GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prvi zajednički filmski festival četiri regionalna filmska festivala

Prvi zajednički filmski festival četiri regionalna filmska festivala
FESTIVALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.03.2021 / 21:48
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Prvi zajednički regionalni filmski festival, na kojemu će se prikazati filmovi po izboru selektora festivala iz Hrvatske, BiH, Srbije i Crne Gore, održat će se od 9. do 17. travnja na ondemand.kinomeetingpoint.ba, u sklopu Mreže festivala Jadranske regije.

Na inicijativu Sarajevo Film Festivala to će biti prvi put da se okupe četiri vodeća filmska festivala istog govornog područja - Sarajevo Film Festival (BiH), Zagreb Film Festival (Hrvatska), Festival autorskog filma (Srbija) i Herceg Novi Film Festival (Crna Gora).Bit će to proljetno izdanje svakog od tih festivala manifestacija koje su različite veličine i profila, ali im je zajedničko što funkcioniraju kao platforma za promociju i predstavljanje europskog audio-vizualnog sadržaja i talenata.

Predstavnici tih festivala kažu kako su to mjesta povezivanja, okupljanja i dijeljenja, posebno u ovim vremenima ključna za obnovu društvenog kapitala, preispitivanje postojećih modela filmske produkcije i oblikovanja naše zajedničke budućnosti.

'Festivali su mjesta koja nam omogućavaju da zajedno odlučimo kamo želimo ići u budućnosti i da pokažemo da smo svi dio iste cjeline – jedne filmske zajednice', ocijenili su u zajedničkoj izjavi. Prvo izdanje donosi program filmova koje se inače mogu rijetko vidjeti, bit će tu, među ostalim, jugoslavenski klasici, prvi filmovi autora, višestruko nagrađivani filmovi, najzanimljiviji europski i svjetski naslovi. Publika će imati priliku pogledati i razgovore s nekima od autora filmova u programu. Vjeruje se kako će partnerstvo među festivalima poticati očuvanje publike i stvaranje nove te unapređenje organizacije i realizacije festivala uz pomoć najnovijih tehnologija.

'Pozivamo publiku da na našem zajedničkom festivalu upozna nove, jedinstvene filmske glasove, da ponovo otkrije filmske klasike i da zajedno u vremenu pandemije uz pomoć filmske umjetnosti radimo na vraćanju osjećaja zajedništva i bliskosti', poručili su.

Sarajevo Film Festival pokrenut je pred kraj četverogodišnje opsade Sarajeva, sa željom da se pomogne obnovi civilnog društva te tako održi kozmopolitski duh Grada. Više od dva desetljeća kasnije Sarajevo Film Festival izrastao je u međunarodni filmski festival s posebnim fokusom na regiju Jugoistočne Europe. Zagreb Film Festival predstavlja najbolje od recentne nezavisne međunarodne i domaće filmske produkcije, a od samih početaka prije gotovo dva desetljeća usmjeren je k otkrivanju i promicanju suvremenog nezavisnog filma i debitantskih radova.

Festival autorskog filma Beograd (FAF) osnovan je 1994. godine s ciljem da domaćoj publici predstavi najbolja suvremena, umjetnička filmska ostvarenja, drugačija od većine filmova s redovnog kinoreperotoara. Filmski festival Herceg Novi – Montenegro Film Festival najznačajniji je filmski festival u Crnoj Gori i održava se već više od tri desetljeća. Internacionalni program fokusira se na natjecateljske selekcije regionalnih dugometražnih ostvarenja dokumentarnih i studentskih filmova.

Mrežu festivala Jadranske regije podržala je Kreativna Evropa.

Tagovi: zajednički regionalni filmski festival, Herceg Novi Film Festival, Festival autorskog filma Beograd, Sarajevo Film Festival, Zagreb Film Festival
PROČITAJ I OVO
Warner Music preuzeo manjinski udjel u Dancing Bearu
AKVIZICIJE
Warner Music preuzeo manjinski udjel u Dancing Bearu
ZAGREB - Warner Music Group preuzeo je manjinski udio u nezavisnoj hrvatskoj glazbenoj kući Dancing Bear. Ugovor će omogućiti izvođačima Dancing Beara da iskoriste infrastrukturu platforme ADA, ogranka globalne distribucije i izdavačkih usluga Warner Musica te će imati priliku postati dio globalnog Warner Musica rostera.
Zvonko Maković dobitnik nagrade za životno djelo Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske
PRIZNANJA
Zvonko Maković dobitnik nagrade za životno djelo Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske
ZAGREB - Ovogodišnji dobitnik Nagrade Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske (DPUH) za životno djelo „Radovan Ivančević” je Zvonko Maković, povjesničar umjetnosti.
Preminula glumica Anouk Aimée
IN MEMORIAM
Preminula glumica Anouk Aimée
PARIZ - Francuska glumica poznata po svojoj eleganciji i sofisticiranosti u filmovima uključujući Oscarom nagrađenom 'Muškarac i žena' Claudea Leloucha, Fellinijevih klasika 'La Dolce Vita' i '8½' te Jacquesa Demyjeva 'Lola', umrla je u utorak.
Potrošnja na filmsku produkciju u Mađarskoj blizu milijarde dolara
FILM
Potrošnja na filmsku produkciju u Mađarskoj blizu milijarde dolara
BUDIMPEŠTA - Potrošnja na filmsku produkciju u Mađarskoj iznosila je blizu 1 milijarde USD 2023., rekao je vladin povjerenik za filmsku industriju Csaba Kael na otvaranju festivala MOZ.GO u Veszprému u srijedu, prema izvješću državne novinske kuće MTI.
Wim Wenders dobitnik njemačko-francuske medijske nagrade
LAUREAT
Wim Wenders dobitnik njemačko-francuske medijske nagrade
PARIZ - Redatelj Wim Wenders ove će godine dobiti njemačko-francusku novinarsku nagradu kao priznanje za životno djelo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE