GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Projekt Rab Archaeological Traces uključuje Rab u projekt EPK 2020

Projekt Rab Archaeological Traces uključuje Rab u projekt EPK 2020
RIJEKA 2020
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.06.2020 / 15:25
Autor: SEEbiz / H
RIJEKA - Projekt Rab Archaeological Traces kojim se otok Rab uključuje u projekt Rijeka 2020 - Europske prijestolnice u sklopu programskog pravca 27 susjedstava, predstavljen je u četvrtak u Rijeci.

Projekt Rab Archaelogical traces povezuje do sad manje poznate točke kulturne baštine i očuvane otočne prirode. Označene su 33 lokacije, koje povezuju tri itinerara ukupne duljine oko 40 kilometara, rečeno je.

Predstavljene su vrijednosti arheološke, sakralne i etnografske baštine otoka na području poluotoka Lopar, poluotoka Kalifront i područja suhozidne gradnje pokraj mjesta Supetarska Draga. Tiskani su vodiči i karta a u izradi je i aplikacija za mobilne uređaje koji omogućuju skupne i pojedinačne obilaske.

Arheološka baština vrlo je rijetko u programima EPK

Direktorica tvrtke Rijeka 2020 Emina Višnić istaknula je da Rab s tim projektom predstavlja važno proširenje programa EPK u Rijeci, jer se arheološka baština vrlo rijetko nalazi u programima europskih prijestolnica kulture.

"Programski pravac 27 susjedstava sigurno je najeuropskiji u projektu EPK. To je uspjeli eksperiment povezivanja lokalnih zajednica s partnerima u Europi o kojem će se u Europi govoriti i nadalje te može biti dio promišljanja definiranja kulturnih politika", rekla je.

Pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije Sonja Šišić istaknula je da županija sudjeluje u programskim pravcima 27 susjedstava i Lungomare Art, kojima se projekt EPK širi na područje cijele Primorsko-goranske županije. Na taj način se dobija spoznaja o vrijednostima lokalnih zajednica, dodatno se vrednuje baština i dobija novi turistički proizvod, kazala je.

Jedna od vrijednosti programskog pravca 27 susjedstava je u tome što se susjedstvima omogućilo da sami rade ono što smatraju bitnim za svoj kraj te da to razvijaju s europskim partnerima, ocijenio je pročelnik riječkog odjela za kulturu Ivan Šarar.

Gradonačelnik Raba Nikola Grgurić istaknuo je da se tim projektom na otoku vrednuje ono što su ostavili preci, što je bilo djelomično zapušteno kroz vrijeme, a sad je obnovljeno i uređeno te svima dostupno.

Partner Rabu u projektu je Nacionalni muzej arheologije s Malte, čiji su stručnjaci iskustvom i radom na terenu pomogli u ostvarenju projekta.

Tagovi: Rab Archaeological Traces, poluotok Lopar, Sonja Šišić, Nikola Grgurić, Ivan Šarar, arheologija, arheološka baština, otok Rab, Rijeka 2020
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE