GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rijeka dobiva najveću gradsku knjižnicu u Hrvatskoj

Rijeka dobiva najveću gradsku knjižnicu u Hrvatskoj
KNJIŽNICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.03.2021 / 19:15
Autor: SEEbiz / Novi list
RIJEKA – “Nakon dugog, mukotrpnog i na neki način nevidljivog posla, došlo se u “ground zero” poziciju s radovima na novoj zgradi Gradske knjižnice te će se od sad radovi na toj zgradi vidjeti”, rekao je gradski pročelnik za kulturu Ivan Šarar na obilasku gradilišta nove zgrade Gradske knjižnice koja se gradi u tzv. T-objektu u bivšem industrijskom kompleksu Benčić, u sklopu projekta “Revitalizacija kompleksa Benčić – Cigleni i T objekt”.

Kako je projektant Saša Randić pojasnio, zgrada na kojoj se radi datira iz druge polovice 19. stoljeća te, osim što ju je načeo zub vremena, nalazi se i na mekom tlu koje je trebalo ojačati i ispod kojeg prolaze dva potoka, a to je razlog zašto su ovi gotovo nevidljivi radovi trajali znatno dulje. Također, procijenilo se da je micanje, odnosno demontiranje međukatne konstrukcije koja se prvotno željela sačuvati ipak sigurnije rješenje.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel istaknuo je da, s obzirom na brojne upite koje su dobili, obilazak gradilišta služi kako bi se javnost informirala o tome što se trenutno radi i u kojoj su fazi radovi, a do sad su izvršeni brojni radovi koji možda nisu vidljivi za prolaznike. Obersnel je izrazio i zadovoljstvo zbog radova na posljednjoj, četvrtoj zgradi u kompleksu Benčić te zbog dovršetka Dječje kuće koja će se uskoro i otvoriti.

– Sve je to dio projekta Europske prijestolnice kulture i trenutno se u bivšem Benčiću realizira najveća investicija u kulturi od osamostaljena Hrvatske, a mislim da bi i u kontekstu bivše države dosta morali ići unatrag da nađemo investiciju koja je ukupno vrijedna preko 250 milijuna kuna, koliko je vrijednost radova koji se realiziraju ovdje ili su završeni. Kad tome pridodamo i uređenje broda Galeb, prelazimo okvire od 300 milijuna kuna, rekao je Obersnel.

Naime, kako bi se zgrada nove knjižnice ojačala i kako bi se osigurala njezina nosivost, izvršeno je temeljenje stupnjacima, odnosno špricanje cementne smjese pod tlakom od 400 bara u tlo na dubinu oko 15 metara. Prilikom izrade ojačanja došlo je do više deformacija i napuknuća postojećih konstruktivnih elemenata zgrade te je postojala mogućnost od urušavanja, a zbog toga je izmijenjen sam projekt – uklonila se stara unutarnja konstrukcija, a na njezinom mjestu izgradit će se nova armirano-betonska konstrukcija.

Također, kako bi se sačuvali vanjski zidovi objekta bilo je potrebno izraditi tzv. tešku skelu koja drži zidove zgrade na okupu, no u potresu krajem prosinca došlo je do potresanja te teške skele, stoga se moralo pristupiti detaljnom pregledu i dodatnim pričvršćenjima kako bi se osigurala njezina stabilnost. Sedamnaest različitih aktivnosti koje su do sad izvršene u okviru radova predstavljaju 30, 86% ukupnih radova na tom objektu, a uslijedit će izrada nove armirano-betonske konstrukcije i čelične konstrukcije južnog izbočenog dijela te zgrade.

Pri procesu rekonstrukcije, uzimajući u obzir arhitektonsko-povijesnu vrijednost te građevine industrijske arhitekture s kraja 19. stoljeća, kao i tadašnje tipologije proizvodnih građevina, poštuju se izvorni oblik građevine i njezini otvori, konstrukcija i oblikotvorna rješenja te materijali i tehnika gradnje. Buduća Gradska knjižnica imat će suteren, prizemlje i tri etaže od kojih će svaka biti površine oko 1282 m2 s neto površinom od 4530 m2.

Glavni ulaz bit će s južne strane zgrade i vodit će u prostor s info-pultom na kojem će posjetitelji moći saznati sve o knjižnici i kvartu kulture u kojem će se nalaziti, a nakon ulaznog dijela smjestit će se odjel za mlade, odjel filma i glazbe, kao i odjel za slijepe i slabovidne osobe s jedne strane, dok će s druge strane, nasuprot tim audio-vizualnim i knjižnično opremljenim odjelima biti čitaonica.

Na prvome će katu, do kojeg će voditi stubište, biti smješten odjel tzv. lijepe književnosti, odnosno beletristike s posebnim zbirkama (sadašnja Filodrammatica), dok će na drugome katu biti smješten odjel stručne literature (sadašnji Modello), također s ostalim posebnim zbirkama. Na trećem će katu biti smještena računalna učionica koja će biti namijenjena i za razna predavanja, projekcije i sastanke. Korisnicima će biti dostupan i prostor bibliotečne zbirke s nekoliko studijskih mjesta, budući da se u tom odjelu neće raditi o posudbenoj građi.

Jedna od zgrada buduće knjižnica, Dječja kuća, već je završena i trenutno je u procesu selidbe, a tijekom ovoga mjeseca bit će otvorena kao prva hrvatska kuća namijenjena djeci, odnosno razvoju kreativnosti djece i mogućnosti njihovog kreativnog provođenja slobodnog vremena. Rekonstrukcija T-objekta u novu zgradu knjižnice, uz onu dovršenu Ciglenu zgradu koja će uskoro i službeno postati prva hrvatska Dječja kuća, dio je projekta koji se sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu programa “Konkurentnost i kohezija” 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 162.123.324,61 kuna, a bespovratna EU sredstva iznose 68.206.564,00 kuna. Grad Rijeka osigurao je 10 milijuna kuna od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, dok je ostatak do ukupne vrijednosti projekta pokrio iz vlastitog proračuna.

Završetkom T-objekta te cijelog kompleksa Benčić u kojem su Dječja kuća, Palača šećerane i Muzej moderne i suvremene umjetnosti, uključujući i trg koji će povezivati te zgrade, riječka Gradska knjižnica dobit će napokon adekvatnu površinu, kvalitetno uređenje i funkcionalni dizajn prostora primjeren gradu kulture, no još više studentskome gradu koji će zasigurno zasjati u novome ruhu i s novim sadržajima koji će predstavljati zanimljiv i kvalitetan dio kulturnog javnog servisa za sve generacije budućih posjetitelja.

Radovi na obnovi T-objekta koji su započeli u rujnu 2019. godine odvijaju se na površini od 5.825 m2. Glavni projektant je mr. sc. Saša Randić, dipl. ing. arh., radove izvodi tvrtka VG5 d.o.o., a stručni nadzor obavlja tvrtka Zem Nadzor d.o.o. Zagreb.
Gradilište u kompleksu Benčić obišli su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, zamjenik gradonačelnika Nikola Ivaniš, predsjednik Gradskog vijeća Grada Rijeke Andrej Poropat, ravnatelj Gradske knjižnice Niko Cvjetković te pročelnik odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar.

Foto: Grad Rijeka

Tagovi: Rijeka, gradska knjižnica, Saša Randić, kompleks Benčić, Vojko Obersnel, Ivan Šarar
PROČITAJ I OVO
Hrvatska koprodukcija Radua Judea rumunjski kandidat za Oscara
OSCARI
Hrvatska koprodukcija Radua Judea rumunjski kandidat za Oscara
ZAGREB - Film "Baksuzno bubanje ili bezumni pornić" Radua Judea nastao u koprodukciji Rumunjske, Luksemburga, Češke i Hrvatske, proglašen je najboljim dugometražnim filmom trećeg izdanja nagrade East – West Golden Arch, a i odabran je za rumunjskog kandidata za američku nagradu Oscar.
CISAC: Globalni prihodi od autorskih prava u 2020. pali za 9,9 posto
PAD
CISAC: Globalni prihodi od autorskih prava u 2020. pali za 9,9 posto
ZAGREB - Međunarodna konfederacija autora i skladatelja CISAC objavila je globalno izvješće o naknadama od autorskih prava u 2020. prema kojem su prihodi autora glazbe, audiovizualnih, kazališnih i književnih umjetnosti pali za 9,9 posto, a gubici su u odnosu na 2019. preko milijardu eura.
Adele najavila datume nastupa u Londonu za 2022.
KONCERTI
Adele najavila datume nastupa u Londonu za 2022.
LONDON - Britanska pjevačica Adele objavila je datume svojih koncerata u 2022. godini u Londonu što će biti njezini prvi nastupi u Ujedinjenom Kraljevstvu od 2017.
Zagrebačka filharmonija i Aljoša Jurinić u Lisinskom sviraju Beethovena
KONCERTI
Zagrebačka filharmonija i Aljoša Jurinić u Lisinskom sviraju Beethovena
ZAGREB - Zagrebačka filharmonija nastupit će u četvrtak, 28. listopada u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog uz nagrađivanog pijanista Aljošu Jurinića, s repertoarom skladbi jednog od najvećeg skladatelja u povijesti glazbe, Ludwiga van Beethovena.
Nagradu Predrag Matvejević osvojio makedonski pjesnik Borče Panov
PRIZNANJA
Nagradu Predrag Matvejević osvojio makedonski pjesnik Borče Panov
ZAGREB - Književnu nagradu Predrag Matvejević za 2021. osvojio je makedonski pjesnik Borče Panov za knjigu "Brijanje Balona", a izvan konkurencije dobitnik je talijanski pisac Erri De Luca za životno djelo i knjigu "Potkožne tetovaže".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE