GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Reditelj Ivan Ikić nagrađen u Kini

Reditelj Ivan Ikić nagrađen u Kini
NAGRADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.10.2020 / 19:55
Autor: SEEbiz / NOVA.rs
BEOGRAD - Srpski reditelj Ivan Ikić osvojio je nagradu "Roberto Rosselini" za najbolju režiju na 4. Međunarodnom filmskom festivalu "Pritajeni tigar, skriveni zmaj“, održanom u kineskom gradu Pinjau.

Ikić je ovenčan nagradom za režiju filma “Oaza“, odlučio je festivalski žiri, koji je na festivalu “Pritajeni tigar, skriveni zmaj” u Pinjau ujedno i premijerno prikazan na tlu Azije, i to u okviru takmičarske selekcije “Pritajeni tigar“ (prvi ili drugi film snimljen izvan Azije).

– Posebna mi je čast što nagrada nosi ime Roberta Rosselinija i što je ove godine na festivalu prikazana retrospektiva jugoslovenskih filmova iz šezdesetih godina koji su izuzetno uticali na mene i moj rad. Marko Miler, umetnički direktor festivala, bio je naš prvi gledalac, tada još uvek, nezavršenog filma i njegova podrška i poziv na festival su bili veliko ohrabrenje da smo na pravom putu – kazao je Ivan Ilkić, a prenosi sajt Filmskog centra Srbije, koji je finansijski podržao “Oazu”.

Podsetimo, film “Oaza” svetsku premijeru imao je na Venecijanskom filmskom festivalu u septembru, u okviru programa “Dani reditelja” gde je, takođe, ovenčan priznanjem. Osvojena nagrada u Kini podrazumeva i novčani iznos od 10.000 dolara, koje će Ikić moći da iskoristi za svoj sledeći film.

Na istom kineskom festivalu, koji je ustanovljen i prvi put održan u oktobru 2017, priznanje za najbolju režiju osvojio je pre dve godine sineasta Ognjen Glavonić za film “Teret”.

Na ovogodišnjem izdanju festivala “Pritajeni tigar, skriveni zmaj”, pored projekcije “Oaze”, priređena je i retrospektiva klasičnih srpskih filmova pod nazivom “Novi jugoslovenski film – Srpski novi film”.

Tagovi: film Oaza, Ivan Ikić, Međunarodni filmski festival u Pinjau
PROČITAJ I OVO
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE