GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Retrospektiva Nika Titanika u Motovunu od 1. do 31. srpnja

Retrospektiva Nika Titanika u Motovunu od 1. do 31. srpnja
KARIKATURA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.06.2020 / 15:17
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Retrospektivna izložba karikaturista Nikole Plečka poznatijeg kao Nik Titanik, "Kronika hrvatske gluposti", postavljena u povodu 25 godina karijere prošle godine u zagrebačkom muzeju Mimari, bit će od 1. do 31. srpnja otvorena u Umjetničkoj galeriji "Pet kula" u Motovunu.

Nik Titanik jedini je karikaturist, vjerojatno i na cijelom svijetu, koji dnevno objavljuje dvije karikature u dnevnim novinama pri čemu britko, pronicljivo i ponekad oštro komentira aktualne događaje i pojave, stoji u najavi.

"U svojim radovima često se dotiče rapidne degradacije ljudskih moralnih vrijednosti poentirajući tko se danas smatra uspješnim i je li riječ o konkretnim uspjesima poput obrazovnog, znanstvenog ili tehnološkog napretka ili je riječ o kvazi-zvijezdama bez pokrića. Nik Titanik za sebe kaže da je kroničar hrvatske gluposti, a u svojim karikaturama ne štedi nikoga, pa niti samog sebe", dodaje se.

Arhiva Nika Titanika broji oko 10 tisuća objavljenih karikatura. Retrospektivna izložba "Kronika hrvatske gluposti" predstavlja povijest, razvoj, stil i djelovanje toga karikaturista, a obuhvaća nekoliko stotina originalnih crteža i printeva digitalno izvedenih karikatura koje predstavljaju presjek autorova stvaralaštva od prvih radova nastalih u drugoj polovici 80-ih godina prošlog stoljeća, preko prvog objavljenog rada u karijeri 1994. godine, pa sve do aktualnih karikatura koje svakodnevno stvara.

Radovi obuhvaćeni izložbom kronološki prate razvoj stila i tema, uvođenje stalnih i prepoznatljivih likova poput Štefice Jambriščak i Mije Sadomazođubrilovića te problematiziraju portretnu i situacijsku karikaturu, kao i podjelu na sportsku, političku i svakodnevnu karikaturu. Uz karikature, na izložbi posjetitelji mogu razgledati originalne crteže, kataloge, osvojene nagrade i ostale dokumentarne materijale vezane uz rad, razvoj i djelovanje Nika Titanika.

Nikola Plečko, umjetničkog imena Nik Titanik (1974.) intenzivno se bavi crtanjem stripova od osnovne škole. Iako je prvu karikaturu nacrtao 1986. godine, tek krajem 1993. počinje se ozbiljnije baviti portretnom karikaturom i dobiva angažman u studentskom listu Puls gdje mu objavljuju prvi rad u karijeri početkom 1994. (karikatura Davora Gopca). Slijedi suradnja s tjednicima Danas, Panorama, NET itd. za koje, osim portretnih karikatura, crta i političke ilustracije.

Krajem 1999. otkriva unutarnju strast za geg karikaturom, te postaje punopravnim članom Hrvatskog društva karikaturista i počinje redovno slati karikature na festivale karikatura širom Hrvatske i svijeta, te osvaja niz nagrada. Početkom 2000. počinje objavljivati u Večernjem listu i Slobodnoj Dalmaciji, te na stranicama jednog od najstarijih hrvatskih web portala Internet Monitor www.monitor.hr, pod pseudonimom Nik Titanik. Krajem godine postaje suradnikom u Hrvatskom Slovu gdje objavljuje portretne karikature političara.

Početkom 2001. objavljuje prvi hrvatski internet animirani film "Šatro” na portalu Internet Monitor. U veljači 2001. pokreće službenu web stranicu Hrvatskog društva karikaturista (www.hdk.hr). Od ožujka 2005. svakodnevno crta dvije karikature za dnevni list 24 sata i do danas ih je nacrtao i objavio oko 11 tisuća. Od početka 2007. godine obnaša funkciju predsjednika hrvatskog ogranka FECO-a (Europske federacije karikaturističkih organizacija) i redovni je član Izvršnog odbora HDK-a.

U veljači 2008. godine primljen je u članstvo ULUPUH-a, a u travnju 2014. u Hrvatsko novinarsko društvo. Početkom 2017. dobiva stalni angažman na ilustriranju naslovnica za časopis RRiF (Računovodstvo Revizija i Financije). Od svibnja 2006. uspješno vodi vlastitu firmu Nik Titanik Studio u okviru koje, osim crtanja karikatura i ilustracija radi i poslove vezane uz grafički dizajn. S obitelji živi između Zagreba i Samobora.

Izložba u Umjetničkoj galeriji "Pet kula" u Motovunu ostaje otvorena do 31. srpnja. U sklopu otvaranja bit će predstavljen i Nik Titanikov prvi strip album "1573.". Kustosica izložba je diplomirana povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol.

Tagovi: Nik Titanik, Motovun, Nikola Plečko, Sonja Švec Španjol, karikatura
PROČITAJ I OVO
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE