GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Radničko vijeće HNK: Zgroženi smo izjavom ministrice Obuljen Koržinek

Radničko vijeće HNK: Zgroženi smo izjavom ministrice Obuljen Koržinek
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.12.2020 / 20:45
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Sindikalni povjerenici u funkciji Radničkog vijeća HNK u Zagrebu reagirali su na izjavu ministrice kulture i medija, Nine Obuljen Koržinek.

U priopćenju navode kako su zgroženi izjavom ministrice koja je danas u programu N1 rekla da su joj „neshvatljive optužbe“ na račun intendantice zagrebačkog HNK-a za neprovođenje mjera i nemar prema zaposlenicima, jer je po njoj „Vrgoč poduzela sve što je bilo u njenoj nadležnosti“ te da se smrt pjevača Ante Topića zloupotrebljava na „ružan način".

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek se, nažalost, informira isključivo od intendantice Dubravke Vrgoč koja neistinito informira javnost, a ne od zaposlenika HNK koji imaju posve drugačija iskustva, o čemu su već obavijestili javnost u nizu demantija na intervju intendantice Vrgoč istoj televiziji. Neshvatljivo nam je da čelna osoba u resoru u kojem djelujemo, duže vrijeme ignorira informacije od umjetnika izloženih zarazi.

Nadalje, ministrica tvrdi da se radi o malom broju „stalno istih ljudi“ koji se i inače javljaju u medije s objedama protiv čelnice središnjeg hrvatskog kazališta što je potpuna neistina jer u medije već danima istupaju sindikalni i umjetnički predstavnici ansambala, argumentirano i pod svojim imenom i prezimenom te ih je krajnje uvredljivo nazivati „šačicom“ koja plasira poluinformacije. Istina je da poluinformacije i manipulacije u javnost plasira – uprava.

Ono što je ministrica izjavila na račun onih koji su na svom radnom mjestu bili izloženi zarazi nismo očekivali jer smatramo da bi gđa. Nina Obuljen Koržinek sukladno svojoj nadležnosti, morala biti ministrica svih umjetnika i djelatnika u resoru, ne samo onih izabranih. I to onih koji su odbijali zaštititi djelatnike - svjesno ih izlažući riziku zaraze. Odbijali su naime obavijestiti ansamble o ulasku virusa COVID-19 u Hrvatsko narodno kazalište i prisiljavali ih da rade u nepropisnim uvjetima, bez poštivanja propisane distance i bez maski, bez osigurane dezinfekcije i bez stanki za provjetravanje, a potom i tražili da antedatiraju bolovanje. Nisu obavjestili niti djelatnike tehnike s kojima smo također u bliskim kontaktima u procesu proizvodnje i izvedbe predstava.

Ovim putem u potpunosti podržavamo sve kolegice i kolege koji su imenom i prezimenom istupili u javnost i svojim iskazima i svjedočenjem pridonijeli osvjetljavanju istine o ovoj situaciji.

Na kraju, jedino u čemu se s ministricom možemo složiti jest to da je situacija „ozbiljna i tako joj treba pristupati“. Da – situacija u HNK-u je neodrživa sve dok mu je na čelu Dubravka Vrgoč koja sa sebe skida svaku odgovornost za krive odluke i nestručne metode upravljanja u kojima je čak i proglašavanje zaposlenika HNK-a lažljivcima i zlobnicima postala redovita praksa."

Tagovi: Radničko vijeće HNK, Dubravka Vrgoč, Nina Obuljen Koržinek, Ante Topić
PROČITAJ I OVO
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE