GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prvi zajednički filmski festival četiri regionalna filmska festivala

Prvi zajednički filmski festival četiri regionalna filmska festivala
FESTIVALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.03.2021 / 21:48
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Prvi zajednički regionalni filmski festival, na kojemu će se prikazati filmovi po izboru selektora festivala iz Hrvatske, BiH, Srbije i Crne Gore, održat će se od 9. do 17. travnja na ondemand.kinomeetingpoint.ba, u sklopu Mreže festivala Jadranske regije.

Na inicijativu Sarajevo Film Festivala to će biti prvi put da se okupe četiri vodeća filmska festivala istog govornog područja - Sarajevo Film Festival (BiH), Zagreb Film Festival (Hrvatska), Festival autorskog filma (Srbija) i Herceg Novi Film Festival (Crna Gora).Bit će to proljetno izdanje svakog od tih festivala manifestacija koje su različite veličine i profila, ali im je zajedničko što funkcioniraju kao platforma za promociju i predstavljanje europskog audio-vizualnog sadržaja i talenata.

Predstavnici tih festivala kažu kako su to mjesta povezivanja, okupljanja i dijeljenja, posebno u ovim vremenima ključna za obnovu društvenog kapitala, preispitivanje postojećih modela filmske produkcije i oblikovanja naše zajedničke budućnosti.

'Festivali su mjesta koja nam omogućavaju da zajedno odlučimo kamo želimo ići u budućnosti i da pokažemo da smo svi dio iste cjeline – jedne filmske zajednice', ocijenili su u zajedničkoj izjavi. Prvo izdanje donosi program filmova koje se inače mogu rijetko vidjeti, bit će tu, među ostalim, jugoslavenski klasici, prvi filmovi autora, višestruko nagrađivani filmovi, najzanimljiviji europski i svjetski naslovi. Publika će imati priliku pogledati i razgovore s nekima od autora filmova u programu. Vjeruje se kako će partnerstvo među festivalima poticati očuvanje publike i stvaranje nove te unapređenje organizacije i realizacije festivala uz pomoć najnovijih tehnologija.

'Pozivamo publiku da na našem zajedničkom festivalu upozna nove, jedinstvene filmske glasove, da ponovo otkrije filmske klasike i da zajedno u vremenu pandemije uz pomoć filmske umjetnosti radimo na vraćanju osjećaja zajedništva i bliskosti', poručili su.

Sarajevo Film Festival pokrenut je pred kraj četverogodišnje opsade Sarajeva, sa željom da se pomogne obnovi civilnog društva te tako održi kozmopolitski duh Grada. Više od dva desetljeća kasnije Sarajevo Film Festival izrastao je u međunarodni filmski festival s posebnim fokusom na regiju Jugoistočne Europe. Zagreb Film Festival predstavlja najbolje od recentne nezavisne međunarodne i domaće filmske produkcije, a od samih početaka prije gotovo dva desetljeća usmjeren je k otkrivanju i promicanju suvremenog nezavisnog filma i debitantskih radova.

Festival autorskog filma Beograd (FAF) osnovan je 1994. godine s ciljem da domaćoj publici predstavi najbolja suvremena, umjetnička filmska ostvarenja, drugačija od većine filmova s redovnog kinoreperotoara. Filmski festival Herceg Novi – Montenegro Film Festival najznačajniji je filmski festival u Crnoj Gori i održava se već više od tri desetljeća. Internacionalni program fokusira se na natjecateljske selekcije regionalnih dugometražnih ostvarenja dokumentarnih i studentskih filmova.

Mrežu festivala Jadranske regije podržala je Kreativna Evropa.

Tagovi: zajednički regionalni filmski festival, Herceg Novi Film Festival, Festival autorskog filma Beograd, Sarajevo Film Festival, Zagreb Film Festival
PROČITAJ I OVO
Krenula prva faza obnove Dvorca umjetnika Oršić
OBNOVA
Krenula prva faza obnove Dvorca umjetnika Oršić
ZAGREB - Počela je prva faza dugoočekivane obnove Dvorca umjetnika Oršić – Jakovlje koji je kroz stoljeća korištenja dotrajao te je dodatno oštećen u zagrebačkom i sisačko-petrinjskom potresu 2020. godine.
Prva NFT izložba u Hrvatskoj otvorena u Brigadinom showroomu u Zagrebu
IZLOŽBE
Prva NFT izložba u Hrvatskoj otvorena u Brigadinom showroomu u Zagrebu
ZAGREB - U Brigadinom showrooomu u Centru Kaptol u Zagrebu otvorena je prva NFT izložba u Hrvatskoj. U posljednje vrijeme svjedoci smo snažnog rasta primjene novih tehnologija, prikaza Web3 svijeta te primjene NFT-a u svakodnevnom životu.
Koje ćemo kino premijere gledati u veljači? (VIDEO)
U KINIMA U VELJAČI
Koje ćemo kino premijere gledati u veljači? (VIDEO)
Koje ćemo kino premijere gledati u veljači? (VIDEO)
ZAGREB - Za mjesec veljaču hrvatski distributeri i kino-prikazivači pripremili su petnaest premijernih filmova.
Ante Perković i Denis Mujadžić Denyken dobitnici Nagrade za životno djelo
PRIZNANJA
Ante Perković i Denis Mujadžić Denyken dobitnici Nagrade za životno djelo
ZAGREB - Na petoj dodjeli nezavisne glazbene novinarske nagrade Rock&Off Hrvatskog društva skladatelja, koja će se održati 3. veljače u Tvornici kulture, Nagradu za životno djelo dobit će Denis Mujadžić - Denyken te posthumno Ante Perković.
Hrvatski naslovi nagrađeni na festivalu u Trstu
FESTIVALI
Hrvatski naslovi nagrađeni na festivalu u Trstu
TRST - Dugometražni igrani prvijenac Jurja Lerotića, Sigurno mjesto, osvojio je posebno priznanje žirija 34. Filmskog festivala u Trstu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE