GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prvi zajednički filmski festival četiri regionalna filmska festivala

Prvi zajednički filmski festival četiri regionalna filmska festivala
FESTIVALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.03.2021 / 21:48
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Prvi zajednički regionalni filmski festival, na kojemu će se prikazati filmovi po izboru selektora festivala iz Hrvatske, BiH, Srbije i Crne Gore, održat će se od 9. do 17. travnja na ondemand.kinomeetingpoint.ba, u sklopu Mreže festivala Jadranske regije.

Na inicijativu Sarajevo Film Festivala to će biti prvi put da se okupe četiri vodeća filmska festivala istog govornog područja - Sarajevo Film Festival (BiH), Zagreb Film Festival (Hrvatska), Festival autorskog filma (Srbija) i Herceg Novi Film Festival (Crna Gora).Bit će to proljetno izdanje svakog od tih festivala manifestacija koje su različite veličine i profila, ali im je zajedničko što funkcioniraju kao platforma za promociju i predstavljanje europskog audio-vizualnog sadržaja i talenata.

Predstavnici tih festivala kažu kako su to mjesta povezivanja, okupljanja i dijeljenja, posebno u ovim vremenima ključna za obnovu društvenog kapitala, preispitivanje postojećih modela filmske produkcije i oblikovanja naše zajedničke budućnosti.

'Festivali su mjesta koja nam omogućavaju da zajedno odlučimo kamo želimo ići u budućnosti i da pokažemo da smo svi dio iste cjeline – jedne filmske zajednice', ocijenili su u zajedničkoj izjavi. Prvo izdanje donosi program filmova koje se inače mogu rijetko vidjeti, bit će tu, među ostalim, jugoslavenski klasici, prvi filmovi autora, višestruko nagrađivani filmovi, najzanimljiviji europski i svjetski naslovi. Publika će imati priliku pogledati i razgovore s nekima od autora filmova u programu. Vjeruje se kako će partnerstvo među festivalima poticati očuvanje publike i stvaranje nove te unapređenje organizacije i realizacije festivala uz pomoć najnovijih tehnologija.

'Pozivamo publiku da na našem zajedničkom festivalu upozna nove, jedinstvene filmske glasove, da ponovo otkrije filmske klasike i da zajedno u vremenu pandemije uz pomoć filmske umjetnosti radimo na vraćanju osjećaja zajedništva i bliskosti', poručili su.

Sarajevo Film Festival pokrenut je pred kraj četverogodišnje opsade Sarajeva, sa željom da se pomogne obnovi civilnog društva te tako održi kozmopolitski duh Grada. Više od dva desetljeća kasnije Sarajevo Film Festival izrastao je u međunarodni filmski festival s posebnim fokusom na regiju Jugoistočne Europe. Zagreb Film Festival predstavlja najbolje od recentne nezavisne međunarodne i domaće filmske produkcije, a od samih početaka prije gotovo dva desetljeća usmjeren je k otkrivanju i promicanju suvremenog nezavisnog filma i debitantskih radova.

Festival autorskog filma Beograd (FAF) osnovan je 1994. godine s ciljem da domaćoj publici predstavi najbolja suvremena, umjetnička filmska ostvarenja, drugačija od većine filmova s redovnog kinoreperotoara. Filmski festival Herceg Novi – Montenegro Film Festival najznačajniji je filmski festival u Crnoj Gori i održava se već više od tri desetljeća. Internacionalni program fokusira se na natjecateljske selekcije regionalnih dugometražnih ostvarenja dokumentarnih i studentskih filmova.

Mrežu festivala Jadranske regije podržala je Kreativna Evropa.

Tagovi: zajednički regionalni filmski festival, Herceg Novi Film Festival, Festival autorskog filma Beograd, Sarajevo Film Festival, Zagreb Film Festival
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE