GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rimski sampietrini: Lijepi, ali i nepraktični

Rimski sampietrini: Lijepi, ali i nepraktični
KALDRMA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.04.2021 / 08:15
Autor: SEEbiz / H
RIM - Stranci tu strast teško mogu razumjeti. I dok ih poneki biciklisti, roditelji s dječjim kolicima i dame s potpeticama ponekad proklinju, većina Rimljana strastveno pripovijeda o ljepoti ulica popločenih sampietrinima - tamnim, oblim kamenim kockama.

Pandemija koronavirusa nije zaustavila neprestanu obnovu rimskih kamenih ulica, baš suprotno. Na ulicama je manje ljudi zbog mjera ograničenja, a to radnicima olakšava posao.

Netom prije Uskrsa novi sampietrini su položeni oko Panteona, a isto je početkom godine učinjeno pred Koloseumom. Prošle godine u potpunosti je obnovljen kameni pločnik na Piazzi Veneziji, jednom od najljepših i najprometnijih rimskih trgova.

I dok će neki na društvenim mrežama komentirati da je to "bacanje novca", većina ih se ipak neće odreći svojih povijesnih ulica.

"Ulice i trgovi od kamena moraju se obnavljati svakih nekoliko godina. To je ispravno jer inače postanu neravni", kazao je vlasnik bara u četvrti Monti, u starom i popularnom dijelu Rima.

Rasprava o sampeitrinima uključuje i sigurnost. Na kiši kamene ulice postanu vrlo skliske, kažu kritičari.

Prije više od 15 godina tadašnji gradonačelnik Walter Veltroni odlučio je asfaltirati najveće gradske prometnice. Ali su vrijeme, nebriga i kronično prazna rimska blagajna nagrizle i njih. Neke rupe u asfaltu veće su i dublje od onih na kamenim ulicama i prava su zamka automobilima i skuterima.

Današnja gradonačelnica Virginia Raggi predstavila je prije dvije godine 'master plan' za sampietrine koji, tipično talijanski, uključuje kompromis.

To znači, na primjer, da uklonjenim kockama iz jednog dijela Rima moraju biti popločeni neki drugi dijelovi, poput pješačkih zona. Stručnjaci kažu da pločnik od prirodnog kamenja proljepšava gradski pejzaž i stvara posebnu atmosferu.

Njihova trajnost općenito ovisi o količini prometa i o tome koliko im je ojačana osnova. Uostalom, ni asfalt ne traje vječno.

U pitanje između ljepote ili upotrebljivosti u Rimu se upliće još jedan važan faktor - povijest.

Sampietrini su navodno prvi put položeni na Trgu svetog Petra u 16. stoljeću. Tako su i dobili ime. A pošto su pape htjele putovati komotnije, s vremenom je sve više puteva dobilo sloj od vulkanskog kamenja iz rimske okolice.

Ali popločenje rimskih ulica još je starije i seže duboko u povijest, u vrijeme kad su drevni Rimljani velikim prirodnim kamenjem izgradili Apijevu cestu.

Što samo znači da bez obzira koja godina bila, jedan će zvuk uvijek odzvanjati talijanskom prijestolnicom - klopot sampietrina.

Tagovi: sampietrini, kaldrma, Rim, Virginia Raggi, Walter Veltroni
PROČITAJ I OVO
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE