Raiffeisen i Ljetnog kina Stari grad.

Bez Narodnog pozorišta i službenog protokola na crvenom tepihu

Prvi put nakon 15 godina neće biti projekcija u Narodnom pozorištu, niti će na crvenom tepihu biti službenog protokola.


S festivala kažu da će crveni tepih biti mjesto za intervjue s autorima i gostima Festivala, te za promociju svih zdravstvenih, epidemioloških mjera, dok će otvoreni prostori oko kazališta postati 'središnje mjesto sigurnih susreta'.

U skladu sa situacijom, prijema i zabava u organizaciji Sarajevo Film Festivala i festivalskih gostiju ove godine neće biti, a da bi se izbjegle uobičajene gužve, gledateljima se preporučuje online kupovina ulaznica.

Filmski programi Sarajevo Film Festivala, predavanja i razgovori koji ga prate prvi put će biti dostupni gledateljima iz Bosne i Hercegovine putem online platformi.

Online će se održati i program CineLink dani filmske industrije, koji obično privuče oko 1.500 profesionalaca iz svijeta filma te Talents Sarajevo, festivalska platforma za obuku mladih filmskih profesionalaca iz Jugoistočne Europe i Južnog Kavkaza.

Ove godine Sarajevo Film Festival s dijelom svoga filmskog programa ide i u Mostar, u novootvoreno kino na trgu novoizgrađenog Tržnog centra Plaza.

Tagovi: Sarajevo Film Festival, Mirsad Purivatra, Bosanski kulturni centar, kino Meeting Point, MMC Ilidža, Dječija kuća Novo Sarajevo
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE