GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prva predstava u splitskom HNK nakon dva mjeseca

Prva predstava u splitskom HNK nakon dva mjeseca
POVRATAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.05.2020 / 14:46
Autor: SEEbiz / H
SPLIT - Hrvatsko narodno kazalište u Splitu u ponedjeljak, 18. svibnja izvest će komičnu dramu "Laponija" kao svoju prvu predstavu pred publikom nakon dvomjesečne stanke uzrokovane pandemijom koronavirusa.

"Kao poklon publici koja nas je tijekom više od dva mjeseca kazališnog posta podržavala i u velikim brojevima gledala našu virtualnu produkciju na društvenim mrežama, ulaznice za ovu predstavu, kao i za sve ostale programe koje ćemo izvesti do početka priprema za 66. Splitsko ljeto, bit će besplatne", kazao je intendant HNK Split Srećko Šestan.

Zbog velikog zanimanja za ulaznice već nakon prvih najava ove izvedbe, kao i zbog značajno smanjenog kapaciteta gledališta prilagođenog preporučenim zaštitnim mjerama "Laponiju" će dramski ansambl HNK Split izvesti i u srijedu 20. svibnja, najavili su iz HNK Split.

Komičnu dramu Cristine Clemente i Marca Angeleta režirala je Nenni Delmestre koja ističe kako je žanrovski riječ o komediji, ali s vrlo ozbiljnim oštricama koje se zabijaju u naše intimno i društveno tkivo.

"To je drama sa smiješnim, duhovitim replikama i reakcijama, ali u kojoj duhovitosti proizlaze iz kulturoloških razlika koje zapravo govore o nekim činjeničnim stanjima", smatra Delmestre.

Kako se navodi u priopćenju, predstava je postala pravi kazališni hit na splitskoj sceni, kao prije toga i na katalonskim i španjolskim pozornicama. "Laponija" je praizvedena u siječnju 2019. u Barceloni, a već krajem iste godine uslijedila je splitska produkcija koja će u ponedjeljak i srijedu biti izvedena po 20. i 21. put.

U središtu priče su dva bračna para. Supružnici Monika (Monika Vuco Carev) i Robi (Siniša Novković) iz Dalmacije dolaze u Finsku u posjet Monikinoj sestri Neli (Zorana Kačić Čatipović), koja je u braku s Fincem Olavijem (Nikša Arčanin). No, umjesto idiličnog božićnog obiteljskog okupljanja u domovini Djeda Mraza, likovi ulaze u niz žestokih dramskih sukoba za koje su, na prvi pogled, okidač dijametralno suprotstavljeni mediteranski i skandinavski mentaliteti, stavovi o odgoju djece, o poželjnom i nepoželjnom ponašanju.

Iz kazališta poručuju da će se besplatne ulaznice moći nabaviti od petka 15. svibnja u 10 sati na blagajni Kazališta i na web-stranici prodaje ulaznica HNK Split.

Predstava će se igrati na velikoj sceni pred gledalištem čiji je maksimalni kapacitet, zbog preporučenih mjera međusobnog razmaka, smanjen na 187 gledatelja, a gledatelji se mole da na predstavu dođu sa zaštitnim maskama. Na ulazu u kazalište provjeravat će se tjelesna temperatura, te nužna dezinfekcija ruku i obuće svakog posjetitelja.

Tagovi: Hrvatsko narodno kazalište u Splitu, Nenni Delmestre, Laponija, Srećko Šestan, HNK Split,
PROČITAJ I OVO
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE